Antena 3 CNN Politică Marcel Boloş, despre cum Bugetul pe 2024 ar putea impacta viața românilor: "Soluții mai complete și echitabile"

Marcel Boloş, despre cum Bugetul pe 2024 ar putea impacta viața românilor: "Soluții mai complete și echitabile"

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a explicat ce efecte va avea bugetul pe anul 2024 asupra vieţii românilor.

Marcel Boloş, despre cum Bugetul pe 2024 ar putea impacta viața românilor: "Soluții mai complete și echitabile"
Sursa foto: Facebook/Marcel Boloş
de Claudia Popovici    |    16 Dec 2023   •   22:23

Guvernul a aprobat proiectele de lege privind bugetul de stat 2024 şi bugetul asigurărilor sociale de stat pe anul 2024. Totodată, a fost adoptat şi un proiect de lege şi pentru aprobarea plafoanelor unor indicatori specificați în cadrul fiscal bugetar pe anul 2024. Proiectele de lege au fost aprobate şi vor fi transmise Parlamentului cu solicitarea de a fi dezbătute şi adoptate în procedură de urgenţă.

În acest context, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a evidențiat cinci idei pentru români, despre cum bugetul vizează direct viața fiecăruia dintre noi.

"Avem bugetul pentru anul 2024. O temă care a ținut agenda zilele acestea, cum de altfel este și firesc.

Au fost dezbateri numeroase, care sunt un plus. Pentru că în orice proces complex, cum este cel de elaborare a bugetului care afectează fiecare cetățean din țara aceasta, diversitatea de opinii este esențială pentru a atinge soluții mai complete și echitabile.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Anul 2023 a pus bazele unei preocupări adânci pentru reducerea risipei banului public și pentru o mai bună colectare a veniturilor. Această tendință va continua și în 2024.

Vă las mai jos o scurtă prezentare cu principalele direcții ale bugetului și cinci idei pentru români, despre cum bugetul vizează direct viața fiecăruia dintre noi:

1. 2024 este anul cu cele mai mari cheltuieli pentru investiții, atât din fonduri naționale, cât și din fonduri europene, unde asigurăm cofinanțarea. Pentru ca în viața de zi cu zi, drumul pe care mergeți, spitalul unde vă faceți analizele sau școala unde învață copilul dumneavoastră să fie la standarde de bun simț: 120 miliarde lei alocați.

2. Bugetul alocă fonduri pentru programe care să sprijine categoriile vulnerabile, asigurându-ne că niciun membru al comunității nu este lăsat în urmă: peste 200 miliarde lei alocați.

3. Vom avea o creștere istorică de 61% pentru educație. Bugetul sprijină inițiativele de educație incluzivă, cu alocări pentru adaptarea programelor și infrastructurii pentru a susține învățarea tuturor elevilor, indiferent de nevoile lor. Vorbim despre alocări speciale destinate modernizării și extinderii infrastructurii școlare, dar și de fonduri pentru programe de formare și dezvoltare profesională a cadrelor didactice. În plus, salariile profesorilor vor crește așa cum s-a promis.

4. Va fi un an în care vom fi alături de mediul de afaceri. Vom finanța scheme de ajutor de stat pentru a oferi sprijini financiar pentru antreprenori și IMM-uri, conducând la dezvoltarea de noi afaceri și, implicit, la crearea de locuri de muncă. Numărul mediu de salariați și câștigul mediu resimțit în portofelul oamenilor va fi în creștere.

5. Lupta împotriva corupției și evaziunii va trece la un alt nivel. Digitalizarea constituie o prioritate şi reprezintă cheia consolidării capacităţii administrative necesară transformării ANAF, care va aduce un aport mai bun la creșterea gradului de colectare a veniturilor bugetare.

×
Parteneri
Poliţist mort în prima zi de Paşte, la Galaţi
x close