Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 790. Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental

Război în Ucraina, ziua 790. Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental

Război în Ucraina, ziua 790. Preşedintele SUA Joe Biden a promis în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că va trimite "rapid" ajutoare militare "importante" Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 790. Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental
Sursa foto: hepta / Abaca Press / Madiyevskyy Vyacheslav / Ukrinform / DPA Images / Sputnik / RIA Novosti / Zuma Press / Marco Cordone
de Redacția Antena 3 CNN    |    23 Apr 2024   •   15:10

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Forţele ruse folosesc arme chimice pentru a lua cu asalt Ocheretyne, situaţia este "dificilă"
  • Guvernator: Peste 20 de rachete ruseşti au vizat centrala hidroelectrică din Dnipro în 2024
  • SUA pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina
  • SBU reţine un bărbat suspectat că a dirijat atacurile ruseşti asupra bazei forţelor speciale ucrainene
  • O parte din ajutorul militar american pentru Ucraina a ajuns deja în Polonia şi Germania
  • Ucraina speră că Putin va cere pace în urma presiunilor internaţionale
  • Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental
  • Ministrul rus al Apărării anunță capturarea a trei sate în Ucraina
  • Ministrul ucrainean al Agriculturii, suspect într-un caz de corupție 
  • Ucraina anunță că a distrus 15 drone din 16 în ultimul atac rusesc care a vizat sudul și centrul țării, precum și Kievul
  • Premierul britanic anunță cea mai mare finanțare a țării sale pentru Ucraina
  • Kremlinul vorbește de "disponibilitatea Rusiei" de a găsi o soluție pașnică la conflictul din Ucraina
  • Miniștrii de Externe ai țărilor UE nu i-au făcut Ucrainei promisiuni legate de sistemele Patriot
  • Turnul de televiziune din Harkov a fost rupt în două după un atac cu rachete al rușilor
  • Forțele rusești au preluat controlul asupra satului Novomihailivka, situat în apropierea orașului Donețk
  • Iulia Navalnaia avertizează că Putin ar putea folosi arma nucleară

Update 22:00 Forţele ruse folosesc arme chimice pentru a lua cu asalt Ocheretyne, situaţia este "dificilă"

Forţele ruse folosesc arme chimice în încercarea de a cuceri satul Ocheretyne din regiunea Doneţk, a declarat la 23 aprilie Nazar Voloşin, purtătorul de cuvânt al Grupului de forţe Khortytsia din Ucraina.

Update 21:00 Guvernator: Peste 20 de rachete ruseşti au vizat centrala hidroelectrică din Dnipro în 2024

Forţele ruse au lansat peste 20 de rachete spre Centrala Hidroelectrică Dnipro (HPP) de la începutul acestui an, a declarat guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov, la televiziunea naţională pe 23 aprilie.

Update 19:25: SUA pregătesc un pachet de arme de 1 miliard de dolari pentru Ucraina

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de un miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din legea care urmează să fie semnată, au declarat marți pentru Reuters doi oficiali americani.

Informațiile au fost transmise în urma votului din Camera Reprezentanților a SUA, unde a fost adoptat un pachet cheie de ajutor extern pentru aliații SUA, care oferă asistență de peste 60 de miliarde de dolari pentru Kiev.

Proiectul de lege trebuie să ajungă la Senat, unde se așteaptă un vot încă din 23 aprilie.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că va semna proiectul de lege privind ajutorul „imediat ce va fi aprobat”.

Acesta este primul pachet de apărare pe care Ucraina l-ar putea primi în cadrul proiectului de lege privind ajutorul care urmează să fie semnat.

Cel precedent, în valoare de 300 de milioane de dolari, a fost promis de Washington la 12 martie.

Pachetul de ajutor include vehicule, muniții de apărare antiaeriană Stinger, muniție suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniție de artilerie de 155 de milimetri, muniții antitanc TOW și Javelin și alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, au declarat oficialii, sub rezerva anonimatului.

