Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Țările europene unde se trăiește cel mai bine din ajutor social. Pe ce loc se situează România

Țările europene unde se trăiește cel mai bine din ajutor social. Pe ce loc se situează România

Țările europene unde se trăiește cel mai bine din ajutor social. Pe ce loc se situează România
Sursa foto: foto: Agerpres
10 Mar 2018   •   09:31

Protecţia socială a reprezentat în 2016, în toate statele membre ale Uniunii Europene, cel mai important domeniu al cheltuielilor guvernamentale, iar România (11,6%) s-a aflat printre ţările care au alocat cel mai scăzut procent din PIB pentru acest sector, arată datele Eurostat.

Procentul din PIB alocat cheltuielilor pentru protecţie socială variază în UE de la mai puţin de 10% în Irlanda (9,9%) la peste un sfert în Finlanda (25,6%).

Opt state membre - Finlanda, Franţa, Danemarca, Austria, Italia, Suedia, Grecia şi Belgia - au alocat cel puţin 20% din PIB cheltuielilor pentru protecţie socială.

Următoarele cele mai importante domenii sunt: sănătatea (7,1%), servicii publice generale (6%), educaţie (4,7%), afaceri economice (4%), ordine şi siguranţă publică (1,7%), apărare (1,3%), recreaţie, cultură şi religie (1%), protecţia mediului (0,7%).

În domeniul educaţiei, cel mai ridicat procent din PIB a fost înregistrat în Danemarca şi Suedia (ambele cu 6,9%), Belgia (6,4%) şi Finlanda (6,1%) iar cel mai scăzut în Irlanda (3,3%), Bulgaria (3,4%) şi România (3,7%). Şi în domeniul sănătăţii, cel mai scăzut procent din PIB a fost înregistrat în Cipru (2,6%), Letonia (3,7%) şi România (4%) iar cel mai ridicat în Danemarca şi Franţa (ambele cu 8,1%).

De asemenea, în 2016 România a alocat 4,4% din PIB pentru servicii publice generale, 4,5% din PIB pentru afaceri economice, 2% din PIB pentru ordine şi siguranţă publică, 0,9% din PIB pentru apărare, 0,9% din PIB pentru recreaţie, cultură şi religie şi 0,6% din PIB protecţia mediului.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: România ajutor social tari Europa
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close