Antena 3 CNN Externe Țara din Europa care renunță la sărbătorile legale, pentru a finanța creșterea cheltuielilor pentru apărare

Țara din Europa care renunță la sărbătorile legale, pentru a finanța creșterea cheltuielilor pentru apărare

O țară din Europa a decis să renunțe la o sărbătoare importantă, declarată zi liberă pentru angajați, cu scopul de a finanța bugetul necesar pentru consolidarea sectorului apărării.

Țara din Europa care renunță la sărbătorile legale, pentru a finanța creșterea cheltuielilor pentru apărare
Sursa foto: Pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Feb 2023   •   23:44

Parlamentul Danemarcei a adoptat, marți, un proiect prezentat de noul Guvern, care prevede eliminarea unei sărbători legale, pentru a contribui la finanțarea creșterii cheltuielilor pentru apărare, scrie Reuters.

Sindicatele au protestat împotriva acestei inițiative încă din decembrie, măsura referindu-se la eliminarea Zilei Marii Rugăciuni, o sărbătoare creștină, care cade în a patra vineri după Paște și datează din 1686.

Cu ocazia acestei sărbători, în Danemarca, toți angajații primeau o zi liberă.

Guvernul a fost de acord, de asemenea, să accelereze cheltuielile pentru apărare, ca urmare a creșterii incertitudinii geopolitice, după sabotarea a două conducte care transportau gaz din Rusia în Germania, prin apele daneze.

Citește și: Finlanda a început să construiască un gard de 200 km la granița cu Rusia

În plus, Danemarca urmărește să atingă ținta de cheltuieli de apărare a NATO de 2% din PIB până în 2030, cu trei ani mai devreme decât era prevăzut.

Guvernul afirmă că cea mai mare parte din cele 4,5 miliarde de coroane daneze suplimentare (639 de milioane de dolari), necesare pentru atingerea obiectivului, va fi acoperită de veniturile fiscale mai mari, anticipate ca urmare a eliminării acestei sărbători.

Sindicatele, parlamentarii din opoziție și economiștii au pus la îndoială efectul propunerii, dar, în final, proiectul de lege a fost adoptat cu 95 de voturi, în Parlamentul cu 179 de locuri, potrivit Mediafax.

×
Subiecte în articol: Danemarca aparare sarbatoare
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close