Antena 3 CNN Externe Cetățenii din San Marino au votat duminică prin referendum legalizarea avortului

Cetățenii din San Marino au votat duminică prin referendum legalizarea avortului

La 43 de ani după Italia vecină, cetăţenii micii republici San Marino au votat duminică, într-o proporție covârșitoare, legalizarea avortului, anulând astfel o lege care datează din 1865.

Cetățenii din San Marino au votat duminică prin referendum legalizarea avortului
Sursa foto: Twitter/AP
de Alexandra Ionescu    |    27 Sep 2021   •   12:06

Aproximativ 77,3% dintre alegători au votat pentru a permite întreruperea unei sarcini de până la 12 săptămâni. După aceea, avortul va fi permis doar în cazurile în care viaţa mamei este ameninţată sau în cazul în care anomaliile sau malformaţiile găsite la făt „reprezintă un risc grav pentru sănătatea fizică sau psihică a femeii”.

Aproximativ 22,78% dintre cetățenii din San Marino nu au susținut acest referendum, votând „nu”.

Referendumul a fost organizat după ce aproape 3.000 de oameni au semnat o petiție pentru schimbarea acestei legi care datează din 1865, potrivit AP.

De regulă, femeile din San Marino care doresc să facă avort merg în țara vecină, Italia, care a legalizat procedura din 1978. Inițiatorii măsurii spun că asta pune o povară financiară pe ele și că femeile violate sunt penalizate în actualul sistem.

În prezent, avortul este o infracţiune care se pedepseşte cu până la trei ani de închisoare pentru femeie şi şase ani pentru medicul care îl efectuează

Oponenții referendumului susțin că, în San Marino, chiar și minorii pot obține măsuri anticoncepționale gratuite de la farmacii, inclusiv așa-zisa pastilă de a doua zi.

Un alt bastion anti-avort, Gibraltar, şi-a relaxat legislaţia după un referendum din iunie.

În Malta, Andorra și Polonia avortul este aproape în totalitate interzis.

×
Subiecte în articol: san marino avort referendum
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close