Antena 3 CNN Life Știinţă O planetă misterioasă masivă a fost descoperită! La ce distanță se află de Pământ 

O planetă misterioasă masivă a fost descoperită! La ce distanță se află de Pământ 

O planetă misterioasă masivă a fost descoperită! La ce distanță se află de Pământ 
06 Aug 2018   •   16:26

O planetă de 12 ori mai mare decât Jupiter a fost descoperită deplasându-se singură în spațiu, la aproximativ 20 de ani lumină distanță de Pământ. Planeta nu este atașată de nicio stea și este primul obiect de acest fel descoperit folosind un telescop radio. 

Atât masa, cât și forța enormă a câmpului său magnetic ridică semne de întrebare oamenilor de știință cu privire la ce se știe despre varietatea obiectelor astronomice găsite în adâncul spațiului. 

"Acest obiect se află chiar la granița dintre o planetă și un pitic maro sau "o stea nereușită" și ne dă niște informații care ne pot ajuta să înțelegem procesele magnetice atât a stelelor cât și a planetelor", a declarat dr. Melodie Kao, astronom la Universitatea de Stat din Arizona. Piticii maro sunt obiecte astonomice dificil de clasificat, pentru că sunt prea mari pentru a fi considerate planete și nu sunt suficient de mari pentru a fi considerate stele. 

Similar cu aurora boreală sau luminile nordice văzute de pe Pămant, atât această planetă cât și piticii maro au aurore proprii, în ciuda lipsei vânturilor solare care le formează în mod tradițional. Este semnătura radio a acestor aurore care a permis cercetătorilor să detecteze în primul rând aceste obiecte îndepărtate, dar încă nu este clar cum se formează. 

Cu toate acestea, analiza echipei de cercetare a arătat că totuși câmpul magnetic al planetei este incredibil de puternic, de aproximativ 200 de ori mai puternic decât cel al lui Jupiter, ceea ce ar putea explica de ce planeta are o aurora atât de puternică și vizibilă. 

Oamenii de știință declară că studiul lor arată că emisiile radio aurorale pot fi folosite pentru a descoperi mai multe planete dincolo de sistemul nostru solar, inclusiv cele care nu sunt atașate de stele. 

Sursă: The Independent
  

×
Subiecte în articol: spatiu
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close