Antena 3 CNN Mediu Încălzirea globală Banca Mondială spune că România trebuie să își reducă emisiile din agricultură și să treacă la împăduriri

Banca Mondială spune că România trebuie să își reducă emisiile din agricultură și să treacă la împăduriri

România și-a redus ponderea ocupată de agricultură în Produsul Intern Brut de la peste 20%, la începutul anilor 1990, la sub 5%, în prezent. Şi se pare că nu e de ajuns.

Banca Mondială spune că România trebuie să își reducă emisiile din agricultură și să treacă la împăduriri
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    25 Oct 2023   •   15:44

România are, în continuare, a șasea cea mai mare suprafață agricolă exploatată dintre statele Uniunii Europene, iar în ultimii ani s-a numărat printre marii exportatori la nivel mondial de grâu, porumb și floarea soarelui.

În acest context, Banca Mondială spune că țara noastră trebuie să treacă la împăduriri și la reducerea emisiilor din agricultură.

În Raportul de Țară privind Clima și Dezvoltarea, instituția citată arată că, pentru a putea atinge până în 2050 obiectivul unei economii neutre din punct de climatic, România va trebui să soluționeze provocări substanțiale.

Conform documentului, în perioada 1990 - 2018 țara noastră și-a redus emisiile cu peste 50% însă, pe măsură ce economia continuă să se dezvolte, există riscul ca această tendință să se inverseze.

Citește și: Așa arată sfârșitul lumii

S-a întâmplat astfel în perioada 2020 - 2021, când emisiile au crescut.

Pentru îndeplinirea obiectivului net zero până în 2050, România va trebui să își reducă substanțial emisiile pe termen scurt în sectoarele energetic, agricol și al transporturilor și să extindă absorbanții de dioxid de carbon, inclusiv prin suplimentarea suprafețelor cu păduri. 

Conform instituției financiare internaționale, necesarul de investiții pentru de-carbonizare în producția de electricitate, construcții și transporturi se ridică la aproximativ 3% din PIB-ul cumulat până în 2050, iar realizarea obiectivului de neutralitate climatică nu va putea fi atins fără un angajament la nivel politic și public și fără o finanțare substanțială, arată un material publicat de ziare.com.

×
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close