Update 18:00: SBU reţine un bărbat suspectat că a dirijat atacurile ruseşti asupra bazei forţelor speciale ucrainene

Acesta a fost arestat la domiciliul său şi i-a fost confiscat telefonul mobil care ar fi conţinut mesaje incriminatoare cu serviciile de securitate ruseşti.

Update 17:00. O parte din ajutorul militar american pentru Ucraina a ajuns deja în Polonia şi Germania

O parte din ajutorul militar american pentru Ucraina se află deja în Germania şi Polonia, reducând timpul necesar pentru ca armele şi echipamentele să ajungă pe linia frontului, a relatat CNN pe 22 aprilie, citând o sursă familiarizată cu furnizarea ajutorului.

Update 16:23. Ucraina speră că Putin va cere pace în urma presiunilor internaţionale

Rusia vrea să reia discuţiile de pace cu Ucraina. Dimitri Peskov susţine că a "existat o declaraţie privind disponibilitatea Rusiei de a găsi o soluţie paşnică la criza ucraineană. Aceasta nu a fost o iniţiativă, ci o declaraţie a poziţiei consecvente binecunoscute a şefului statului nostru", a spus Dimitri Peskov, potrivit TASS. 

De altfel si preşedintele ucrainean Volodimir Zelenci a declarat într-un interviu că Rusia ar putea accepta o fertă de pace din partea Kievului mediată de comunitatea intrnaţională. 

Update 15:30 Rusia își va intensifica loviturile asupra bazelor ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident.

O declarație în acest sens a fost făcută, marţi, de ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. 

Tot marți, Senatul SUA urmează să dea undă verde proiectului votat sâmbătă, în Camera Reprezentanților, prin care Ucrainei i se acordă un program de asistență militară de 61 de miliarde de euro. Ulterior, președintele Biden va semna acest proiect, dându-i putere de lege.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat că se așteaptă ca armata sa să primească în curând mai multe sisteme de rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS, ca parte a pachetului de asistență, precum și muniţie şi interceptoare pentru sistemele de apărare antiaeriană.

În acest context, ministrul rus al Apărării a spus că țara sa "a spulberat mitul superiorităţii armelor occidentale" şi că forţele Moscovei dețin iniţiativa de-a lungul frontului cu o lungime de 1.000 km.

"Proporţional cu ameninţările reprezentate de Statele Unite şi aliaţii lor, vom continua să îmbunătăţim alcătuirea şi structura Forţelor Armate şi să creştem producţia celor mai populare arme şi echipamente militare. Vom creşte intensitatea atacurilor asupra centrelor logistice şi a bazelor de depozitare a armelor occidentale", a declarat Serghei Şoigu.

Update 14:30 Ministrul rus al Apărării spune că trupele Moscovei au capturat luna aceasta satele Pervomaiskoe, Bogdanivka şi Novomihailivka.

Serghei Șoigu a susținut că puşcaşii marini ruşi implicaţi în operaţiunea de la Novomihailivka au capturat arme de fabricaţie occidentală, inclusiv lansatoare de grenade suedeze, lansatoare antitanc americane Javelin şi sisteme de război electronic la standarde NATO.

Ministerul rus al Apărării a publicat o înregistrare video cu ceea ce susține că reprezintă imagini din timpul capturării localității ucrainene.

Agenția Reuters precizează că nu a putut verifica când a fost filmat videoclipul, dar a putut confirma că este vorba de Novomihailivka, pe baza clădirilor, a drumurilor şi a unui lac, care se potrivesc cu reperele din imaginile de arhivă şi din satelit.

Update 12:08 Agenția ucraineană anticorupție îl investighează pe ministrul Agriculturii, Mikola Solski, ca suspect, anunță presa internațională, care citează companiile media ucrainene.

