Antena 3 CNN Externe Ţara din Europa care se confruntă cu ameninţarea unei dezindustrializări galopante | Avertismentul experţilor

Ţara din Europa care se confruntă cu ameninţarea unei dezindustrializări galopante | Avertismentul experţilor

"Există riscul de a pierde întregul lanţ valoric al producţiei", este avertismentul directorului executiv al unei importante companii producătoare de oţel din Europa, care face apel la marii consumatori de energie pentru a evita dezindustrializarea treptată a celei mai mari economii europene.

Ţara din Europa care se confruntă cu ameninţarea unei dezindustrializări galopante | Avertismentul experţilor
Sursa foto: GettyImages
de Claudia Popovici    |    27 Noi 2023   •   04:00

Este vorba despre Germania, acolo unde Gunnar Groebler, care s-a alăturat celui de-al doilea mare producător de oţel din Germania în urmă cu doi ani, a declarat pentru Financial Times că, dacă producătorii de materiale necesare industriei, cum ar fi oţelul sau produsele chimice, ar părăsi regiunea din cauza costurilor ridicate ale energiei, "există riscul de a pierde întregul lanţ valoric” al producţiei.

Comentariile sale vin în contextul în care 32% dintre companiile industriale intervievate în august au declarat Camerei de Comerţ şi Industrie din Germania (DIHK) că preferă investiţiile în străinătate în detrimentul expansiunii interne - dublu faţă de cele 16% identificate în sondajul de anul trecut - pe fondul îngrijorărilor legate de un viitor fără gaz rusesc ieftin.

"Dacă ar fi să urmez această pistă, atunci vom dezindustrializa această ţară”, a declarat Groebler, adăugând că „dintr-o perspectivă societală, cred că noi, ca industrie, avem, de asemenea, o responsabilitate”.

Comentariile vin într-o lună dificilă pentru industria germană, deoarece mai multe proiecte mari legate de climă, cum ar fi investiţiile mult aşteptate în infrastructura feroviară, au fost puse sub semnul întrebării după ce guvernul a îngheţat plăţile de la un fond pentru climă şi transformare.

Îngheţarea a avut loc în urma unei decizii a instanţei supreme din Germania, potrivit căreia 60 de miliarde de euro alocate fondului, conceput pentru a contribui la decarbonizarea industriei, erau ilegale.

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close