Antena 3 CNN Externe Rusia anunță o nouă ”schismă” a Bisericii Ortodoxe

Rusia anunță o nouă ”schismă” a Bisericii Ortodoxe

Rusia anunță o nouă ”schismă” a Bisericii Ortodoxe
19 Oct 2018   •   16:58

Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii, Kirill, a denunţat vineri Patriarhia Ecumenică de la Constantinopol, calificând-o drept 'schismatică', după ce aceasta a recunoscut recent o Biserică independentă în Ucraina de tutela religioasă rusă, informează AFP. 

'Patriarhia Constantinopolului s-a identificat cu schismaticii. Ea a încălcat toate regulile canonice, s-a amestecat în jurisdicţia noastră şi i-a iertat pe schismatici', a declarat patriarhul Kirill, citat de agenţia de presă TASS. 'Aceasta înseamnă că s-a identificat cu schismaticii şi că ea însăşi a devenit schismatică', a adăugat şeful Bisericii Ortodoxe Ruse într-o declaraţie de o rară severitate la adresa Patriarhiei Ecumenice. 

Patriarhia de la Constantinopol a decis săptămâna trecută să recunoască o Biserică Ortodoxă independentă în Ucraina, punând astfel capăt celor 322 de ani de tutelă religioasă a Moscovei, o decizie cu reverberaţii importante pentru viitorul a milioane de credincioşi din această ţară, unde biserica rusă se bucură încă de o influenţă semnificativă. 

Totodată, la Sfântul Sinod din 9-11 octombrie, Patriarhia Ecumenică i-a restabilit canonic în rangul lor ierarhic pe principalii lideri ai facţiunilor schismatice ucrainene, pe 'patriarhul' Filaret şi pe 'mitropolitul' Macarie. 

Indignată, Biserica rusă, care revendică cel mai mare număr de credincioşi în lumea ortodoxă, a anunţat luni ruperea tuturor legăturilor cu Constantinopolul, cea mai veche patriarhie. 

Patriarhul Kirill a afirmat vineri că 'majoritatea absolută a creştinilor ortodocşi' a sprijinit această decizie, care suscită temeri privind o lume ortodoxă divizată în două sfere de influenţă. 

Responsabilul pentru relaţii externe al Bisericii ruse, mitropolitul Ilarion, s-a deplasat vineri la Vatican pentru discuţii cu uşile închise cu papa Francisc, a indicat agenţia de presă RIA Novosti.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close