Concret, instituția citată a anunțat într-un comunicat că a descoperit o schemă condusă de un actual ministru pentru achiziția ilegală de teren în proprietatea statului în valoare de 291 milioane de grivne, echivalentul a 7,35 milioane de dolari.

Comunicatul nu îl numește pe Solski, dar menționează că suspectul este fost președinte al Comisiei parlamentare pentru Agricultură.

Solski a deținut această funcție înainte de a deveni ministru al Agriculturii, în martie 2022.

Dacă informația se confirmă oficial, acesta va fi primul caz de ministru în funcție în mandatul președintelui Volodimir Zelenski care capătă calitatea de suspect într-un caz de corupție.

Ministerul ucrainean al Agriculturii şi titularul portofoliului au fost contactați de Reuters, dar au refuzat să comenteze informația.

Update 11:41 Rusia a lansat un atac cu drone soldat cu nouă persoane rănite în orașul-port Odesa de la Marea Neagră.

Dintre răniți, patru sunt copii. Aceștia și trei dintre răniții adulți au fost spitalizați, spune guvernatorul regiunii Odesa, Oleg Kiper.

Mai multe clădiri rezidențiale din oraş au fost avariate şi au luat foc, a adăugat el.

Forțele aeriene ucrainene au precizat, la rândul lor, că Rusia a lansat în total 16 drone de atac şi două rachete balistice Iskander cu rază scurtă de acțiune care au vizat Ucraina.

Sistemele de apărare antiaeriană au distrus 15 dintre drone în regiunile sudice Odesa şi Nikolaev, în regiunea centrală Cerkașî și deasupra capitalei Kiev.

Nu este clar ce s-a întâmplat cu rachetele Iskander.

Update 10:25 Premierul britanic Rishi Sunak a promis cel mai mare pachet de sprijin militar al Marii Britanii pentru Ucraina.

În același timp, șeful guvernului britanic a avertizat că Vladimir Putin "nu se va opri la granița poloneză" dacă Rusia va câștiga războiul.

"Apărarea Ucrainei împotriva ambițiilor brutale ale Rusiei este vitală pentru securitatea noastră și a întregii Europe. Dacă lui Putin i se permite să câștige în acest război de agresiune, el nu se va opri la granița poloneză", a estimat el.

Sunak vizitează, marți, Polonia pentru a discuta cu premierul Donald Tusk despre securitatea europeană și amenințarea Rusiei, înainte de a se deplasa în Germania pentru a se întâlni cu cancelarul Olaf Scholz.

Marea Britanie intenționează să ofere Kievului 400 de vehicule militare, peste 1.600 de rachete, 4 milioane de cartușe, 60 de ambarcațiuni, precum și o finanțare militară suplimentară de 500 de milioane de lire sterline.

Până în prezent, Regatul Unit s-a angajat să ajute Ucraina cu aproape 12 miliarde de lire începând din februarie 2022, din care 7,1 miliarde de lire sterline sunt destinate asistenței militare, iar restul, sprijinului umanitar și economic.

Update 09:31 Turnul de televiziune înalt de 240 de metri din Harkov s-a rupt în două și a căzut, în urma unui atac cu rachete rusești.

Imaginile surprinse în timpul atacului arată cum vârful turnului se rupe și apoi cade, în timp ce un nor de fum se ridică spre cer.

În urma acestei lovituri, semnalul TV a fost întrerupt în Harkov, al doilea oraș ca mărime al Ucrainei.

Potrivit surselor locale, atacul nu s-a soldat cu victime.

Turnul a mai fost avariat în martie 2022, la începutul invaziei ruse.

Update 08:30 Președintele rus Vladimir Putin a vorbit despre interesul țării sale în ceea ce privește o reglementare pe cale pașnică a conflictului în Ucraina.

"A existat o declarație privind disponibilitatea Rusiei de a găsi o soluție pașnică la criza ucraineană. Aceasta nu a fost o inițiativă, ci o declarație a poziției consecvente, binecunoscute, a șefului statului nostru", a precizat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al președinției ruse.

