Antena 3 CNN Război în Israel Șeful armatei din Iran dezvăluie cum va răspunde republica islamică după atacul Israelului

Șeful armatei din Iran dezvăluie cum va răspunde republica islamică după atacul Israelului

Comandantul armatei iraniene, generalul maior Sayyed Abdolrahim Mousavi, a reacționat după aparentul atac israelian semnalat în provincia Isfanan, unde se află obiective militare și un centru de procesare a uraniului.

Șeful armatei din Iran dezvăluie cum va răspunde republica islamică după atacul Israelului
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Iranian Army Office
de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2024   •   12:14

El a indicat că Teheranul nu va răspunde la loviturile de vineri dimineață, care, potrivit autorităților iraniene, nu s-au soldat cu victime sau pagube materiale, relatează agenția spaniolă EFE.

"Datorită vigilenței noastre, s-a deschis focul în direcția unor obiecte zburătoare", a declarat generalul Mousavi pentru agenția Defa Press, specializată în subiecte din domeniul apărării.

Întrebat dacă armata va răspunde la posibilul atac israelian, Mousavi a replicat că "s-a văzut deja răspunsul Iranului", într-o aparentă referire la sutele de drone și rachete lansate spre statul evreu în noaptea de 13 spre 14 aprilie.

Atacul de atunci a fost neutralizat în mare măsură de SUA, Marea Britanie, Franța și Iordania, dar și de sistemul defensiv israelian Iron Dome.

Vineri, un alt oficial iranian a declarat sub rezerva anonimatului pentru agenția Reuters că Teheranul nu plănuiește să răspundă imediat Israelului.

"Sursa străină a incidentului nu a fost confirmată. Nu am fost vizați de niciun fel de atac extern, iar suspiciunile vizează mai degrabă către o infiltrare decât un atac", a declarat acest oficial.

Iranul confirmă un atac cu drone în provincia Isfahan, vineri dimineață

Autoritățile militare iraniene au confirmat că un atac cu drone a avut loc, vineri dimineață, în provincia Isfahan din centrul țării, unde se află uzine de producție a rachetelor și instalații nucleare.

Zgomotele semnalate în zonă "au legătură" cu activarea sistemelor defensive, a declarat Siavosh Mihan-Dust, comandantul militar din provincia Isfahan, după ce televiziunea de stat iraniană a raportat la primele ore ale dimineții că s-au auzit "explozii puternice" în regiune. 

"Nu am înregistrat victime sau pagube", a precizat oficialul militar.

Agenția iraniană FARS a menționat că "sunetele a trei explozii" au putut fi auzite în apropierea bazei aeriene Shekari, la nord de Isfahan, în contextul în care presa intențională relata deja, citând oficiali SUA sub anonimat, că Israelul ar fi atacat Iranul.

Iranul a negat că atacul pe teritoriul său s-ar fi desfășurat cu rachete și a comunicat, în schimb, că apărarea sa antiaeriană a doborât mai multe drone.

Pe fondul situației neclare, autoritățile aviatice din Iran au suspendat timp de câteva ore zborurile pe aeroporturile din Teheran, Shiraz și Isfahan, operațiunile fiind reluate câteva ore mai târziu în cursul zilei de vineri.

Sâmbăta trecută, regimul de la Teheran a lansat un atac cu peste 300 de rachete și drone împotriva Israelului, drept răzbunare pentru bombardarea unei clădiri din complexul consulatului iranian din Damasc la data 1 aprilie, operațiune atribuită Israelului, dar nerecunoscută oficial de statul evreu.

În bombardamentul de la Damasc au fost uciși șapte membri ai Gărzii Revoluționare, inclusiv doi generali.

Foto: exerciții ale armatei iraniene în centrul țării, octombrie 2023

×
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close