Antena 3 CNN High Tech Wikileaks: CIA poate pirata noile produse Apple

Wikileaks: CIA poate pirata noile produse Apple

Wikileaks: CIA poate pirata noile produse Apple
24 Mar 2017   •   14:07

CIA poate pirata un calculator Apple, chiar dacă utilizatorul său instalează în acesta un nou sistem de operare, sau un iPhone nou intrând în reţeaua de alimentare şi de distribuţie a gigantului informatic, relevă noi documente publicate joi de site-ul WikiLeaks, relatează AFP.

Aceasta este o a doua serie de documente ale CIA făcute publice de WikiLeaks, care a difuzat deja pe 9 martie mai multe mii de pagini care conţin detalii privind tehnicile de piratare informatică utilizate de agenţia de informaţii americană. 

CIA nu a autentificat niciodată aceste documente, dar experţii le consideră credibile. 

O anchetă de contraspionaj a fost lansată în urma acestor dezvăluiri la începutul lunii martie pentru găsirea autorilor acestei scurgeri de informaţii, unele surse indicând subcontractanţi ai CIA. 

Potrivit acestor documente, CIA a dezvoltat un instrument în 2012 numit 'Sonic Screwdriver' (Şurubelniţa Sonică) care permite ocolirea procesului de pornire a unui calculator cu accesorii periferice ca adaptatori sau USB. 

Prin această manevră, agenţia introduce un microfron nedetectabil în software-ul computerului, care nu pot fi şters, chiar dacă utilizatorul schimba sistemul de operare şi reformatare a aparatului. 

Manualul 'NightSkies' arată că CIA a dezvoltat acest instrument de piratare din 2008 pentru a-l instala fizic pe telefoane iPhone noi. 


WikiLeaks consideră în consecinţă 'probabil faptul că multe atacuri fizice ale CIA ar fi infectat canalul de alimentare al organizaţiei vizate (Apple - n.r.), blocând comenzi sau livrări'. 

Documentele arată că CIA încearcă să utilizeze aceeaşi tehnică şi pentru laptop-uri Apple. 

×
Subiecte în articol: CIA Apple wikileaks
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close