Antena 3 CNN Politică Klaus Iohannis a dat undă verde pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu

Klaus Iohannis a dat undă verde pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu

Cererea de încuviințare pe numele fostului premier Călin Popescu Tăriceanu a fost încuviințată, miercuri, de președintele Klaus Iohannis, anunță Administrația Prezidențială.

Klaus Iohannis a dat undă verde pentru urmărirea penală a lui Călin Popescu Tăriceanu
Sursa foto: Hepta
de Milena Niță    |    13 Ian 2021   •   11:00

Şeful statului a transmis miercuri, ministrului Justiției, Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a lui Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008.

Călin Popescu Tăriceanu este suspect de infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție, respectiv luare de mită.

Președinția: Parchetul de pe lângă ICCJ, înștiințat cu privire la formularea acestei cereri

Președinția informează că și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri.

"Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis miercuri, 13 ianuarie a.c., ministrului justiției, domnul Stelian-Cristian Ion, cererea de urmărire penală a domnului Călin-Constantin-Anton Popescu-Tăriceanu, în calitate de fost prim-ministru în perioada 29 decembrie 2004 – 22 decembrie 2008, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 668/P/2019 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție - Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, sub aspectul săvârșirii de către acesta a unei infracțiuni de luare de mită, prevăzută de art. 289 alin. (1) din Codul penal raportat la art. 6 și art. 7 lit. a) din Legea nr. 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție, cu aplicarea art. 5 din Codul penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în temeiul dispozițiilor art. 109 alin. (2) din Constituția României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înștiințat cu privire la formularea acestei cereri", se arată în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Călin Popescu-Tăriceanu, acuzat de luare de mită de 800.000 dolari

Călin Popescu Tăriceanu este acuzat de luare de mită. Potrivit procurorilor DNA, acesta ar fi primit 800.000 de dolari, reprezentând un comision din valoarea plăților făcute de statul român către o companie privată.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susțin că Tăriceanu ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă.

În schimb, acesta şi-ar fi exercitat atribuţiile, astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri de guvern în favoarea companiei.

×
Parteneri
Dr. Voichiţa Lăzureanu dezvăluie alimentele care ne pot trimite la spital de sărbători
x close