Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Pomana de la Guvern, taie cheful de bani europeni

Pomana de la Guvern, taie cheful de bani europeni

Pomana de la Guvern, taie cheful de bani europeni
Sursa foto: Foto: pexels.com
18 Sep 2019   •   08:47

Pomenile de la Guvern taie cheful de fonduri europene nerambursabile. Iar campioanele cerşitului sunt administraţiile locale care conduc cele mai sărace judeţe. Există însă şi o veste bună. România a intrat în rândul lumii, în ceea ce priveşte rata de absorbţie a fondurilor europene. Până în prezent, în economia românească au intrat 9,7 miliarde de euro, adică 32% din banii puşi la dispoziţie, în condiţiile în care rata medie la nivelul UE este de 35%.

Cele mai multe fonduri europene au fost atrase de judeţul Constanţa - 6,2 miliarde lei. Suma include şi contribuţia locală la proiectele derulate pe banii comunitari, conform Ministerului Fondurilor Europene şi Ministerului Finanţelor. 

În top urmează judeţul Cluj, cu peste 5,2 miliarde lei şi judeţul Dolj, cu 3,8 miliarde lei. 

La polul opus se situează judeţele cele mai sărace. Ialomiţa conduce topul ruşinii, cu doar 342 milioane de lei atraşi în 6 ani din fondurile UE. Urmează Teleorman, cu doar 346 milioane, iar podiumul este închis de judeţul Giurgiu, unde autorităţile au absorbit doar 360 de milioane de lei. 

Interesul scăzut al administraţiilor locale din judeţele sărace pentru atragerea fondurilor europene este însă compensată de apetitul lor mare pentru „atragerea" subvenţiilor de la Guvern. Cât de mari sunt acestea, se poate observa dacă le comparăm cu veniturile proprii. 

Un caz special este cel al judeţului Teleorman, unde valoarea subvenţiei primite - 214 milioane de lei, a fost aproape egală cu veniturile proprii: 241 milioane de lei. În schimb, judeţul Cluj, care anul trecut a avut cele mai mare venituri proprii la nivel naţional, 1,23 miliarde de lei, a primit subvenţii de aporoape 240 milioane de lei, ele reprezentând mai puţin de 20% din veniturile proprii. 

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close