Antena 3 CNN International News Autoritățile au capacitatea de a bloca conținutul de pe internet, printr-o lege controversată, în Singapore

Autoritățile au capacitatea de a bloca conținutul de pe internet, printr-o lege controversată, în Singapore

A fost adoptată o nouă lege, care restrânge accesul externm în Singapore. Conținutul online poate fi restricționat.

Autoritățile au capacitatea de a bloca conținutul de pe internet, printr-o lege controversată, în Singapore
Sursa foto: Getty Images
de Cerasela Stafie    |    05 Oct 2021   •   10:16

Singapore a introdus o nouă lege, pentru a opri ”interferențele străine”. Autoritățile au capacitatea de a bloca conținutul de pe internet.
Parlamentarii au aprobat o lege care oferă o putere extinse Guvernului pentru a reglementa amestecul exterior. Acest lucru provoacă neliniște în opoziției, dar și în rândul experților, îngrijorați cu privire la scopul extins și limitele controlului judiciar.

Cum va influența activitățile online

Orașul-stat de mici dimensiuni se declară vulnerabil la amestecul străin. Acesta a combătut știrile false printr-o lege de anvergură, în anul 2019.

Proiectul de lege este cunoscut oficial ca Legea privind contramăsurile privind interferența externă (FICA), a fost adoptat luni. Potrivit presei locale, 75 de parlamentari au votat pentru, 11 membri ai opoziției s-au opus, iar doi s-au abținut.

Printre măsuri, FICA permite autorităților să oblige furnizorii de servicii de internet și social media, dar și operatorii de site-uri web, să furnizeze informații despre utilizatori, să blocheze conținutul sau să elimine aplicațiile.

În plus, oamenii considerați sau desemnați ca ”persoane semnificative din punct de vedere politic”, conform legii, vor fi nevoiți să respecte reguli stricte referitoare la donații și să declare legăturile lor cu entități străine.

Un tribunal independent, prezidat de un judecător, în loc de instanță, va asculta apelurile împotriva deciziilor ministrului. Este o acțiune pe care autoritățile o consideră necesară pentru a proteja securitatea națională.

Ce nu restricționează noua lege

FICA nu influențează parteneriatele de peste hotare, afacerile din străinătate, relaționarea cu străinii, donațiile sau pe cei care discută politici sau aspecte politice care le afectează propriile afaceri cu colegii sau partenerii străini, nici sprijinirea organizațiilor de caritate.

"Atât timp cât sunt realizate într-o manieră deschisă și transparentă și nu fac parte dintr-o încercare de a manipula discursul nostru politic sau de a submina interesul public, cum ar fi securitatea", a declarat în Parlament K. Shanmugam, ministrul Afacerilor Interne.

Totodată, persoanele care își exprimă propriile opinii sau care se angajează în advocacy nu vor fi afectați de noile reglementări. Anterior, Ministerul Afacerilor Interne a spus legea că nu se va aplica persoanelor străine sau publicațiilor „care raportează sau comentează despre politica din Singapore, într-un mod deschis, transparent și atribuibil”.

Totuși, unii critici afirmă că sfera largă a acestor măsuri riscă să intervină chiar și în activități legitime. În același timp, grupul Reporteri fără frontiere a spus că legea ar putea influența publicațiile mass-media independente.

Partidele de opoziție și experții din Singapore au solicitat restrângerea sferei puterilor executive și o mai mare supraveghere prin sistemul judiciar.

Proiectul de lege a fost adoptat fără a întări „controalele și soldurile circumscrise, în special controlul judiciar. În timp ce s-au dat asigurări, acestea ar fi putut fi exprimate fără echivoc prin codificare legislativă”, a declarat Eugene Tan, profesor de drept la Singapore Management University.

Cu toate acestea, Shanmugam a declarat că proiectul de lege reprezintă „cel mai bun echilibru între managementul riscurilor și furnizarea de controale împotriva abuzului.”

 

×
Parteneri
Motivul pentru care prezentatorii Antena 3 CNN au purtat un bujor roșu în piept
x close