Antena 3 CNN International News Donald Trump își spulberă concurența într-un sondaj publicat înainte de alegerile primare | Lunile de procese în instanță i-au adus 11 procente în plus

Donald Trump își spulberă concurența într-un sondaj publicat înainte de alegerile primare | Lunile de procese în instanță i-au adus 11 procente în plus

Sprijinul lui Donald Trump în rândurile alegătorilor republicani la nivel național a ajuns la cel mai înalt nivel în această lună.

Donald Trump își spulberă concurența într-un sondaj publicat înainte de alegerile primare | Lunile de procese în instanță i-au adus 11 procente în plus
Sursa foto: hepta / DPA Images / Laura Brett
de Adrian Iclozan    |    15 Ian 2024   •   11:36

Un sondaj recent realizat de CBS News și citat de CNN arată că 69% dintre votanții partidului optează pentru Trump, dacă ar alegerile primare s-ar derula astăzi.

La mare distanță în urmă se clasează guvernatorul statului Florida, Ron DeSantis, cu 14%, și fostul ambasador al SUA la ONU în mandatul lui Trump, Nikki Haley, cu 12%.

Problemele juridice ale fostului președinte nu i-au afectat poziția în rândul alegătorilor care votează la alegerile primare.

Unele dintre declarațiile sale controversate rezonează cu mulți alegători republicani și ai așa-numitei facțiuni "MAGA".

"MAGA", de la sloganul electoral al lui Trump, "Make America Great Again" ("Să facem măreață America din nou"), desemnează segmentul republican care votează necondiționat cu fostul președinte.

Donald Trump: de la 58% în mai 2023, la 69% în ianuarie 2024 

Sprijinul pentru nominalizarea republicană a acestuia a crescut spectaculos, cu peste 10%, de la 58% în luna mai, la 69% în prezent.

Alegătorii republicani continuă să creadă că fostul lider acuzat de instigarea revoltei de la Capitoliu este cea mai bună opțiune pentru a-l învinge pe Joe Biden în alegerile prezidențiale din luna noiembrie.

Această opinie se regăsește în ponderile celor care spun "cu certitudine" că Biden va pierde alegerile în fața lui Donald Trump (70%), a lui Ron DeSantis (37%) sau a lui Nikki Haley (31%).

Sursa citată remarcă faptul că, în timp ce eligibilitatea percepută pentru Nikki Haley continuă să crească, sprijinul de care aceasta se bucură nu este nici pe departe comparabil cu cel pe care contează Donald Trump.

Oricât de scandaloase ar fi declarațiile lui Donald Trump, sprijinul alegătorilor republicani se menține

Alegătorii republicani doresc un candidat care să promită reduceri de taxe și să conteste curentul woke, al discriminărilor pozitive în favoarea minorităților.

Sunt, însă, și alte idei și declarații cel puțin controversate pe care Trump le-a făcut în ultima vreme.

Una dintre cele mai proeminente este afirmația că "imigranții otrăvesc sângele țării", o referire la afluxul de la granița cu Mexic.

Opt din 10 alegători republicani care votează în alegerile primare spun că sunt de acord cu această abordare. Procentajul de aprobare este de 97% în rândurile MAGA și 65% în rândul electoratului republican non-MAGA.

De asemenea, jumătate dintre alegătorii MAGA ar vrea ca Trump să scoată SUA din NATO, în timp ce majoritatea celorlalți alegători republicani se opun.

Șase din zece republicani nu vor ca Trump să se răzbune pe oponenți dacă va câștiga președinția dar îl susțin oricum

Însă Trump se bucură de un suport larg în rândul ambelor facțiuni, indiferent de abordarea fostului președinte față de NATO.

Similar, șase din zece republicani nu susțin ideea ca Trump să se răzbune pe oponenții săi dacă va câștiga alegerile, dar declară că-l vor sprijini pe fostul președinte, în pofida afirmațiilor acestuia că "încă din prima zi" de mandat îi va ancheta și băga la pușcărie pe rivalii săi politici.

În concluzie, sprijinul pentru Trump este mai mare decât al oricărui alt candidat republican iar majoritatea susținătorilor săi afirmă că nu se vor răzgândi și nu vor lua în calcul pe nimeni altcineva. 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close