Antena 3 CNN International News Ce va spune în Senatul american "cârtița" din interiorul Facebook, la o zi după masiva cădere a rețelei. CNN a obținut mărturia scrisă de Frances Haugen

Ce va spune în Senatul american "cârtița" din interiorul Facebook, la o zi după masiva cădere a rețelei. CNN a obținut mărturia scrisă de Frances Haugen

CNN a obținut depoziția pregătită de Frances Haugen, fosta directoare de produs din cadrul Facebook, care urmează să fie audiată marți în Senatul american.

Ce va spune în Senatul american "cârtița" din interiorul Facebook, la o zi după masiva cădere a rețelei. CNN a obținut mărturia scrisă de Frances Haugen
de Adrian Iclozan    |    05 Oct 2021   •   06:00

Haugen a strâns și distribuit în ultimele săptămâni mii de documente menite să demonstreze cum Facebook selectează și expune utilizatorilor conținut incitator la ură și de natură să dezbine.

Motivul, susține ea, este că studiile interne au arătat că angajamentul generat de un astfel de conținut nociv ține utilizatorii mai mult timp în rețea și generează implicit venituri mai mari pentru companie.

Documentele strânse de Haugen (foto) au ajuns la autoritățile federale americane, la membri ai Congresului și la presă.

În fața senatorilor, autoarea dezvăluirilor despre politica de conținut a Facebook urmează să afirme că, "atât timp cât această companie lucrează în întuneric, nu va fi răspunzătoare în fața nimănui".

Frances Haugen: Facebook are resurse infinite, cu care m-ar putea distruge

Potrivit CNN, Frances Haugen le va spune senatorilor din subcomisia pentru protecția consumatorilor, siguranța produselor și securitatea datelor că este conștientă de faptul că Facebook o poate distruge.

"Cred că ceea ce am făcut a fost corect și necesar pentru binele comun, însă știu că Facebook deține resurse infinite, pe care le-ar putea folosi ca să mă distrugă", se spune în textul obținut de CNN.

"Am prezentat aceste lucruri pentru că recunosc un adevăr înfricoșător: aproape nimeni din afara Facebook nu știe ce se întâmplă în interiorul Facebook", continuă depoziția lui Haugen.

CNN arată că Facebook a refuzat, luni, să comenteze aceste susțineri ale fostei sale directoare de produs.

Frances Haugen: "Vă implor să treceți la fapte!"

Facebook a respins însă revelațiile inițiale făcute de Frances Haugen duminică, în emisiunea televizată "60 de minute" a postului CBS. 

Dezvăluindu-și, cu această ocazie, identitatea reală, "cârtița" din interiorul Facebook a spus că documentele pe care le-a adunat demonstrează că șefii Facebook știu că platforma este folosită pentru a răspândi ură și dezinformare și că aceștia ar fi încercat să ascundă dovezile.

CNN notează că Frances Haugen își încheie cu un îndemn la acțiune mărturia ante-pregătită pentru audierea în fața senatorilor.

"Când ne-am dat seama că firmele de țigări ascund răul pe care îl provoacă, guvernul a luat măsuri. Când am realizat că mașinile oferă mai multă siguranță atunci când scaunele sunt dotate cu centuri, guvernul a luat măsuri. Iar în prezent, guvernul ia măsuri împotriva companiilor care au ascuns dovezi referitoare la opioide. Vă implor să faceți la fel în acest caz", se spune în declarația sa.

×
Subiecte în articol: Frances Haugen Facebook
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close