Antena 3 CNN Life Culinar Rețetă mucenici cu miere și nucă. De ce trebuie să duci mucenici la biserică

Rețetă mucenici cu miere și nucă. De ce trebuie să duci mucenici la biserică

Pe 9 martie, în calendarul ortodox sunt prăznuiți pe Sfinții 40 de Mucenici. Potrivit tradiţiei populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi, îi duc la biserică pentru a fi binecuvântați, iar apoi sunt consumaţi în familie.

Rețetă mucenici cu miere și nucă. De ce trebuie să duci mucenici la biserică
Sursa foto: Pixabay
de S.T.    |    07 Mar 2019   •   11:01

Rețetă mucenici cu miere și nucă

Pentru aluat – 1 kg faina alba pentru cozonac sau panificatie, 500 ml lapte sau apa, 120 g zahar, 50 g drojdie proaspata, 3 oua, 100 ml ulei, o lingurita rasa de sare, coaja unei lamai sau portocale, jumatate de sticluta esenta de rom, 3 plicuri zahar vanilat; pentru insiropat – o cana de apa, o cana de zahar, coaja unei portocale; pentru finisare – 200 g nuca si 200 g miere pura

Preparare rețetă mucenici cu miere și nucă

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei. Rumenim usor miezul de nuca si il macinam. Dam in clocot laptele sau apa. Cernem faina si oprim din ea 200 grame separat, intr-un castron mai mare. Punem sarea doar pe marginea gramezii din restul de faina. Peste cele 200 g faina oprite turnam laptele clocotit si amestecam bine, sa se desfaca eventualele boturi formate. Lasam sa se racoreasca. Amestecam drojdia cu o lingurita de zahar si o lasam cateva minute. Va deveni lichida si va incepe sa creasca. Punem drojdia in vasul cu faina oparita dupa ce si-a dublat volumul, cand amestecul de faina nu mai este fierbinte, ci caldut. Amestecam bine si lasam pana isi dubleaza volumul. Intre timp batem bine 2 oua cu zaharul si aromele, pana se topeste zaharul. Daca pregatim versiunea de post, nu adaugam oua. Cand amestecul de faina oparita cu drojdie a crescut, amestecam in el ouale cu zahar si turnam totul in vasul cu faina cernuta.

×
Subiecte în articol: miere mucenici calendar ortodox
Parteneri
Afacerea cu care doi români din Bihor au dat lovitura
x close