Antena 3 CNN Externe "Lui Vladimir Putin îi este frică de Evgheni Prigojin", spune analistul militar Radu Tudor | Ce s-ar întâmpla dacă șeful Wagner și-ar preda dovezile Curții Penale de la Haga

"Lui Vladimir Putin îi este frică de Evgheni Prigojin", spune analistul militar Radu Tudor | Ce s-ar întâmpla dacă șeful Wagner și-ar preda dovezile Curții Penale de la Haga

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, s-ar afla în capitala belarusă Minsk, potrivit presei internaționale care citează informații distribuite pe aplicația Telegram, foarte populară în Rusia și Belarus.

"Lui Vladimir Putin îi este frică de Evgheni Prigojin", spune analistul militar Radu Tudor | Ce s-ar întâmpla dacă șeful Wagner și-ar preda dovezile Curții Penale de la Haga
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Iun 2023   •   13:34

Prigojin a rupt tăcerea luni seară, după o pauză de două zile de la oprirea marșului spre Moscova al luptătorilor săi. El a spus că revolta Wagner a fost o reacție la decizia Ministerului rus al Apărării, de a pune captă activității acestei grupări paramilitare începând cu 1 iulie.

Tot luni, președintele rus Vladimir Putin a comunicat că mercenarii Wagner au în prezent trei opțiuni: să semneze contracte cu Ministerul Apărării de la Moscova, să se întoarcă la casele lor sau să plece în Belarus.

Marți, serviciul rus de securitate, FSB, a anunțat că a clasat dosarul penal deschis pentru rebeliunea Wagner iar Ministerul rus al Apărării a transmis că mercenarii se pregătesc să-și predea armamentul greu către unitățile armatei regulate.

Citește și: Un avion înmatriculat în Rusia și având conexiuni cu șeful Wagner, Evgheni Prigojin, a aterizat în Belarus

Analistul militar și realizatorul de televiziune Radu Tudor a comentat la Antena 3 CNN aceste evoluții și a estimat că problemele pentru Vladimir Putin nici vorbă să se termine, odată cu sfârșitul rebeliunii Wagner.

Radu Tudor: "Putin se teme foarte tare de Prigojin"

"Putin se teme foarte mult de Evgheni Prigojin. Să nu uităm că cine i s-a opus lui Vladimir Putin n-a ajuns până la nivelul de revoltă armată: a sfârșit, fie otrăvit, fie împușcat. Drept pentru care această atitudine a lui Vladimir Putin este una de frică față de Prigojin.

Patronul Wagner știe foarte bine toate crimele și toate încălcările grave ale legii pe care le-a săvârșit Vladimir Putin are și dovezi pentru asta, pentru că pe cele mai multe dintre ele le-au comis împreună.

Dacă ar decide mâine să părăsească teritoriul Rusiei sau al Belarusului și să meargă în Occident, Evgheni Prigojin ar putea să pună la dispoziția Tribunalului Penal Internațional de la Haga sute de dovezi în legătură cu crimele ordonate de Vladimir Putin.

Radu Tudor: "Dispare Wagner, apar alte grupări prin care Putin își reglează conturile"

Un al doilea element este cel legat de o umilință gravă pentru armata Federației Ruse. Probabil că ministrul Apărării, Serghei Șoigu, s-ar fi așteptat la un dosar penal foarte consistent (pe numele lui Prigojin, n.r.), mai ales că Prigojin l-a acuzat că este trădător, că este vânzător de țară, că este incompetent, că este corupt ș.a.m.d. Închiderea acestui dosar înseamnă o palmă peste ochi dată armatei Rusiei, în plină campanie, în plin război ilegal și brutal pe teritoriul Ucrainei.

Vom vedea, probabil, retragerea trupelor Wagner din Ucraina, pentru că elementele de armament greu - tancuri și blindate pe care Wagner le deține - vor fi preluate de armata regulată a Federației Ruse.

Wagner probabil că va continua niște operațiuni finanțate de Rusia, de serviciul de spionaj militar rus, GRU, sau de alte servicii secrete pe teritoriul Africii și în alte zone, acolo unde Putin ordonă asasinate și controlarea prin crimă organizată a unor țări.

Apoi, vom vedea, probabil, apariția unor alte grupări private, în primul rând cea creată și finanțată de Gazprom. Așadar, dispare Wagner și apar alte entități private prin care Vladimir Putin își va regla conturile și va comanda asasinate și alte operațiuni murdare în afara teritoriului Rusiei", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc
x close