Antena 3 CNN Life Viață sănătoasă 4 lucruri ciudate și amuzante pe care nu le știai despre înghețată

4 lucruri ciudate și amuzante pe care nu le știai despre înghețată

4 lucruri ciudate și amuzante pe care nu le știai despre înghețată
Sursa foto: Sursă foto: Wendy Wei/Pexels
21 Aug 2019   •   20:41

Vara nu dă semne că ar vrea să ne părăsească prea curând, așa că e timpul perfect să ne aprovizionăm cu înghețată. Și un bun moment să învățăm și câteva curiozități despre acest minunat desert.

Primul lucru: înghețata este mai mult decât un simplu desert. Are o istorie lungă, pe care o vom explora puțin în acest material. Doi: înghețata poate fi păstrată la fel de bine într-un congelator clasic sau o ladă frigorifică. Nu este un aliment pretențios sau greu de conservat luni la rând, până aproape de expirarea termenului de valabilitate. Iar dacă nu știi ce alegere să faci între congelator și ladă frigorifică, specialiștii de la Hendi au făcut o listă cu avantaje și dezavantaje, care ți-ar putea ușura luarea deciziei.

Acestea fiind zise, există și lucruri despre acest faimos desert care sunt mai puțin cunoscute, ciudate și pe alocuri chiar amuzante. Iată patru dintre curiozitățile despre înghețată pe care probabil nu le știai:

Nimeni nu știe când a fost inventată

Nimeni nu îți poate spune cu exactitate când a fost inventată înghețata. Avem doar bucăți din puzzle-ul complicatei istorii a acestui desert. Știm, de exemplu, că în Roma Antică împăratul Nero obișnuia să amestece zăpadă cu fructe și miere și să o mănânce. Nu o dată și-a trimis slugile în munți după zăpadă, spun legendele.

Alți istorici spun că Marco Polo a fost cel care a adus primul tip de înghețată în Europa. A învățat rețeta de la chinezi, care amestecau zăpada cu orez și lapte, pentru un amestec cremos și delicios.

De aici, rețetele pentru înghețată au tot progresat, până când, în cele din urmă, au ajuns în America de Nord, duse acolo de Cristofor Columb. Dacă vrei să aprofundezi istoria și legendele despre înghețată, o poți face consultând acest material.

Ingredientele primei rețete de înghețată te vor dezgusta

Prima rețetă oficială pentru înghețată a fost scrisă în anul 1668. Autoarea este o femeie de viță nobilă din Anglia, Lady Anne Fanshawe. I-a spus „cremă înghețată”, iar ingredientele erau… să le spunem ciudate. Prima dată trebuia să fierbi smântână cu nucșoară. Apoi, pentru… gust, Fanshawe recomanda flori de portocal sau ambră cenușie amestecată cu puțin zahăr. „Ce este ambra cenușie?”, vă întrebați probabil. Pe scurt, este… vomă de balenă. Da, ați citit corect! Cașaloții sunt cei care regurgitează această substanță, cunoscută și sub denumirea de chihlimbar cenușiu. Aromatică, de culoare cenușie și cu o consistență ca de ceară, era folosită și în producția de lumânări sau parfumuri. Poftă bună! :)

Ciocolată sau vanilie? Care a fost prima?

Mulți cred că vanilia, însă nimic nu e mai fals. Înghețata cu ciocolată a fost inventată prima.

În era modernă, vanilia este baza multor arome și o întâlnești peste tot, de unde și impresia greșită. Însă nu a fost mereu așa.

Înghețata era considerată un lux

Bucură-te că trăiești în secolul XXI! Până în anii 1800, înghețata era un lux pe care numai elitele și-l puteau permite. Era rară și exotică, ingredientele trebuiau importate și erau scumpe, iar depozitarea reprezenta o problemă. În plus, trebuia pregătită acasă, pentru că nu era comercializată.

Mai știi și alte lucruri ciudate sau amuzante despre înghețată? Care sunt acestea?

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close