Antena 3 CNN Război în Israel Șase pași care ar putea duce criza din Israel la Al Treilea Război Mondial: "O națiune înclinată spre distrugere"

Șase pași care ar putea duce criza din Israel la Al Treilea Război Mondial: "O națiune înclinată spre distrugere"

Fostul șef al Marinei britanice, Lord West a prezentat șase pași prin care războiul din Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-un Război Mondial.

de Ştefan Petrică    |    23 Oct 2023   •   21:15

Criza din Fâșia Gaza s-ar putea transforma într-un Război Mondial total în șase etape terifiante dacă lucrurile merg cu adevărat prost.

Amiralul Lord West a prezis că Regatul Unit, SUA, Libanul, Siria, Iranul și Rusia ar putea fi atrași în acest război global.

Primul pas: Dacă invazia terestră a Israelului se va solda cu un număr mare de victime, în Gaza, există posibilitatea ca Hezbollah să se implice în război.

"Israelul, destul de înțeles, vrea să se răzbune. Cu toate acestea, dacă lovește și reacționează exagerat într-un mod care va face lumea arabă să se aprindă de groază și ar putea să provoace o reacție”, a spus Lord West.

"Asediul actual al Gazei și invazia israeliană iminentă ar putea fi probabil acel punct de cotitură, acel ceas ce ticăie. Fără hrană, electricitate, apă plus un atac al forțelor terestre, există un potențial pentru victime în masă palestiniene.

Citește și: Mesajul unui profesor din Tel Aviv, pentru grupul de studenți de la Harvard care a emis o declarație anti-Israel: "Vei fi un idiot și un ticălos deștept"

Și când vei avea un număr mare de victime, atunci lumea arabă își va schimba punctul de vedere. Dacă există victime uriașe în Gaza, atunci există posibilitatea ca Hezbollah să se implice”, a adăugat Lord West.

2. Israelul va răspunde la implicarea Hezbollah cu atacuri în Liban

"Aceasta este o situație unică periculoasă. Dacă Hezbollah s-ar implica, ar fi o problemă reală pentru Israel, crede fostul șef al Marinei britanice.

"Ierusalimul a văzut de multă vreme gruparea teroristă din Liban ca o amenințare mai mare decât Hamas, cu armele sale mai avansate, inclusiv rachete de precizie și drone.

Israelul ar reacționa din nou foarte puternic împotriva lor, lovind fără îndoială în Liban”, a explicat Lord West.

"Libanul este de fapt într-o mizerie oricum... s-ar putea prăbuși cu ușurință, ceea ce ar provoca mai multă incertitudine acolo.

Deja occidentalilor li s-a cerut să iasă imediat din Liban, deoarece au izbucnit proteste violente în semn de solidaritate cu palestinienii", a spus Lord West.

3. Siria, susținută de Rusia, să se alăture

"Problema e că Assad este sprijinit de Rusia, iar acesta ar fi un mijloc pentru ca Putin să fie atras în luptă.

West a observat că războiul Israel-Hamas este deja "fantastic” pentru Putin "pentru că a luat ochii lumii, mai ales ai Occidentului de la conflictul din Ucraina.

Așa că, cu cât îl poate aproviziona mai mult, cu atât va fi mai fericit. Și cu atât va fi mai fericit prietenul său va paria Iran", a spus Lord West.

4. Iranul este un susținător cheie al grupărilor teroriste palestiniene Hamas, precum și Hezbollah din Liban

Teheren a avertizat în mod repetat că un atac la sol asupra Gazei va fi întâmpinat cu un răspuns pe mai multe fronturi.

"O națiune înclinată spre distrugere, Iranul ar putea "încerca să-și folosească capacitatea de a inspira terorismul în alte țări pentru a provoca atacuri asupra Israelului.

Așa că asta ar face Israelul să simtă că ar trebui să existe o reacție împotriva Iranului”, a spus Lord West.

Amiralul în retragere a spus că dacă devine "foarte rău” și Israelul ataca Iranul, atunci "nu există nicio îndoială”, Iranul va acuza SUA și Marea Britanie că sunt implicate.

"Așadar, dintr-o dată, chestia s-a extins destul de dramatic”, a adăugat West, explicând că "Iranul vede Marea Britanie ca pe micul Satan, marele Satan fiind America.

"Iranul este un susținător cheie al grupării teroriste palestiniene Hamas - precum și al Hezbollah-ului din Liban.

Și Garda Revoluționară a Iranului a avertizat deja Israelul că va fi "eradicat” într-o altă „undă de șoc” asemeni atacului terorist al Hamas.

5. Dacă Israelul începe să se destrame, din cauza Hezbollah și Hamas, atunci există un pericol real ca SUA și Marea Britanie să se implice

"Dacă Israelul începe să se clatine din cauza Hezbollah și Hamas, atunci există un pericol real ca SUA și Marea Britanie să se implice”, a sugerat Lord West.

Și "dacă lucrurile chiar merg prost”, NATO "va căuta să sporească capacitatea în Orientul Mijlociu, a spus el.

6. Ultimul pas către un puzzle terifiant de piese, care ar putea arunca lumea în război, ar fi ca Arabia Saudită să pătrundă în haos

"De ani de zile, Iranul i-a sprijinit pe rebelii houthi din Yemen, care sunt în război cu marele lor vecin islamic, Arabia Saudită.

Ei împărtășesc, de asemenea, ura distinctă a Iranului față de SUA și Israel.

Deja, teroriștii au început să tragă rachete către bazele militare care găzduiesc forțele americane în Siria și Irak, după ce președintele Joe Biden a afirmat sprijinul ferm pentru Israel.

Houthii, volatili și plini de arme au provocat Arabia Saudită trăgând pe teritoriul său cu rachete furnizate de Iran.

Acest fapt, amestecat cu haosul general care ar putea învălui Orientul Mijlociu, ar putea înfuria Regatul saudit suficient pentru a "se implica” în carnagiu.

Temerile ca criza din Gaza să deschidă mai multe fronturi noi sunt în creștere - iar tensiunile explozive riscă să atragă un număr mare de țări, conchide amiralul în rezervă", a declarat Lord West.

×
Craterul de pe strada din Slănic Prahova are o adâncime de 18 metri
x close