Antena 3 CNN Externe Aleksandar Vucic: O mare putere va solicita retragerea misiunilor KFOR şi UNMIK din Kosovo

Aleksandar Vucic: O mare putere va solicita retragerea misiunilor KFOR şi UNMIK din Kosovo

Acum mai bine de 10 ani, kosovarii au făcut istorie, când, după decenii de conflict și război, au proclamat independența în cadrul unui proces pașnic, moşit de mai multe organizații internaționale.

Aleksandar Vucic: O mare putere va solicita retragerea misiunilor KFOR şi UNMIK din Kosovo
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    13 Mai 2021   •   18:00

Deși Kosovo acționează oficial ca stat suveran, țara nu este în nici un caz recunoscută de toți membrii ONU și se află încă sub control internațional.

Misiunea ONU  - UNMIK - continuă să fie autoritatea decisivă în administrarea țării. Soldații KFOR aflați sub comanda NATO sunt responsabili chiar şi astăzi de securitate în această ţară. 

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat astăzi că o mare putere va solicita retragerea misiunilor KFOR şi UNMIK din Kosovo şi a ţinut să remarce că acest lucru ar fi ''un dezastru pentru noi toţi'', relatează Tanjug.

Şeful statului sârb a refuzat să dezvăluie numele ţării respective, dar a precizat că informaţia provine de la surse oficiale din domeniul securităţii.

El a adăugat că va încerca să discute despre acest subiect cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în cadrul întâlnirii prevăzute pentru 17 mai, la Bruxelles.

Totodată, Vucic a adăugat că Pristina a anunţat un buget militar anual de 100 de milioane de euro, mult sub cele 2 miliarde de euro alocate în fiecare an de Serbia în acelaşi scop. ''Acestea nu sunt cifre comparabile, trebuie să nu ne fie teamă, dar ne este clar ce ar vrea să facă cineva'', a afirmat preşedintele.

Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Doi membri care cântăresc "greu", China şi Rusia nu recunosc declaraţia de independenţă a Kosovo, din 2008. 

De-a lungul timpului, locuri precum Bosnia și Herțegovina și Muntenegru și-au câștigat independența. Cu toate acestea, regiunea Kosovo din sudul Serbiei a rămas parte a Serbiei. 

Armata de eliberare din Kosovo a luptat împotriva forțelor sârbe ale lui Milosevic și a avut loc un război de independență din 1998 până în 1999.

La 10 iunie 1999, Consiliul de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat o rezoluție care a pus capăt războiului, a înființat o forță NATO de menținere a păcii în Kosovo (KFOR) și a prevăzut o oarecare autonomie care include o adunare de 120 de membri. În timp, dorința Kosovo de independență deplină a crescut. 

Naţiunile Unite, Uniunea Europeanăși Statele Unite ale Americii au lucrat cu Kosovo pentru a dezvolta un plan de independență.

 Rusia a fost o provocare majoră pentru independența Kosovo, deoarece Rusia, în calitate de membru al Consiliului de Securitate al ONU cu putere de veto, a promis că va veta și va planifica independența Kosovo care nu răspunde preocupărilor Serbiei.

La 17 februarie 2008, Adunarea Kosovo a votat în unanimitate (109 membri prezenți) pentru a declara independența față de Serbia. Serbia a declarat că independența Kosovo este ilegală și Rusia a susținut Serbia în această decizie. 

×
Subiecte în articol: Kosovo NATO pristina
Parteneri
Cod portocaliu de ploi, grindină și vijelii! Localitățile vizate de alerta ANM
x close