Antena 3 CNN Ziua Națională 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestaţiilor şi restricţii de circulaţie în Bucureşti

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestaţiilor şi restricţii de circulaţie în Bucureşti

De 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, sunt organizate numeroase evenimente atât în Bucureşti, cât şi în toată ţara. Astfel că, Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic pentru buna desfăşurare a evenimentelor organizate la Arcul de Triumf.

1 Decembrie, Ziua Naţională a României. Programul manifestaţiilor şi restricţii de circulaţie în Bucureşti
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
de Georgiana Adam    |    30 Noi 2023   •   19:44

Ministerul Apărării Naționale a anuntat programul manifestărilor organizate cu ocazia Zilei Naționale a României la București.

Potrivit comunicatului publicat de către reprezentanţii ministerului, în Bucureşti, începând cu ora 9.00, va avea loc o ceremonie militară și religioasă de depunere a coroanelor de flori la Mormântul Ostaşului Necunoscut, din Parcul Carol I în memoria eroilor români care și-au jertfit viața pe câmpurile de luptă, pentru împlinirea idealurilor naționale.

De al ora 11:00 se va desfășura parada militară în Piața Arcului de Triumf din București la care vor participa 2.400 de militarti și specialişti din Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Telecomunicații Speciale şi Administrația Națională a Penitenciarelor.

În cadrul paradei militare vor defila aproximativ 250 de militari străini grupați în detașamente ale mai multor țări și militari din țările aliate contributoare la structurile NATO de pe teritoriul României.

Dispozitivul de defilare al tehnicii militare este alcătuit din circa 130 mijloace tehnice, iar dispozitivul aerian cuprinde 40 de aeronave militare românești, dintre care 23 de echipamente militare terestre și aeriene sunt ale militarilor străini participanți.

Citeşte şi: Lista muzeelor cu intrare gratuită pe 1 Decembrie, de Ziua Națională a României

După încheierea ceremoniei oficiale, publicul prezent în Piața Arcului de Triumf va putea vizita standuri expoziționale cu tehnică militară, care vor fi amplasate în zonă până la ora 14.00.

La Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București va fi vernisată, de la ora 13.00,  Expoziția „Tricolorul – simbol identitar al unității românilor în costumul popular”. Organizarea expoziției se circumscrie celebrării a două evenimente importante –  Ziua Națională a României și împlinirea a 100 de ani de la fondarea Muzeului Militar Național de către Regele Ferdinand I, la 18 decembrie 1923.

Evenimentele din București se înceie vineri, 1 decembrie, de la ora 19.00, cu retragerea cu torțe a militarilor Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, pe traseul Palatul Cercului Militar Național – Calea Victoriei – Palatul Parlamentului – Palatul Cotroceni – sediul brigăzii.

Restricţii de circulaţie în Bucureşti pe 1 Decembrie

Ziua Naţională a României vine cu numeroase restricţii de circulaţie în Bucureşti, aşadar Brigada Rutieră a Capitalei va dispune măsuri pentru asigurarea fluenței în trafic pentru buna desfăşurare a evenimentelor organizate la Arcul de Triumf cu ocazia Zilei Naţionale.

- Până la ora 14.30 - restricţionarea traficului rutier pe benzile I, II şi III în Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul dinspre Piaţa Presei Libere către Piaţa Victoriei, de la Aleea Primo Nebiolo până la Arcul de Triumf şi pe Str. Alexandru Constantinescu, de la Arcul de Triumf până la Bd. Mărăşti, pe ambele sensuri de mers, pentru amplasarea/demontarea tribunei oficiale; restricţionarea bretelei de circulaţie care face legătura între Bd. Mareşal Alexandru Averescu şi Şos. Kiseleff; restricţionarea spaţiului interzis circulaţiei, dispus în spatele Arcului de Triumf, între Bd. Mareşal Alexandru Averescu şi Bd. Mareşal Constantin Prezan.

