Antena 3 CNN International News Un râu sacru din India, acoperit de spumă toxică. Hindușii se scaldă în el, conform tradiției

Un râu sacru din India, acoperit de spumă toxică. Hindușii se scaldă în el, conform tradiției

Un strat de spumă toxică a acoperit părți ale unui râu sacru, lângă capitala Indiei, miercuri. Hindușii s-au adunat pe malurile sale pentru a sărbători un festival religios, iar unii s-au scăldat în ape.

Un râu sacru din India, acoperit de spumă toxică. Hindușii se scaldă în el, conform tradiției
Sursa foto: Twitter/ Anindya Chattopadhyay
de Cerasela Stafie    |    10 Noi 2021   •   17:44

Spuma albă s-a format dintr-un amestec de deșeuri industriale și unele provenite din canalizare și a acoperit mai multe zone ale râului Yamuna, un afluent al fluviului sfânt Gange, care curge la aproximativ 1.376 kilometri spre sud de Himalaya prin mai multe state. 

Potrivit experților, spuma înțepătoare conține niveluri ridicate de amoniac și fosfați, care pot duce la probleme respiratorii și ale pielii. Apariția acesteia a coincis cu Chhath Puja, un festival dedicat zeului soare, Lord Surya.

La începutul acestei săptămâni, mai mulți hinduși au fost văzuți intrând prin spuma toxică pentru a se scălda și a se ruga în râu.

”Apa este extrem de murdară, dar nu avem multe opțiuni. Este un ritual sacru să faci baie într-o apă, așa că a trebuit să o fac”, a spus Gunjan Devi, o hindusă devotată.

15 bărci au fost trimise de către guvern pentru a îndepărta spuma, dar experții se tem că aceasta a provocat deja pagube semnificative, potrivit Press Trust of India.

”Râul din porțiunea Delhi este mort din punct de vedere ecologic. Nu are pești și păsările lipsesc cu desăvârșire. Așa este de ani de zile,” a spus Bhim Singh Rawat, de la South Asia Network on Dams, Rivers and People (SANDRP).

Râurile din india, afectate de poluare

Yamuna este mult mai poluat în zonele din apropierea orașului Delhi, din cauza populației dense și a nivelului ridicat de deșeuri.

Doar 2% din lungimea râului trece prin capitală, dar Delhi contribuie cu aproximativ 76% din încărcătura totală de poluare a râului, potrivit unui comitet guvernamental de monitorizare.

Impactul se reflectă asupra oamenilor care trăiesc în mai multe orașe din aval, inclusiv Faridabad, Noida și Agra. „Mii de săteni iau apă pentru irigații și consum sau se scaldă în râu,” a mai spus Rawat.

Incidentul nu este unul singular. În anul 2017, o spumă cu aspect asemănător a apărut pe lacul Varthur din orașul sudic Bangalore. Rafalele puternice de vânt au împrăștiat cocktailul chimic spumos pe drumuri.

În același an, un lac din Bangalore a izbucnit în flăcări. Experții cred că fenomentul s-a datorat urmelor de petrol din apă.

×
Subiecte în articol: poluare rau India
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close