Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană România are cele mai mici preţuri la alimente şi băuturi non-alcoolice din Uniunea Europeană

România are cele mai mici preţuri la alimente şi băuturi non-alcoolice din Uniunea Europeană

România are cele mai mici preţuri la alimente şi băuturi non-alcoolice din Uniunea Europeană
Sursa foto: Foto: pexels.com
20 Iun 2019   •   12:44

Românii au plătit în 2018 cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană pentru un coş de alimente din băuturi non-alcoolice comparabile, 66% din preţul mediu la nivelul UE, la polul opus fiind danezii care pentru acelaşi coş de produse au plătit 130% din preţul mediu la nivelul UE, arată datele publicate joi de Eurostat. 

Analizând aceste date, pe categorii de produse, se observă că în România preţul la pâine şi cereale este aproape la jumătate (54%) faţă de media UE, în timp ce preţul la carne este la 63% din media UE. Pentru ambele categorii de produse, preţurile din România sunt cele mai scăzute din UE. Singurele produse alimentare la care preţurile din România nu sunt cele mai mici din UE sunt ouăle, brânza şi laptele, unde preţurile din România sunt apropiate (93%) faţă de media din UE, preţuri mai mici fiind înregistrate doar în Polonia, Cehia şi Marea Britanie. 

De asemenea, preţurile la băuturi alcoolice variază între 74% din media UE în Bulgaria şi România, şi 182% din media UE în Finlanda şi 177% în Irlanda. 

Când vine vorba de preţurile la ţigări, cele mai mici preţuri se înregistrau în Bulgaria (49% din media UE), Polonia (60%) şi Croaţia (62%), iar cele mai mari se înregistrează în Marea Britanie (204%), Irlanda (201%) şi Franţa (141%). În România, preţurile la ţigări sunt la 69% din media UE. 

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close