Antena 3 CNN Meteo După masa de aer rece, vine şi o masă de aer cu praf saharian din nordul Africii, deasupra România. Anunţul ANM

După masa de aer rece, vine şi o masă de aer cu praf saharian din nordul Africii, deasupra România. Anunţul ANM

După masa de aer rece din aceste zile, vine şi o masă de aer cu praf saharian deasupra ţării noastre, anunţă ANM.

După masa de aer rece, vine şi o masă de aer cu praf saharian din nordul Africii, deasupra România. Anunţul ANM
Sursa foto: Getty Images / Jose Gonzalez Buenaposada
de Milena Niță    |    23 Apr 2024   •   09:29

O masă de aer cu praf saharian va traversa România marți și miercuri, a anunțat Administrația Națională de Meteorologie.

"În perioada 23 aprilie ora 9:00 – 24 aprilie ora 13:00, circulația aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer încărcată cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei.

Această masă de aer va fi deasupra României marți (23 aprilie) și în prima parte a zilei de miercuri (24 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și în intervalele în care va ploua", a transmis ANM.

În după-amiaza zilei de miercuri masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară, arată meteorologii.

Un nou val de aer rece în România

Veştile nu sunt bune nici în continuare în ce privesc temperaturile, pentru că un nou val de aer rece a ajuns luni în România.

"Aceste ploi vor continua luni, de această dată pe partea de nord și nu se încheie aici acest episod mai ploios și în zilele următoare, marți, miercuri ne așteptăm ca țara noastră să fie traversată de sisteme noroase și de ploi, de această dată mai însemnat pe partea de sud-vest. 

Practic, până miercuri așteptăm episoade succesive cu ploi și cantități chiar mai însemnate de apă, peste 15-20 de litri pe metru pătrat, iar la munte, ținând cont că temperaturile se mențin coborâte, așteptăm ninsori și lapoviță la peste 1.500 metri și chiar depunerea unui strat de zăpadă mai important în Carpații Meridionali. 

Şi vântul este mai intens, mai ales în zilele de marți și miercuri. Vorbim de viteze mari ale vântului, de peste 60-70 km/h prin partea de sud-vest, în sudul Banatului, Carpații Meridionali. 

Cu alte cuvinte, o vreme destul de capricioasă și abia de miercuri încolo vremea începe să se încălzească în partea de sud-est a țării, unde temperaturile ajung chiar la 24-25 de grade prin Muntenia, estul Munteniei și în Dobrogea.

Tendința pare a fi de încălzire în a doua jumătate a săptămânii și prin restul țării şi vom avea o vreme mai bună și sub aspectul ploilor, în sensul restrângerii acestora după ziua de joi", a spus meteorologul ANM Mihai Huştiu, la Antena 3 CNN.

Mai multe date privind aceste informații despre praful saharian pot fi consultate pe site-ul Serviciului de Monitorizare a Atmosferei Copernicus (CAMS)

Praful saharian, periculos pentru sănătate. Recomandările medicilor

Medicii de la Spitalul "Victor Babeş" din Timişoara au tras recent un semnal de alarmă privind valul de praf saharian care ajunge în România.

Potrivit specialiştilor, nisipul fin din componența norului de praf saharian conține magneziu, fier, calciu și granule de fosfor, chiar și mercur.

Medicii de la Spitalul Victor Babeş din Timişoara au avertizat că norul de praf saharian poate afecta atât persoanele cu probleme respiratorii, cât şi pe cele sănătoase.

Odată inhalate particulele de praf, acestea ajung pe căile respiratorii unde sunt detectate de celulele epiteliale și activează macrofagele, o subcategorie a globulelor din sânge cu rol în cadrul sistemului imunitar, și celulele imune. 

Particulele de praf eliberează citokine și alte molecule inflamatorii care au efecte asupra plămânului în diferite boli respiratorii.

De asemenea, aparatul cardiovascular poate fi și el afectat. Studiile toxicologice au demonstrat totodată că particulele de praf și nisip pot provoca leziuni pulmonare inflamatorii.

Persoanele care au diferite boli pulmonare, precum cele cu astm, pot avea parte de o exacerbare a simptomelor.

"În cazul persoanelor care nu au afecțiuni pulmonare, valul de praf saharian poate duce la dezvoltarea unor rinite alergice sezoniere cu iritații la nivelul gâtului, a nasului și chiar lăcrimare. 

În zilele în care se anunță prezența unui nor de praf saharian, recomandăm evitarea deplasărilor, mai ales a persoanelor care au afecțiuni pulmonare grave și purtarea unei măști de protecție", spunea medicul Ionela Iovan, potrivit mediafax.ro.

Medicii recomandă românilor să stea în case şi îi sfătuiesc pe cei cu probleme respiratorii să poarte mască de protecţie în această perioadă.

×
Subiecte în articol: praf saharian
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close