Antena 3 CNN Război în Israel Militar american: ”În Isfahan, locația lovită de Israel în Iran, uraniul este transformat pentru a deveni o armă nucleară”

Militar american: ”În Isfahan, locația lovită de Israel în Iran, uraniul este transformat pentru a deveni o armă nucleară”

În atacul asupra Iranului, Israelul a vizat zone cu facilități nucleare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    19 Apr 2024   •   10:44

Mike Lyons, maior american în rezervă, a explicat la CNN importanța strategică a locației din Isfahan, în care Iranul a confirmat că au fost semnalate explozii, vineri dimineață.

"În acel oraș (Isfahan, n.r.) se află o instalație care transformă minereul de uraniu într-un compus care, în cele din urmă este îmbogățit și apoi devine o armă nucleară. Așadar, iată motivul pentru care cred că Isfahan ar putea fi o țintă: pentru că Israelul vrea să arate Iranului că are capacitatea de a ajunge la acea instalație (...) 

Este o instalație importantă, deoarece reprezintă al doilea pas în fabricarea bombelor nucleare. Și dacă Israelul poate elimina acel pivot, atunci programul nuclear iranian este dat înapoi.

A anticipa că Israelul poate lansa un atac aerian chiar acum, având în vedere amploarea programului nuclear iranian în acest moment, nu este o presupunere bună. Dar prin acest lucru (atacul limitat de vineri, n.r.), cred că (israelienii) spun Iranului: 'dacă am vrea și ar fi nevoie, am putea ajunge și lovi acel lucru'.

Maior (r) american: "Israelienii s-au asigurat că ținta lor este foarte precisă"

Probabil că în Isfahan iranienii au platforme de apărare antiaeriană, care protejează toate instalațiile lor nucleare de aici. Deci, din nou, Israelul decide să atace, vine spre est, traversează Iranul și elimină platformele de apărare antiaeriană care există acolo, întrebarea fiind dacă a folosit rachete de croazieră.

Cred că (israelienii) au folosit avioane cu echipaj uman în acest tip de operațiune, pentru a se asigura că ținta lor a fost foarte precisă.

Poate că nu au vrut să lovească intenționat acea instalație, dar au urmărit țintele militare de acolo și au transmis Iranului un semnal care spune că 'putem lovi această instalație dacă vrem'", a spus la CNN maiorul (r) Mike Lyons.

×
Subiecte în articol: Mike Lyons Israel Iran nuclear uraniu Isfahan
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close