Antena 3 CNN International News Vândută la 9 ani, pentru ca familia ei să nu moară de foame: ”Aceasta este mireasa ta. Te rog ai grija de ea... te rog, nu o bate"

Vândută la 9 ani, pentru ca familia ei să nu moară de foame: ”Aceasta este mireasa ta. Te rog ai grija de ea... te rog, nu o bate"

O fetiță de 9 ani din Afganistan a fost vândută unui bărbat de 55 de ani pentru ca familia ei să nu moară de foame.

Vândută la 9 ani, pentru ca familia ei să nu moară de foame: ”Aceasta este mireasa ta. Te rog ai grija de ea... te rog, nu o bate"
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    02 Noi 2021   •   09:19

Parwana Malik, o fetiță de 9 ani, cu ochi întunecați și obraji trandafirii, chicotește cu prietenii ei în timp ce ei joacă să sare coarda într-un poiană prăfuită.

Dar râsul Parwanei dispare când se întoarce acasă, o colibă mică cu pereți de pământ, care îi amintește de soarta ei: este vândută unui străin ca mireasă.

Bărbatul care vrea să o cumpere pe Parwana are 55 de ani, dar pentru ea este „un bătrân” cu sprâncene albe și o barbă albă groasă. Își face griji că o va bate și o va forța să lucreze în casa lui.

Dar părinții ei spun că nu au de ales.

Timp de patru ani, familia ei a trăit într-o tabără afgană din nord-vestul provinciei Badghis, supraviețuind cu ajutorul umanitar și muncind cu ziuapentru câțiva dolari pe zi. Dar viața a devenit mai grea de când talibanii au preluat puterea în Afganistan pe 15 august.

Pe măsură ce ajutorul internațional încetează să mai sosească și economia țării se prăbușește, aceștia nu își pot permite nevoile de bază, cum ar fi mâncarea. Tatăl ei i-a vândut deja sora de 12 ani în urmă cu câteva luni.

Parwana este una dintre multele tinere fete afgane vândute în căsătorie pe măsură ce criza umanitară a țării se adâncește. Foamea a împins unele familii să ia decizii sfâșietoare, mai ales când se apropie iarna brutală.

„De la zi la zi, numărul familiilor care își vând copiii crește”, a spus Mohammad Naiem Nazem, un activist pentru drepturile omului în Badghis. „Lipsa de mâncare, lipsa de muncă, familiile simt că trebuie să facă asta”.

O alegere imposibilă

Abdul Malik, tatăl lui Parwana, nu poate dormi noaptea. Înainte de vânzare, el a spus pentru CNN că este „măcinat” de vinovăție, rușine și îngrijorare.

El a încercat să evite să o vândă, a călătorit în capitala provinciei Qala-e-Naw pentru a căuta fără succes un loc de muncă, chiar a împrumutat „mulți bani” de la rude, iar soția sa a cerșit pentru mâncare.

Dar a simțit că nu are de ales dacă vrea să-și hrănească familia.

„Suntem opt membri ai familiei”, a spus el pentru CNN. „Trebuie să o vând pentru a-i păstra în viață pe ceilalți”.

Banii din vânzarea lui Parwana vor susține familia doar câteva luni, înainte ca Malik să fie nevoit să găsească o altă soluție, a spus el.

Parwana a spus că speră ca părinții ei să se răzgândească; visa să devină profesoară și nu a vrut să renunțe la educație. Dar rugămințile ei au fost zadarnice.

Pe 24 octombrie, Qorban, cumpărătorul, care are un singur nume, a ajuns la ea acasă și i-a înmânat tatălui Parwanei 200.000 de afgani (aproximativ 2.200 de dolari) sub formă de oi, pământ și numerar.

"Aceasta este mireasa ta. Te rog ai grija de ea... te rog nu o bate"

Qorban nu a descris vânzarea ca pe o căsătorie, spunând că are deja o soție care ar avea grijă de Parwana ca și cum ar fi unul dintre propriii lor copii.

„(Parwana) era ieftină, iar tatăl ei este foarte sărac și are nevoie de bani”, a spus Qorban. "Ea va lucra la mine acasă. Nu o voi bate. O voi trata ca pe un membru al familiei. Voi fi amabil."

Parwana, îmbrăcată în negru, cu o ghirlandă florală colorată în jurul gâtului, și-a ascuns fața și a scâncit în timp ce tatăl ei plângând i-a spus lui Qorban: „Aceasta este mireasa ta. Te rog, ai grijă de ea, ești responsabil pentru ea acum, te rog, nu o bate."

Qorban a fost de acord, apoi a prins-o de braț pe Parwana și a condus-o afară pe uşă. În timp ce plecau, cu tatăl ei o urmărea cu privirea din pragul ușii; Parwana și-a înfipt picioarele în pământ și a încercat să se scape, dar fără succes. A fost târâtă până la mașina care aștepta, și care s-a îndepărtat încet, ridicând praf uscat în urmă.

De la preluarea puterii de către talibani, povești precum cea a lui Parwana sunt la ordinea zilei.

Deși căsătoria copiilor sub 15 ani este ilegală la nivel național, aceasta a fost practicată de ani de zile, în special în zonele mai rurale ale Afganistanului. Din luna august a devenit ceva la ordinea zilei, pe măsură ce, pentru afgani, devine din ce în ce mai greu să găsească ceva de pus pe masă. 

Mai mult de jumătate din populație se confruntă cu o insecuritate alimentară acută, potrivit unui raport al Națiunilor Unite publicat în această săptămână. Și peste 3 milioane de copii sub 5 ani se confruntă cu malnutriție gravă. În tot acest timp, prețurile la alimente sunt în creștere, băncile rămân fără bani, iar muncitorii rămân neplătiți.

