Antena 3 CNN Timp liber Film Actorul Claude Rich, personalitate a cinematografiei franceze, a murit la 88 de ani

Actorul Claude Rich, personalitate a cinematografiei franceze, a murit la 88 de ani

Actorul Claude Rich, personalitate a cinematografiei franceze, a murit la 88 de ani
Sursa foto: Foto: wikipedia.org
21 Iul 2017   •   15:19

Actorul Claude Rich, personalitate a cinematografiei şi teatrului din Franţa, a murit joi seară la vârsta de 88 de ani, a anunţat vineri pentru AFP una dintre fiicele artistului, Delphine Rich, scrie Agerpres.

Cunoscut pentru zâmbetul larg şi vocea lui subtilă, puţin voalată, Claude Rich a jucat în 50 de spectacole de teatru şi în aproape 80 de filme, inclusiv în emblematicul 'Les Tontons flingueurs', în care a jucat rolul viitorului ginere al personajului interpretat de Lino Ventura.

Actor discret şi elegant, Claude Rich a preferat rolurile unor personaje grandioase. 

Interpretările sale dedicate unor personaje istorice au rămas în memoria publicului, precum rolurile făcute la Teatrul Talleyrand ('Le Souper', 1989) - pe ecran, acest rol i-a adus un premiu Cesar în 1993 -, cel al filosofului Louis Althusser ('Le Cadman', 2005) sau cel al cardinalului Mazarin ('Le diable rouge', 2008).

În televiziune, i-a interpretat pe Leon Blum (2000), Galileo (2005) şi Voltaire (2007). 

În cinematografie, a jucat adeseori roluri secundare şi a renunţat la rolurile de june-prim începând din anii 1960 în filmele unor regizori celebri - 'Le Crabe-mbour' (1976), 'L'Acompagnatrice' (1992), 'Le Colonel Chabert' (1994). 

Nu a ezitat să abordeze şi roluri comice, devenind druidul Panoramix din filmul 'Asterix şi Obelix' (2002). 

'Este ca un interpret de jazz care face de fiecare dată variaţii diferite, de plăcere, pentru a epata', spunea despre el cineastul Bertrand Tavernier, cu care a colaborat la multe pelicule şi care îi aprecia 'tinereţea, nebunia, inventivitatea', dar şi 'angoasele şi îndoielile, discreţia şi, mai ales, hohotele sale de râs'. 

Claude Rich a fost şi un autor dramatic, pasionat de literatură, şi a jucat în propriile piese de teatru: 'Un habit pour hiver', 'Le zouave', 'Une chambre sur la Dordogne' şi 'Pavane pour une infante'. 

A fost decorat cu Legiunea de Onoare în rang de Ofiţer şi a primit un premiu Cesar onorific în anul 2002. 

Claude Rich a fost căsătorit cu actriţa Catherine Rich, cu care a avut două fiice - Delphine şi Natalie

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: deces
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close