Antena 3 CNN High Tech Folosirea Instagram-ului poate duce la depresie, anxietate și poate afecta calitatea somnului. Ce spun specialiștii despre efectele negative ale celei mai utilizate aplicații

Folosirea Instagram-ului poate duce la depresie, anxietate și poate afecta calitatea somnului. Ce spun specialiștii despre efectele negative ale celei mai utilizate aplicații

Instagram, aplicația preferată a internauților din întreaga lume, nu are doar efecte pozitive asupra utilizatorului, ci poate duce la anxietate și depresie, a spus un psiholog.

Folosirea Instagram-ului poate duce la depresie, anxietate și poate afecta calitatea somnului. Ce spun specialiștii despre efectele negative ale celei mai utilizate aplicații
de Claudia Simion    |    03 Mar 2019   •   15:16

Se pare că cei mai mulți utilizatori ai rețelei sociale sunt femeile (68%), iar 72% dintre utilizatori sunt adolescenți. 

Psihologul Lenke Iuhoş atrage atenția însă că folosirea Instagram-ului poate produce anxietate, depresie, singurătate, poate afecta calitatea somnului. 

“Cunoaşterea persoanelor noi de pe Instagram, ştiri noi, poze ca la carte, doar gândul asupra lor e capabil să provoace nelinişte profundă în cazul persoanelor vulnerabile. Stresul acela necontrolat, care dispare doar atunci când e vizualizată o postare, dă impuls neliniştii fără a ştii măcar de ce.

Oamenii care îşi trăiesc viaţa mai mult în mediul online au tendinţa de a trata viaţa reală numai pe fugă. Se bucură când primesc calificative în mediul online şi nu prea îi mai interesează opinia oamenilor despre ei în viaţa reală.

Instagram-ul, mai nou, oferă o imagine distorsionată, în sensul că sunt evidenţiate, tăiate din context, doar momentele în care zâmbim pentru câteva secunde, clipe percepute de mulţi ca un model care se poate îndeplini, drept pentru care stările de anxietate au crescut exponenţial”, afirmă psihologul.

„Adulţii şi adolescenţii, în special femeile şi tinerele fete, se pot simţi nesigure în pielea lor, văzând versiunea falsă a perfecţiunii altcuiva. Acest lucru poate duce la un nivel mai scăzut al satisfacţiei de viaţă şi poate afecta drastic starea de spirit a unei persoane. O postare poate să genereze aşteptări nerealiste la tinerii vizitatori.

Imaginile, dar mai ales poziţiile de fotografii formează percepţia sinelui prin asemănarea propriului corp cu poze care, de multe ori, sunt aranjate în aşa fel încât, cel care apare în poză, să fie versiunea lui cea mai înaltă. Mulţi nu au încercat încă să vizualizele Instagram-ul cu detaşare, ca o versiune mai sănătoasă a propriei vieţi, prin propriul stil”, mai explică specialistul.

×
Subiecte în articol: Instagram depresie anxietate
Parteneri
Zboruri comerciale, bruiate de ruşi inclusiv în spaţiul aerian al României
x close