Poziția lui Putin este exprimată la câteva zile după ce președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat, la rândul său, că țara sa ar putea fi dispusă la discuții de pace, în anumite condiții.

Perspectiva lui Zelenski este că oferta de pace din partea Ucrainei pentru Rusia va fi mediată de comunitatea internațională.

"Cred că vom înainta un document, cu cel puțin trei puncte de luat în considerare, dacă vom fi, cu toții, de acord asupra lor. Dacă întreaga lume va fi de acord că acestea puncte sunt corecte, vom găsi o modalitate de a face Rusia să accepte acest lucru. Sunt sigur că vor exista țări puternice, capabile să exercite presiuni politice asupra Federației Ruse", a spus Zelenski într-un interviu acordat bloggerului francez Hugo Travers.

Ucraina urmează să beneficieze de un pachet de asistență militară de 61 de miliarde de dolari, deblocat de Congresul american după luni de zile. Însă Kremlinul susține că acest ajutor nu va schimba situația de pe câmpul de luptă.

Update 00:01 Președintele SUA Joe Biden a promis luni, în cadrul unei convorbiri telefonice cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski, că va trimite "rapid" ajutoare militare "importante" Ucrainei, odată ce Congresul american va adopta definitiv un nou pachet de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev, relatează AFP şi Reuters.

Președintele Joe Biden îi promite lui Volodimir Zelenski că va trimite "ajutoare militare importante" Ucrainei.

Statele Unite "vor furniza rapid noi ajutoare militare importante pentru a răspunde nevoilor urgente de luptă şi apărare aeriană ale Ucrainei" şi aceasta de îndată ce Senatul american va adopta, la rândul său, enormul plan de ajutor validat sâmbătă de Camera Reprezentanților, potrivit unui comunicat al Casei Albe.

La rândul său, președintele ucrainean Volodomir Zelenski i-a mulțumit omologului său american Joe Biden pentru "sprijinul neclintit" acordat țării sale, după deblocarea noului plan de ajutor american de către Camera Reprezentanților.

"Îi sunt recunoscător lui Joe Biden pentru sprijinul său neclintit pentru Ucraina şi pentru adevăratul său leadership global", a spus șeful statului ucrainean într-un mesaj postat pe platforma X, afirmând că omologul său american i-a dat asigurări ca noul pachet de ajutor va fi "rapid şi puternic şi va întări capacitatea noastră de apărare antiaeriană, cu rază lungă şi de artilerie".

Joe Biden a vorbit, de asemenea, cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Casei Albe. Cei doi lideri au convenit că este "vital" să sprijine în continuare Ucraina.

Europenii au dat asigurări luni că vor continua să acorde asistență Kievului, dar fără să anunțe măsuri concrete, într-un moment în care ucrainenii cer în special baterii de apărare antiaeriană.

Camera Reprezentanților din SUA a adoptat sâmbătă un pachet mult așteptat de 61 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia. Această asistență militară şi economică, rezultatul unor luni de negocieri extrem de tensionate şi laborioase, trebuie aprobată acum de Senat, şi apoi semnată de președintele Joe Biden.

Război în Ucraina, 22 aprilie 2024 | Șeful spionajului militar din Ucraina: "Urmează o perioadă dificilă. Rușii vor folosi o abordare cuprinzătoare"

Război în Ucraina, 21 aprilie 2024 | Ucraina a lovit o navă de salvare rusă, în Crimeea anexată

Război în Ucraina, 20 aprilie 2024 | Forţele ruse avansează pe front din cauza degradării apărării antiaeriene ucrainene

Război în Ucraina, 19 aprilie 2024 | NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, îndeamnă Zelenski

Război în Ucraina, 18 aprilie 2024 | Zelenski solicită partenerilor occidentali sisteme moderne de apărare aeriană

×
Subiecte în articol: razboi Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close