Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis salută reușita României în procesul privind Roșia Montană: "Suntem azi la momentul adevărului"

Klaus Iohannis salută reușita României în procesul privind Roșia Montană: "Suntem azi la momentul adevărului"

Preşedintele Klaus Iohannis salută reușita României în procesul privind Roșia Montană, spunând că după mulți ani de contestări și dezbateri, suntem azi la momentul adevărului.

Klaus Iohannis salută reușita României în procesul privind Roșia Montană: "Suntem azi la momentul adevărului"
Sursa foto: Inquam Photos/Octav Ganea
de Georgiana Adam    |    09 Mar 2024   •   10:42

"Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism în susținerea cauzei noastre, în cadrul procesului de arbitraj internațional de la ICSID", este reacția președintelui Klaus Iohannis în cazul Roșia Montană.

"După mulți ani de contestări și dezbateri, atât politice, cât și juridice, suntem astăzi la momentul adevărului: România câștigă procesul pentru Roșia Montană, fără penalizări sau despăgubiri, luptând și reușind să protejeze patrimoniul național", a scris Klaus Iohannis pe Facebook.

Guvernul a anunțat că România a câștigat acțiunea arbitrală în dosarul Roșia Montană şi avem de încasat şase milioane de euro.

Controversatul dosar Roşia Montana, de 6,7 mld. dolari, prin care firma canadiană Gabriel Resources dorea să exploateze aurul aflat în Munţii Apuseni pe baza unei tehnologii care folosea cianură, a fost câştigat de către consorţiul de firme de avocatură format din LALIVE - Geneva şi casa de avocatură locală LDDP - Leaua Damcali Deaconu Păunescu.

România a câștigat procesul pentru Roșia Montană

Instanța de arbitraj internațional și-a anunțat decizia în dosarul deschis de canadienii de la Gabriel Resources împotriva României, după ce, în deceniul trecut, nu li s-a mai permis să exploateze aurul de la Roșia Montană.

Potrivit ICSID - Centrul Internațional pentru Reglementarea Diferendelor referitoare la Investiții, România nu trebuie să plătească despăgubiri. Dimpotrivă, canadienii trebuie să achite țării noastre cheltuieli de judecată și arbitraj în valoare de mai multe milioane de dolari.

Decizia a fost comunicată vineri, cu puțin timp înainte de miezul nopții (după fusul orar al României) și a nu fost anticipată la București.

"... Obligă reclamanții (firmele Gabriel Resources, n.r.) să ramburseze pârâtului (statul român, n.r.) costul procedurilor de arbitraj în valoare de 1.437.574,01 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Obligă reclamanții să ramburseze pârâtului o parte din cheltuielile de judecată în valoare de 1.154.774,34 EUR, 30. 284.053,32 RON și 928.641,70 USD, împreună cu o dobândă (...) reprezentată de rata la trei luni pentru un titlu al Trezoreriei SUA, de la data prezentei hotărâri și până la plata integrală.

Respinge toate celelalte pretenții formulate de părți", se spune în decizia instanței.

Înainte de pronunțarea ICSID, responsabilii guvernamentali au avansat perspectiva plății, drept despăgubiri, a unei sume între două miliarde de dolari și 6,7 miliarde de dolari, adică valoarea totală actualizată a despăgubirilor solicitate de companiile Gabriel Resources Ltd. și Gabriel Resources (Jersey).

Salut reușita României în procesul privind Roșia Montană și felicit echipele de specialiști implicate cu profesionalism...

Publicată de Klaus Iohannis pe Vineri, 8 martie 2024

×
Subiecte în articol: Klaus Iohannis Rosia Montana PNL
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close