Antena 3 CNN International News Șeful băncii americane cu active de 2,2 trilioane de dolari: "Șansele de recesiune au crescut"

Șeful băncii americane cu active de 2,2 trilioane de dolari: "Șansele de recesiune au crescut"

Criza provocată de recenta prăbușire a băncilor americane Silicon Valley Bank și Signature Bank a crescut șansele unei recesiuni în SUA.

Șeful băncii americane cu active de 2,2 trilioane de dolari: "Șansele de recesiune au crescut"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Apr 2023   •   14:40

Estimarea aparține directorului general al JPMorgan Chase, Jamie Dimon (foto), și a fost făcută într-un interviu exclusiv la CNN.

Dimon a declarat că, deși sistemul bancar american este "puternic și sănătos", recentele turbulențe din jurul sistemului financiar reprezintă un factor care înclină în favoarea unei recesiuni.

El a avertizat asupra faptului că împrumuturile populației scad.

Anticipând "nori de furtună", șeful JPMorgan Chase a nominalizat regimul actual de înăsprire a dobânzilor FED (Rezerva Federală a SUA), inflația ridicată precum și războiul Rusiei în Ucraina drept cele mai mari riscuri pentru economie.

Citește și: FMI, avertisment sumbru: "Lumea se îndreaptă către cea mai proastă perioadă economică din ultimii 30 de ani"

El s-a ferit să anticipeze cu privire la noi falimente bancare în acest an, dar a spus că "este în regulă" ca unele bănci să fie lăsate să se prăbușească, atâta vreme cât nu se generează un efect de domino.

"Eșecul este în regulă", a apreciat Dimon, subliniind, pe de altă parte, că actualele turbulențe nu se aseamănă deloc cu criza financiară din 2008. 

"În 2008 au fost sute de instituții din întreaga lume (care au falimentat, n.r.), cu un efect de pârghie mult prea mare. Noi nu avem așa ceva, nu avem probleme uriașe pe piețele noastre de credite ipotecare. Iar publicul american nu ar trebui să creadă asta", a spus bancherul.

Directorului general al JPMorgan Chase a mai afirmat că băncile regionale și consumatorii americani ar trebui să se pregătească pentru rate de dobândă mai mari pentru o perioadă mai lungă de timp, notează CNN.

 

×
Subiecte în articol: Jamie Dimon JP Morgan Chase recesiune
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close