Antena 3 CNN Timp liber Locul preferat al lui Nicolae Ceaușescu pentru o înghețată și o răcoritoare

Locul preferat al lui Nicolae Ceaușescu pentru o înghețată și o răcoritoare

Locul preferat al lui Nicolae Ceaușescu pentru o înghețată și o răcoritoare
19 Mai 2019   •   10:44

Puțini știu că Nicolae Ceaușescu era și un împătimit al dulciurilor și al mâncării bune.

Acesta și-a făcut ucenicia, chiar la cizmăria unde de zeci de ani de zile se află vizavi Atletul Albanez, un deliciu cu bragă, înghețată și alviță.

În Slatina, pe strada unde pianistul Dinu Lipatti și-a petrecut copilăria se află Atletul Albanez, cofetăria adorată de mulți comuniști.

De-a lungul istoriei, prăvălia a trecut printr-o înșiruire de episoade mai puțin favorabile. Dacă perioada interbelicului a fost cea mai prosperă, comunismul și-a pus amprenta și asupra „Atletului albanez”. Fiind singura afacere cu capital privat din România, micul deliciu oriental a fost închis o perioadă, ,,pentru că făcea concurență statului și lor nu le plăcea asta, dar, chiar și așa, comuniștii erau înnebuniți după dulciurile noastre”, povesteşte Hashim Memish (n. 1939), care a început să lucreze din adolescenţă în prăvălie.

Odată cu venirea generalului Charles de Gaulle în România, în 1968, și vizita prin Slatina și împrejurimile ei, Ceaușescu s-a oprit cu delegația la prăvălie, ca să îi arate generalului că există și afaceri cu capital privat în România: ,,Era mai zarvă în ziua aceea, o mulțime de mașini ședeau în coloană. Noi ne-am dus să îi servim cu paharele de bragă direct în mașină. Îmi amintesc că era o decapotabilă și noi nu mai văzuserăm asta la vremea aceea. Tata a vorbit cu ei, el îl și cunoștea pe Ceaușescu fiindcă și-a făcut ucenicia la o cizmărie de lângă prăvălie. După ce i-am servit, se făcuse o îmbulzeală de vai și amar, acum, toți voiau să bea bragă”.

Citește continuarea pe Historia.

 

×
Subiecte în articol: cofetarie Nicolae Ceauşescu
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close