Antena 3 CNN International News Ucraina a publicat "lista de cumpărături" cu care Zelenski s-a întors de la summit-ul NATO | Ministru britanic: "Nu suntem Amazon!"

Ucraina a publicat "lista de cumpărături" cu care Zelenski s-a întors de la summit-ul NATO | Ministru britanic: "Nu suntem Amazon!"

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a publicat o listă completă cu armele și echipamentul militar pe care liderii NATO s-au angajat, la summit-ul de la Vilnius, să le furnizeze Kievului.

Ucraina a publicat "lista de cumpărături" cu care Zelenski s-a întors de la summit-ul NATO | Ministru britanic: "Nu suntem Amazon!"
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    13 Iul 2023   •   18:27

Potrivit ministrului ucrainean, citat de CNN, valoarea totală a acestui nou ajutor multi-național se ridică la peste 1,5 miliarde de dolari iar Germania contribuie cu mai mult de jumătate.

Lista cu țările și contribuțiile lor, în continuare:

  • Franța: rachete de croazieră cu rază lungă SCALP, echivalentul francez al rachetelor britanice Storm Shadow, deja livrate Ucrainei; de asemenea, Parisul va furniza echipament suplimentar pentru deminare.
  • Australia: 30 de transportoare blindate de infanterie Bushmasters
  • Germania: un pachet total de asistență de 782 de milioane de dolari, din care fac parte 25 de tancuri Leopard 1A5, 40 de vehicule de luptă pentru infanterie Marder, două baterii lansatoare de rachete PATRIOT, vehicule de recuperare Bergepanzer și 20.000 de obuze de artilerie de 155 de mm
  • Olanda: se va ocupa de antrenamentul piloților ucraineni în luna august și va asigura întărirea defensivei antiaeriene a Ucrainei și a capacităților sale de artilerie,
  • Norvegia: 1000 de micro-drone Black Hornet, pachete de sprijin pentru sistemele defensive antiaeriene NASAMS deja desfășurate în Ucraina, precum și crestarea bugetului de asistență militară în vederea achiziției de alte sisteme, de la 240 la 930 de milioane de dolari.
  • Marea Britanie: peste 70 de vehicule de luptă, muniție pentru tancurile Challenger și un pachet în valoare de circa 65 de milioane de dolari pentru repararea echipamentelor militare.
  • Canada: 410 milioane de dolari sub formă de finanțare și proiecte de sprijin pentru Ucraina.

Ministru britanic: "Ucraina ar trebui să dea dovadă de mai multă recunoștință"

Anterior publicării acestor informații, ministrul britanic al Apărării, Ben Wallace, a sugerat că Ucraina ar trebui să de dovadă de mai multă recunoștință față de partenerii din Occident pentru asistența militară acordată în războiul cu Rusia.

Remarcile lui Wallace au venit după ce președintele Volodimir Zelenski s-a arătat nemulţumit pentru că țării sale nu i s-a dat un calendar ferm pentru aderarea la NATO.

"Fie că ne place sau nu, oamenii ar vrea să vadă un pic de recunoștință. Uneori, le ceri țărilor să renunțe la propriile lor stocuri de arme. Alteori, trebuie să-i convingi pe membrii Congresului american", a spus ministrul britanic.

El a precizat că a mers în Ucraina anul trecut și a primit "o listă de cumpărături" militare întocmită de decidenții de la Kiev.

"Știți, nu suntem Amazon. Le-am spus asta anul trecut, când am condus 11 ore până acolo, pentru a primi o listă", a precizat Wallace, cu trimitere la retailerul mondial online.

Pe de altă parte, oficialul britanic a estimat că, la Vilnius, rezultatul a fost unul bun pentru Ucraina și că acestă țară va intra în NATO după război.

Foto: Soldat al armatei germane pe un vehicul de luptă Marder camuflat

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close