Antena 3 CNN Externe Ţara în care inteligenţa artificială este folosită pentru a-i "reînvia" pe cei dragi

Ţara în care inteligenţa artificială este folosită pentru a-i "reînvia" pe cei dragi

Un dezvoltator software a venit cu ideea de a crea clone digitale cu ajutorul inteligentei artificiale pentru familiile care vor să se reconecteze cu membrii decedați.

Ţara în care inteligenţa artificială este folosită pentru a-i "reînvia" pe cei dragi
Sursa foto: GettyImages
de Redacția Antena 3 CNN    |    04 Apr 2024   •   22:00

Pierderea unei persoane dragi poate fi o traumă devastatoare. Tocmai de aceea un dezvoltator de software a venit cu o ideea de a-i reînvia pe cei decedați, folosind clone cu ajutorul inteligenței artificiale.

Se întâmplă în China, acolo unde pentru doar 20 de yuani, adică 2,30 lire, chinezii pot crea un avatar digital al persoanelor decedate. Iar serviciile care creează astfel de clone câștigă tot mai mult teren, mai ales în această perioadă. Și asta pentru că în China are loc festivalul de curățare a mormintelor. Prin urmare, tot mai multe familii apelează la inteligența artificială pentru a avea cât mai aproape pe cei dragi. Un dezvoltator de software a declarat că a ajutat deja mai mult de 600 de familii anul acesta să-și reîntâlnească persoanele apropiate.

Spre exemplu, în cântăreț celebru a utilizat inteligența artificială pentru a crea un avatar al fiicei sale, în vârstă de 22 de ani, care a murit în 2022, cu înregistrare audio în care fiica sa rostea trei propoziții. Timp de un an de zile, acesta a reușit, cu ajutorul AI, să creeze un videoclip în care el şi fiica sa cântau un cântec aniversar.

Și nu doar cei aflați în doliu apelează la inteligența artificială pentru a-și aduce înapoi oamenii dragi.

Recent, utilizatorii de social media au folosit imagini vechi ale unui alt cântăreț celebru care a murit în 2016, pentru a crea un clip video, clip care a creat controverse.

Asta după ce părinții artistului s-au declarat deranjați. În aceste condiții, unii avocați chinezi susțin că astfel de videoclipuri ar trebui interzise dacă provoacă, spre exemplu, durere rudelor sau dacă sunt realizate fără acordul familiei. Cu toate acestea, interesul pentru clonele digitale ale celor morți este în continuă creștere.

Potrivit unor surse, piața pentru clonele digitale a fost evaluată la 12 miliarde de yuani în 2022 și se presupune că se va tripla până în 2025. 

×
Subiecte în articol: clone China
Parteneri
Klaus Iohannis iese la pensie. Postul său de profesor va fi scos la concurs
x close