Antena 3 CNN International News Un satelit de peste două tone cade pe Pământ în orele următoare, iar specialiștii ESA nu știu încă unde

Un satelit de peste două tone cade pe Pământ în orele următoare, iar specialiștii ESA nu știu încă unde

Un satelit al Agenției Spațiale Europene, ESA, este așteptat să reintre în atmosfera terestră iar locul și momentul exact încă nu sunt cunoscute de cei care monitorizează mișcarea acestui deșeu cosmic.

Un satelit de peste două tone cade pe Pământ în orele următoare, iar specialiștii ESA nu știu încă unde
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Feb 2024   •   13:26

Potrivit ESA, satelitul ERS-2, dezafectat în urmă cu aproape 13 ani, ar urma să reintre în atmosfera terestră miercuri dimineață, la ora 6:14, după fusul orar al Coastei de Est din SUA (13:14, ora României).

Există însă o fereastră de incertitudine de 15 ore, a avertizat ESA, care publică pe site-ul său actualizări ale monitorizării satelitului.

"Deoarece reintrarea acestui vehicul spațial are loc fără posibilitatea de a efectua manevre, este imposibil de știut exact unde și când va reintra în atmosferă și va începe să ardă", menționează ESA.

Activitatea solară îngreunează predicțiile privind reintrarea ERS-2 în atmosfera terestră

Estimările sunt îngreunate și de activitatea solară, care poate schimba densitatea atmosferei terestre și modul în care aceasta acționează asupra satelitului.

Pe măsură ce soarele se apropie de vârful ciclului său de 11 ani, activitatea astrului zilei crește și se așteaptă să atingă maximul la sfârșitul acestui an.

CNN amintește, în context, că activitatea solară crescută s-a manifestat deja prin accelerarea reintrării în atmosferă a unui alt satelit ESA, Aeolus, în iulie 2023.

ESA: o șansă de 1 la 100 de miliarde ca un satelit căzut de pe orbită să omoare un om pe Pământ, într-un an

Satelitul ERS-2 are o masă estimată la 2.294 de kilograme după epuizarea combustibilului.

Este de așteptat ca, la aproximativ 80 de kilometri de suprafața Pământului, satelitul să se rupă în bucăți, iar majoritatea fragmentelor să ardă în atmosferă.

ESA admite că este posibil ca unele resturi să ajungă la sol, însă acestea nu conțin substanțe nocive și ar urma să ajungă, cel mai probabil, în ocean.

Șansele ca o persoană de pe Pământ să fie rănită sau ucisă de resturi spațiale în decursul unui an sunt mai mici de 1 la 100 de miliarde, potrivit ESA.

Spre comparație, probabilitatea unui astfel de eveniment este de aproximativ 1,5 milioane de ori mai mică decât probabilitatea ca aceeași persoană să moară într-un accident casnic.

Scurtă istorie a satelitului ERS-2

Satelitul ERS-2 a fost lansat pe 21 aprilie 1995, cu misiunea de a executa observații asupra Pământului, fiind considerat cel mai sofisticat robot spațial dezvoltat și trimis pe orbită de ESA la acea vreme. 

Împreună cu satelitul geamăn ERS-1, ERS-2 a colectat date valoroase despre calotele polare, despre oceane și despre suprafața terestră, monitorizând evenimente precum inundațiile și cutremurele din zonele îndepărtate.

Datele colectate de ERS-2 sunt folosite și în prezent, potrivit agenției spațiale.

În 2011, ESA a decis să pună capăt operațiunilor satelitului și să îl scoată de pe orbită.

Manevrele efectuate în iulie și august 2011 au consumat restul de combustibil al satelitului și i-au redus altitudinea, imprimându-i o traiectorie de apropiere lentă de Pământ.

Sursa: CNN

×
Subiecte în articol: ESA ERS-2 satelit Pamant
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close