Antena 3 CNN Externe Spania suspendă autonomia Cataloniei. Guvernul catalan, dizolvat de autoritățile de la Madrid

Spania suspendă autonomia Cataloniei. Guvernul catalan, dizolvat de autoritățile de la Madrid

Spania suspendă autonomia Cataloniei. Guvernul catalan, dizolvat de autoritățile de la Madrid
de M.Z.    |    21 Oct 2017   •   14:59

Spania suspendă autonomia Cataloniei, a anunțat, sâmbătă, șeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy. 

Astfel, prima măsură va fi dizolvarea guvernului și organizarea de alegeri regionale.

Şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, spaniol a anunţat sâmbătă organizarea de alegeri regionale în Catalonia în termen de şase luni, precizând că puterile administraţiei catalane vor fi transferate guvernului central, transmit Reuters şi AFP.

Consiliul de miniştri, reunit sâmbătă în şedinţă de urgenţă, a decis să ceară Senatului să autorizeze destituirea liderului separatist Carles Puigdemont şi a guvernului catalan, ale cărui puteri vor fi exercitate, ”în principiu, de miniştrii (din guvernul central) atât timp cât va dura această situaţie excepţională”. 

Invocând, în premieră, articolul 155 din Constituţia Spania, Rajoy a mai cerut Senatului să autorizeze dizolvarea parlamentului Cataloniei şi convocarea de alegeri în termen de şase luni în această regiune. 

În discursul său, Mariano Rajoy a subliniat că separatiştii nu au lăsat Madridului nicio altă alegere, şi a enunţat cele patru obiective ale guvernului său: revenirea la legalitate, revenirea la normalitate, reluarea creşterii economice şi organizarea de alegeri în Catalonia. 

Măsurile ar urma să fie aprobate de Senat pe 27 octombrie. 

Potrivit agenţiei AFP, liderul separatist Carles Puigdemont va face o declaraţie de presă la ora locală 21.00 (19.00 GMT). 

La 1 octombrie, în ciuda interdicţiei justiţiei, în Catalonia a avut loc un referendum privind autodeterminarea. Potrivit datelor guvernului catalan, care nu au putut fi verificate în lipsa unei comisii electorale independente, 90% dintre cei care au votat au spus ”da” independenţei Cataloniei, în condiţiile unei prezenţe la vot a fost de numai 43%.

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Spania Mariano Rajoy Catalonia autonomie
Parteneri
Ministrul Muncii anunță trei tipuri noi de vouchere pentru români
x close