Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă ANTENA3.RO LIVE. Alina Trifu, despre stilul de mâncat și de ce eșuează dietele

ANTENA3.RO LIVE. Alina Trifu, despre stilul de mâncat și de ce eșuează dietele

ANTENA3.RO LIVE. Alina Trifu, despre stilul de mâncat și de ce eșuează dietele
17 Apr 2019   •   19:08

Stresul si alimentatia sunt principalele două lucruri despre care vorbesc medicii zilele acestea, indiferent de specializarea lor, ca si factori cel putin favorizanti ai majoritatii bolilor.

Intr o lume in care informatia e la doua clickuri, nu reusim totusi sa ne disciplinam singuri si sa ne ajutam singuri sa ne fie mai bine. De obicei e destul de simplu, in teorie, in practica insa, cele mai multe dintre diete esueaza. De ce? Poate tocmai pentru ca vorbim despre diete si restrictii, nu despre un stil de viata.

Ei bine, despre stil de viata, mai exact despre stil de mancat vorbim joi cu Alina Trifu, despre meal planuri, despre de ce e mai usor sa te disciplinezi cand ai niste liste exacte de indeplinit si de bifat.

Alina Trifu: Suntem pe locul 2 in Europa la obezitate infantila. Vorbim si de alimente de calitate slaba. Nu facem diferentele intre caloriile de calitate. Avem foarte multe alimente la indemana. Nu e vorba de un nivel financiar sa alegem corect.

Un pui de calitate este 40 de lei. Nu e vorba de bani, ci doar de alegeri, de organizare. Asta presupune sa discutam cu familia si sa facem un plan orientativ sa aflam ce mancam la pranz si la cina. Sa facem o lista. Economisim si timp si bani. Pierdem timp cu lucruri mai putin importante.

Discutam mult despre mancarea sanatoasa, dar cand vine vorba sa punem in farfurie facem prea putin. Cerealele, ouale, fructele, legume nu costa o avere.

Ar trebui sa evitam zaharul. Grasimile saturate sunt printre cele mai nocive. Un produs cu faina integrala va oferi organismului nutrienti si fibre, in comparatie cu cel care contine faina alba.

Gasim si produse de calitate la cofetarii, bacanii facute ca acasa.

Maria Coman: Ce ar trebui sa contina un meniu zilnic?

Alina Trifu: Farfuria corecta poate fi impartite intre jumatate. Legume crude sau usor fierte. Trebuie sa aiba gust si culoare. Brocoli, fasole arde, ardei gras. In cealalta farfurie trebuie sa avem proteina de orice fel si in cealalta jumatate carbohidrat. Noi ne luam energia principala din carbohidrati. Poate sa fie si cartoful, pastele, orezul. Daca mancam zilnic la pranz nu e o greseala.

Maria Coman: Cum ajung copiii sa fie supraponderali?

Alina Trifu: Copiii nu mai sunt activi. Sunt destul de sedentari. Stau cu tableta si telefonul. Sunt imobilzati. Adorm foarte tarziu si sunt mai obositi si simt nevoia sa compenseze prin mancare, dulce. Exista si exemplul din familie. Imi pare rau sa spun asta. Tu daca mananci cartofi prajti nu poti sa il obligi sa manance brocoli.

Fast food-ul poate fi inlocuit cu mancarea facuta in casa, cu ingrediente de calitate. Reducem ora de culcare pana ajungem la o ora decenta. Incercam sa facem activitati in aer liber. Metabolismul lor este rapid si se schimba de la o zi la alta. Sunt motivati si capata incredere in ei. Copiii sunt foarte usor modelabili.

Maria Coman: Exista ceva ce le interzici copiilor?

Alina Trifu: Da, mult spus interzis. Prajelile, sucurile carbogazoase, fast food-ul, dulciurile. Dulciurile ar trebui consumate de doua ori pe saptamana. Negresa facuta in casa este delicioasa, cu pudra de roscove si curmale. Eu incerc toate retetele.

Maria Coman: Se fac greseli in diversificare?

Alina Trifu: Se fac greseli in privinta atitudinii. Nu fortezi copilul sa manance. Dintii din fata au rolul de a musca, nu de a mesteca. Sa incerc cu calm si relxare si il lasam sa aleaga ce i se potriveste.

Maria Coman: Ce fel de clienti ai?

Alina Trifu: Am persoane cat mai diferite, care vor sa se ingrase, sa slabeasca, sau sa faca o schimbare. Sunt foarte multi copii. Pe de o parte ma intristeaza, pe de o parte ma bucura pentru ca parintii iau masuri.

Din pacate nu luam in serios tulburarile de alimentatie.

Maria Coman: Ce sa facem de Paste?

Alina Trifu: Sa ne bucuram, sa stam cu familia si prietenii. Sa mancam mancarea facuta in casa. Sa mancam din toate cate putin si sa nu prelugim masa pe doua saptamani.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

 

×
Subiecte în articol: Maria Coman antena3.ro antena3.ro LIVE
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close