Antena 3 CNN Timp liber Film ”Avram Iancu – Împotriva imperiului” | Primul film despre eroul naţional Avram Iancu se lansează chiar de Ziua Unirii, pe 24 ianuarie

”Avram Iancu – Împotriva imperiului” | Primul film despre eroul naţional Avram Iancu se lansează chiar de Ziua Unirii, pe 24 ianuarie

Primul film despre eroul naţional Avram Iancu se lansează chiar de Ziua Unirii, pe 24 ianuarie.

de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Ian 2024   •   11:13

"Avram Iancu – Împotriva imperiului" este un film privat, făcut ca un tribut Ardealului, de un grup de oameni iubitori de glie strămoșească, spun producătorii Alin Panc şi Sandu Pop, mai cunoscut ca Văru' Săndel. 

Doi actori îl interpretează pe Avram Iancu, în etape diferite ale vieții. Asemănarea este izbitoare, fără sa fie nevoie de machiaj și efecte speciale.

Un ardelean în rolul lui Avram Iancu: Horia Fedorca.

”Am încercat să mă documentez din sursele istorice care îl descriu cel mai bine pe Avram Iancu și am încercat să îl înțeleg, nu doar din descrierile altora, ci și din citatele lui, vorbele care au fost consemnate ca fiind 100% ale sale", spune Horia Fedorca, interpretul personajului principal, Avram Iancu.

Filmul se lansează chiar în anul in care se împlinesc 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu.

În GALERIA FOTO de mai jos puteți urmări mai multe imagini realizate în timpul filmărilor de la "Avram Iancu – Împotriva imperiului".

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

"Avram Iancu" intră simultan în toate cinematografele din România în avanpremieră.

Filmările au avut loc în perioada 9-15 octombrie, în mai multe sate din Hunedoara, pe lângă Brad.

Docu-drama "Avram Iancu – Împotriva imperiului"  punctează momentele care au influențat decisiv destinul lui Avram Iancu, eroul revoluționar al Transilvaniei, al României.

În plină Revoluție în Transilvania, moții răspund chemării lui Avram Iancu de a veni să apere Munții Apuseni, care se transformă într-o fortăreață.

Negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea Împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister.  

În decembrie 1848, vedem cum Avram Iancu se impune și-i convinge pe liderii românilor că "numai tactica armată va scăpa poporul de tiranie", declanșând un șir ireversibil de evenimente, care culminează cu un fals armistițiu și cu un deznodământ neașteptat al Revoluției.

Filmul urmărește mai apoi și evenimentele de după Revoluție: negocierea armistițiului dintre români și maghiari, înfrângerea revoluției și instituirea unui regim impus de Imperiul Habsburgic, trădarea împăratului Franz Josef, arestarea și maltratarea lui Avram Iancu, ultimii ani de viață, chinuiți de supărări, și moartea sa învăluită în mister.  

Legiunile de români resping atacurile armatei răsculaților maghiari. Deși slab echipați și fără o pregătire militară sistematizată, românii sunt dispuși la sacrificiu, însuflețiți de personalitatea lui Avram Iancu, avocatul devenit Crăișorul Munților.

Filmul urmărește evenimentele din perioada 1848-1872, până la moartea sa.

În toamna anului 1848, descoperim cum era organizată tabăra Legiunii Auraria Gemina condusă de Avram Iancu.

×
Subiecte în articol: Avram Iancu film
Parteneri
Geoană: Să facem o petiţie zdravănă către noul Congres american
x close