Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a rostit prima dată numele lui Aleksei Navalnîi după mulți ani | "Am spus: sunt de acord!"

Vladimir Putin a rostit prima dată numele lui Aleksei Navalnîi după mulți ani | "Am spus: sunt de acord!"

Președintele rus Vladimir Putin, care a fost reales cu peste 87% în urma unui scrutin întins pe trei zile și la care nu a avut un contracandidat semnificativ, a vorbit pentru în premieră, după mulți ani, dată despre cel mai cunoscut oponent al său, Aleksei Navalnîi.

Vladimir Putin a rostit prima dată numele lui Aleksei Navalnîi după mulți ani | "Am spus: sunt de acord!"
Sursa foto: hepta / SportPictures / Sergey Bobylev
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Mar 2024   •   09:35

Navalnîi a murit pe 16 februarie, cu o lună înainte de alegeri, într-o colonie penitenciară din regiunea arctică, unde ispășea condamnări multiple, dintre care ultima, de 19 ani de detenție, a fost pronunțată anul trecut pentru "extremism".

Familia și apropiații săi au acuzat Kremlinul pentru moartea acestuia. Președinția rusă a negat orice implicare, iar autoritățile au comunicat că decesul a avut loc "din cauze naturale".

Ulterior morții lui Navalnîi, au apărut informații conform cărora autoritățile ruse ar fi negociat un schimb de deținuți între care s-ar fi aflat și opozantul rus.

Putin confirmă că i s-a propus schimbul lui Navalnîi cu ruși deținuți în Occident

În premieră, Vladimir Putin a confirmat aceste informații într-o conferință de presă desfășurată la scurt timp după încheierea alegerilor prezidențiale.

Putin i-a rostit numele lui Navalnîi, în condițiile în care ani de zile a evitat s-o facă în public.

"Cu câteva zile înainte de decesul domnului Navalnîi, niște colegi, care nu sunt angajați ai administrației (prezidențiale), mi-au spus că există ideea de a-l schimba pe domnul Navalnîi cu persoane care se află în locuri detenție în țările occidentale.

Puteți să mă credeți sau nu, dar persoana care vorbea cu mine nici măcar nu și-a terminat terminase fraza când am spus: 'Sunt de acord'. Dar, din păcate, s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat.

Doar cu o singură condiție am spus: 'Dacă îl schimbăm, să nu se întoarcă (în Rusia), să stea acolo'. Asta e tot. Dar aceste lucruri se întâmplă, acum nu se mai poate face nimic", a susținut el.

Apropiații lui Navalnîi confirmă negocierile, dar susțin că disidentul a fost eliminat tocmai pentru ca schimbul de prizonieri să nu aibă loc

Negocierile au fost confirmate și de apropiați ai disidentului, între care Maria Pevcik.

Aceasta susține că discuțiile se aflau în stadiul final cu doar câteva zile înainte de moartea bruscă a lui Navalnîi și că Putin "s-ar fi debarasat" de oponentul său tocmai pentru ca schimbul să nu aibă loc.

Pevcik a mai spus că negocierile ar fi implicat schimbarea lui Navalnîi şi a doi cetățeni americani deținuți în Rusia cu Vadim Krasikov.

Acesta ispășește o condamnare pe viață în Germania pentru uciderea în 2019, la Berlin, a lui Zelimhan Kangoshvili, un cetățean georgian de origine cecenă.

Mai mulți cetățeni americani sunt încarcerați în Rusia

Judecătorii au conchis că acuzatul a acționat la ordinul autorităților ruse.

Oficialitățile din Germania au refuzat să comenteze informațiile privind un eventual schimb de deținuți care să-l implice pe Vadim Krasikov.

În Rusia se află mai mulți cetățeni americani arestați, printre care Evan Gherșkovici, reporter al publicației The Wall Street Journal, acuzat pentru spionaj.

De asemenea, Paul Whelan, un expert în domeniul securității, a fost condamnat pentru spionaj şi execută o lungă pedeapsă cu închisoarea.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close