Antena 3 CNN Life Știinţă Primul om care a efectuat o ieșire în spațiu a murit la vârsta de 85 de ani VIDEO

Primul om care a efectuat o ieșire în spațiu a murit la vârsta de 85 de ani VIDEO

Primul om care a efectuat o ieșire în spațiu a murit la vârsta de 85 de ani VIDEO
11 Oct 2019   •   16:17

Cosmonautul sovietic Alexei Leonov, primul om care a efectuat o ieşire în spaţiu în 1965 şi comandantul primei misiuni spaţiale comune a URSS şi Statelor Unite, a murit vineri, la 85 de ani. El a decedat la Moscova în urma unei îndelungi boli, a declarat pentru AFP colaboratoarea sa Natalia Filimonova.

La 19 martie 1965, Alexei Leonov, echipat cu un costum de astronaut şi legat cu un cablu lung de 5,35 metri, a rămas în afara navei Voskhod-2 timp de 12 minute şi 9 secunde, obţinând porecla de primul "pieton spaţial".

El s-a îndepărtat prudent, la doi-trei metri de navă. Orbit de Soare, în pofida vizierei sale aurii, el a fost ţinut în siguranţă cu ajutorul unui cablu prins de nava sa.

"Iată, încerc", a zis el, ieşind din nava spaţială.

Operaţiunea a durat în total 20 de minute, dintre care 12 minute în întregime în afara Voskhod-2.

Alexei Leonov a fost de asemenea comandantul misiunii Apollo-Soyuz în 1975, prima misiune comună a celor doi rivali ai Războiului Rece şi ai cursei spaţiale - URSS şi Statele Unite. Această misiune a marcat începutul unei cooperări tehnologice care continuă şi astăzi.

Cosmonautul a fost şi un apropiat al primului om care a ajuns în spaţiu şi pe orbita Pământului (1961), compatriotul său Iuri Gagarin. Atunci când acesta din urmă a murit într-un accident de avion, pe 27 martie 1968, lângă Moscova, Alexei Leonov a fost unul dintre primii care au ajuns la faţa locului.

Funeraliile lui Alexei Leonov vor avea loc marţi la Moscova, a anunţat Centrul de pregătire a cosmonauţilor. 

Sursă: Agerpres
×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close