Aproape 677.000 de persoane au fost strămutate în acest an din cauza luptelor, potrivit Biroului ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (UNOCHA). Mulți dintre ei locuiesc în corturi și colibe în tabere, cum ar fi familia lui Parwana.

„Este absolut cataclismic”, a spus Heather Barr, director asociat al diviziei pentru drepturile femeilor la Human Rights Watch. „Nu vorbim de luni sau săptămâni... suntem deja în situație de urgență”.

Problema este deosebit de acută pentru fetele afgane, care au rămas acasă și și-au văzut frații revenind la școală. Talibanii au spus că lucrează la un plan pentru a permite și fetelor să se întoarcă, dar nu au spus când s-ar putea întâmpla asta sau ce condiții pot fi impuse.

Incertitudinea combinată cu creșterea sărăciei a împins multe fete tinere pe piața căsătoriei

„Atâta timp cât o fată este la școală, familia ei investește în viitorul ei”, a spus Barr, de la Human Rights Watch. „De îndată ce o fată rămâne fără educație, atunci devine mult mai probabil să se căsătorească.”

Și odată ce o fată este vândută ca mireasă, șansele ei de a continua o educație sau de a urma o cale independentă sunt aproape de zero.

În schimb, ea se confruntă cu un viitor mult mai întunecat. Fără acces la servicii de contracepție sau de sănătate a reproducerii, aproape 10% dintre fetele afgane cu vârsta cuprinsă între 15 și 19 ani nasc în fiecare an, potrivit Fondului ONU pentru Populație (UNFPA).

Multe sunt prea tinere pentru a putea să-și dea consimțământul la sex și să se confrunte cu complicații la naștere din cauza corpului lor subdezvoltat, ratele mortalității legate de sarcină pentru fetele cu vârsta între 15 și 19 ani sunt mai mult decât dublul ratei pentru femeile cu vârsta între 20 și 24 de ani, potrivit UNFPA. .

„Nu vreau să-mi părăsesc părinții”

Magul, o fetiță de 10 ani din provincia vecină Ghor, plânge în fiecare zi în timp ce se pregătește să fie vândută unui bărbat de 70 de ani pentru a achita datoriile familiei. Părinții ei au împrumutat 200.000 de afgani (2.200 de dolari) de la un vecin din satul lor, dar fără un loc de muncă sau economii, nu au cum să returneze banii.

Cumpărătorul l-a amenințat cu închisoarea pe  tatăl lui Magul, Ibrahim, pentru că nu și-a plătit datoria. Ibrahim, care poartă un singur nume, a spus că i-a promis cumpărătorului că va plăti într-o lună. Dar acum timpul a trecut.

„Nu știu ce să fac”, a spus Ibrahim. „Chiar dacă nu i-o dau pe fiica mea, el tot o va lua”.

Mama lui Magul, Gul Afroz, se simte la fel de neajutorată. „Mă rog lui Dumnezeu să treacă aceste zile grele”, a spus ea.

La fel ca și Qorban, cumpărătorul a susținut că nu o va maltrata pe Magul și că ea pur și simplu va ajuta la el acasă. Dar asigurările sună goale în fața amenințărilor sale împotriva familiei lui Magul.

"Chiar nu-l vreau. Dacă mă vor face să plec, o să mă sinucid", a spus Magul, plângând în timp ce stătea pe podeaua casei ei.

„Nu vreau să-mi părăsesc părinții”

Liderii talibani locali din Badghis spun că plănuiesc să distribuie alimente pentru a împiedica familiile să-și vândă fiicele. „Odată ce implementăm acest plan, dacă ei continuă să-și vândă copiii, îi vom băga în închisoare”, a declarat Mawlawai Jalaludin, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Justiție al talibanilor.

Dar problema se întinde dincolo de Badghis. Și, pe măsură ce iarna se apropie, atât talibanii, cât și grupurile umanitare pledează pentru mai mult ajutor internațional, în speranța că ar putea opri căsătoriile de acest fel.

Preluarea rapidă a Afganistanului de către talibani, pe măsură ce Statele Unite și aliații săi s-au retras, a determinat comunitatea internațională să oprească ajutoarele, bani care au fost vitali pentru susținerea economiei și a serviciilor cheie ale țării.

Țările și instituțiile multilaterale au fost reticente în a reînnoi angajamentele de teamă să nu pară că-i legitimează pe talibani ca lideri ai Afganistanului.

Cu economia țării aproape de colaps, donatorii ONU au promis mai mult de 1 miliard de dolari în ajutor umanitar în septembrie, din care 606 milioane de dolari ar satisface nevoile cele mai stringente ale afganilor. Dar mai puțin de jumătate din aceste fonduri promise nu au fost primite, unele state membre nu au plătit încă, potrivit unui purtător de cuvânt al UNOCHA.

Malik nu se face iluzii cu privire la ce înseamnă vânzarea pentru fiica sa.

Qorban a spus că îi va folosi fiica ca lucrătoare, nu mireasă, dar Malik știe că nu are control asupra a ceea ce i se întâmplă acum.

„Bătrânul mi-a spus: „Plătesc pentru fată. Nu este treaba ta ce fac cu ea... asta e treaba mea”, a spus Malik pentru CNN.

Avertismentul de rău augur îl macină foarte mult și se gândește la zilele sumbre care urmează. Vine frigul, iar zăpada a început deja să acopere părți ale țării. Când banii din vânzarea lui Parwana se vor epuiza, el va avea  trei fiice și un fiu acasă de întreținut.

„După cum văd, nu avem un viitor, viitorul nostru este distrus”, a spus el. "Va trebui să vând o altă fiică dacă situația mea financiară nu se îmbunătățește; probabil copilul de 2 ani."

 

×
Subiecte în articol: Afganistan mireasa copil foame
Parteneri
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close