- Până la ora 14.30 - restricţionarea traficului rutier pe Şos. Kiseleff, precum şi a străzilor adiacente, între Piaţa Victoriei, Piaţa Arcul de Triumf şi Piaţa Presei Libere, cu specificaţia că în pasajul de la Piaţa Presei Libere se va putea permite circulaţia doar către Piaţa Montreal; restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Constantin Prezan, între Piaţa Charles de Gaulle şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente; restricţionarea traficului pe str. Alexandru Constantinescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf; restricţionarea traficului pe Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf, precum şi pe străzile adiacente; restricţionarea traficului pe Str. Arh. Ion Mincu, Str. Barbu Delavrancea, Str. Nicolae Ionescu, Str. Ady Endre, Str. Sg. Vasile Dorobanţu, Str. Docenţilor, Str. Mahatma Gandhi şi pe Str. Petofi Sandor; restricţionarea traficului pe Str. Clucerului, între str. Arh. Ion Mincu şi Bd. Mareşal Alexandru Averescu, precum şi pe străzile adiacente spre Bd. Ion Mihalache; restricţionarea traficului pe Str. Gheorghe Brătianu, între str. Arh. Ion Mincu şi Str. Docenţilor, precum şi pe străzile adiacente către Bd. Aviatorilor; restricţionarea traficului pe Str. Uruguay, între Bd. Aviatorilor şi Şos. Kiseleff, precum şi pe străzile adiacente spre cele două bulevarde; restricţionarea traficului pe Str. Monetăriei şi pe Aleea Primo Nebiolo; eliberarea parcării dispuse în rond Kiseleff.

- Până la ora 17.00 - închiderea alveolei, în dreptul staţiei STB, din Piaţa Arcul de Triumf, pe sensul de mers dinspre Bd. Mareşal C-tin Prezan către Piaţa Presei Libere, pentru amplasarea sistemului de sonorizare.

- Până la ora 18.00 - restricţionarea parcării/staţionării voluntare în supralărgirea Şos. Pavel D. Kiseleff (rond Kiseleff) din dreptul Monumentului Infanteriei; restricţionarea parcării autovehiculelor pe Str. Docenţilor; restricţionarea parcării/staţionării voluntare pe Aleea Pescăruş (între Intrarea Pescăruş şi Restaurantul Pescăruş); eliberarea parcărilor din zona de desfăşurare a antrenamentelor generale şi Paradei Militare.

Restricţionarea accesului pietonal se va face pe: Şos. Kiseleff, între Piaţa Arcul de Triumf şi Str. Uruguay; Bd. Mareşal Alexandru Averescu, între Bd. Mărăşti şi Piaţa Arcul de Triumf; Bd. Mareşal Constantin Prezan, (pe trotuarul din partea stânga pornind de la Piaţa Charles de Gaulle) de la Str. Mr. Gheorghe Şonţu până la Piaţa Arcul de Triumf.

Rutele ocolitoare recomandate - Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - str. Turda - Bd. I Mihalache - Piaţa Victoriei; - Şos. Bucureşti-Ploieşti - Piaţa Presei Libere - Piaţa Montreal - Bd. Mărăşti - Str. Turda - Podul Grant; - Piaţa Victoriei - Bd. Aviatorilor - Bd. Nicolae Caramfil - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti - Ploieşti; - Şos. Stefan cel Mare - Str. Barbu Văcărescu - Bd. Aerogării - Şos. Bucureşti-Ploieşti.

Pietonilor li se recomandă să circule doar pe trotuare, iar traversarea străzii să se realizeze doar prin locurile special amenajate.

Evenimente de neratat în Bucureşti, de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României

De 1 Decembrie, de Ziua Naţională a României, bucureştenii au numeroase opţiuni pentru a-şi petrece timpul alături de cei dragi.

Târgul de 1 Decembrie din Parcul Tudor Arghezi

Evenimentul din Parcul Tudor Arghezi, sector 4, are loc în perioada 1 – 3 decembrie 2023. La târg, vor fi prezenți peste 30 de producători care vor oferi spre vânzare produse tradiționale românești și decorațiuni lucrate manual.

Târgul de Crăciun West Side Christmas Market, Parcul Drumul Taberei din sectorul 6

La West Side Christmas Market, bucureştenii vor avea parte de un tărâm de poveste, cu luminițe și decoruri inedite. Mai mult decât atât, aceştia se vor putea bucura de o roată panoramică, un patinoar, un carusel și un trenuleț. Totodată, vor fi peste 65 de căsuțe cu mâncăruri tradiționale, vin fiert, ciocolată caldă, dar și decorațiuni de la artizani din toate colțurile țării.

Târgul de Crăciun din Piața Constituției

Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei se deschide astăzi, 30 noiembrie. Bucureştenii vor găsi peste 130 de căsuțe ale meșteșugarilor, care îşi așteaptă publicul cu o varietate de produse de sezon, dar și cu cele mai gustoase preparate culinare.

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close