Antena 3 CNN Externe UE sancţionează mai multe persoane şi o organizaţie paramilitară pe care le acuză de destabilizarea Republicii Moldova

UE sancţionează mai multe persoane şi o organizaţie paramilitară pe care le acuză de destabilizarea Republicii Moldova

Consiliul Uniunii Europene a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva a șase persoane și a unei organizații paramilitare, acuzate de desfășurarea unor acțiuni destabilizatoare în Republica Moldova.

UE sancţionează mai multe persoane şi o organizaţie paramilitară pe care le acuză de destabilizarea Republicii Moldova
Sursa foto: Getty Images/ Jonathan Kitchen
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Feb 2024   •   22:25

Măsurile au fost luate în urma acțiunilor considerate a fi de natură politică sau economică, inclusiv implicarea în frauda masivă cunoscută sub numele de "Furtul miliardului".

Republica "Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de efectele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există tentative serioase, în creştere şi continue de a destabiliza ţara", susţine în text şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Pe lista cu persoane sau entităţi sancţionate astfel de UE se regăsesc Dmitri Miliutin, ofiţer superior în serviciul secret rus FSB, organizaţia paramilitară "Scutul Poporului", liderul acesteia, Chiril Guzun, precum şi Victor Petrov, politician care "incită la violenţă şi teamă".

Lista este completată cu doi executivi din mass-media, Arina Corşicova şi Dumitru Chitoroaga, acuzaţi în justificarea sancţiunilor că răspândesc dezinformări "menite să destabilizeze ordinea constituţională" şi "să submineze procesul politic democratic" în Republica Moldova.

Pe aceeaşi listă o regăsim pe Maria Albot, care ar fi implicată în frauda în urma căreia sume echivalente cu circa un miliard de dolari au dispărut din sistemul bancar al Republicii Moldova în urmă cu zece ani.

Sancţiunile UE prevăd pentru aceste persoane îngheţarea eventualelor active şi interzicerea călătoriilor în blocul comunitar, precum şi interdicţia pentru orice cetăţean din UE de a transfera fonduri către acestea.

×
Subiecte în articol: uniunea europeana Republica Moldova
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close