Antena 3 CNN Război în Israel Prețul petrolului a crescut, pe fondul conflictului dintre Iran și Israel. Experții se așteaptă la noi scumpiri, de luni

Prețul petrolului a crescut, pe fondul conflictului dintre Iran și Israel. Experții se așteaptă la noi scumpiri, de luni

Analiștii prognozează că prețul petrolului va cunoaște o creștere semnificativă luni, după ce Iranul a lansat atacuri asupra Israelului.

Prețul petrolului a crescut, pe fondul conflictului dintre Iran și Israel. Experții se așteaptă la noi scumpiri, de luni
Sursa foto: Getty Images I imaginima
de Ioana Mircea    |    14 Apr 2024   •   17:30

Sâmbătă seara, Iranul a efectuat atacuri cu drone explozive și rachete asupra Israelului, în răspuns la un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria la începutul lunii aprilie. Aceasta marchează un atac direct asupra teritoriului israelian, alimentând temerile privind escaladarea conflictului regional.

Îngrijorările legate de posibila reacție a Iranului la atacul asupra ambasadei sale din Damasc au susținut prețul petrolului săptămâna trecută, contribuind la creșterea prețului petrolului Brent de referință la nivel mondial la 92,18 dolari pe baril vineri, cel mai ridicat nivel din octombrie, potrivit Reuters, citată de Adevarul.ro.

Recomandare din top articole

Prețurile futures ale petrolului West Texas Intermediate din SUA au înregistrat, de asemenea, o creștere, ajungând la 85,66 dolari pe baril.

"Este rezonabil să ne așteptăm la prețuri mai mari atunci când se va relua tranzacționarea”, a declarat Tamas Varga, de la brokerul de petrol PVM, subliniind totuși că, până în prezent, nu s-a înregistrat niciun impact asupra producției, iar Iranul a declarat că "problema poate fi considerată încheiată".

Președintele SUA, Joe Biden, a anunțat că va convoca o reuniune a liderilor din Grupul celor șapte mari economii pentru a coordona un răspuns diplomatic la atacul iranian.

Analiștii sunt de părere că reacția inițială a pieței poate duce la creșteri suplimentare ale prețului petrolului. "Prețul petrolului ar putea crește la deschidere, deoarece este pentru prima dată când Iranul a lovit Israelul de pe teritoriul său”, a declarat analistul UBS, Giovanni Staunovo.

Un alt factor important de urmărit este orice impact asupra transportului maritim prin Strâmtoarea Ormuz, prin care trece zilnic aproximativ o cincime din volumul consumului total de petrol la nivel mondial.

„Prețul petrolului brut includea deja o primă de risc, iar măsura în care aceasta se va lărgi în continuare depinde aproape exclusiv de evoluțiile din apropierea Iranului în jurul Strâmtorii Ormuz”, a declarat Ole Hansen de la Saxo Bank.

×
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close