Antena 3 CNN Politică PNL atacă la CCR desecretizarea protocoalelor

PNL atacă la CCR desecretizarea protocoalelor

PNL atacă la CCR desecretizarea protocoalelor
16 Noi 2018   •   19:10

Legea care prevede declasificarea hotărârii CSAT în baza căreia instituţii din justiţie au încheiat protocoale cu SRI a fost adoptată miercuri. 

Proiectul de Lege privind declasificarea unor documente, iniţiat de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi de deputatul PSD Mircea Drăghici are ca obiect de reglementare "declasificarea Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr.17/2005 privind combaterea corupţiei, fraudei şi spălării banilor, precum şi a tuturor documentelor care conţin informaţii clasificate având ca temei această hotărâre, prin derogare de la prevederile art.24 din Legea nr.182/2002".

"De asemenea, se propune ca, de la data intrării în vigoare a legii, declasificarea să opereze de drept, fără nicio altă procedură, iar informaţiile să fie de interes public. Totodată, persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori interes legitim de efectele produse de documentele prevăzute, să poată, în termen de 6 luni, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit", se arată în proiect. 

Liberalii vor ataca la CCR legea care prevede declasificarea Hotărârii CSAT nr. 17/2005, precum şi legea potrivit căreia executarea pedepselor la domiciliu poate fi realizată doar în cazul condamnărilor de maxim un an, cu excepţia faptelor comise cu violenţă, a anunţat liderul PNL, Ludovic Orban.

De asemenea, Ludovic Orban a anunţat că va ataca la CCR şi legea privind închisoarea la domiciliu.

„Aşa-zisul act normativ, puşcăria în sufragerie, adică posibilitatea ca pentru pedepse de până la cinci ani de zile cei care sunt condamnaţi să nu mai trebuiască să-şi ispăşească pedeapsa în închisori, în sisteme publice de detenţie ci să poată să facă puşcărie acasă. Adică, Dragnea dacă primeşte trei ani şi jumătate de închisoare pentru infracţiunea comisă, că a luat din banii asistaţilor sociali din Teleorman ca să-şi plătească doi angajaţi ai PSD la Teleorman, deci are posibilitatea sa-şi ispăşească pedeapsa în sufragerie”, a mai spus Ludovic Orban.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, ca for decizional, un proiect de lege potrivit căruia executarea pedepselor la domiciliu se poate realiza doar în cazul condamnărilor de maxim un an, cu excepţia faptelor comise cu violenţă, iar condamnaţii primesc dreptul să participe la înmormântarea rudelor.

Orban a mai anunţat şi că liberalii vor ataca la CCR legea de aprobare a OUG 92, care instituie „în plus faţă de legile justiţiei, posibilitatea ca ministrul justiţiei să fie singurul actor care să sesizeze Inspecţia Judiciară”.

×
Parteneri
ANAT propune taxe noi pentru turiști
x close