Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 805. Ucraina susține că a ajuns să producă la fel de multe drone cu rază lungă de acțiune ca Rusia

Război în Ucraina, ziua 805. Ucraina susține că a ajuns să producă la fel de multe drone cu rază lungă de acțiune ca Rusia

Război în Ucraina, ziua 805. Ucraina a arătat că a ajuns să producă drone de atac cu rază lungă de acțiune la fel ca Rusia. Moscova folosește acest tip de arme de la începutul invaziei sale în Ucraina.

Război în Ucraina, ziua 805. Ucraina susține că a ajuns să producă la fel de multe drone cu rază lungă de acțiune ca Rusia
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2024   •   20:50

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Ucraina susține că a ajuns să producă la fel de multe drone cu rază lungă de acțiune ca Rusia
  • Parlamentul de la Kiev adoptă un proiect de lege care dă undă verde mobilizării deţinuţilor în armată
  • Ucraina se pregăteşte pentru pene de curent după un nou atac masiv al Rusiei
  • Marea Britanie îl expulzează pe atașatul militar rus, despre care spune că e "spion nedeclarat"
  • Putin îşi scoate armata la paradă de Ziua Victoriei
  • Steven Seagal, nervos după ce a fost întrebat la Kremlin de ce-l sprijină pe Putin:  "E o întrebare tâmpită"
  • Rusia, cele mai bune încasări la trei luni din petrol și gaze, de când a început invazia
  • Kremlinul, despre acuzațiile privind un atentat FSB la adresa lui Zelenski: Nu comentăm
  • Ministrul german: Putin nu trebuie să scape nepedepsit pentru războiul din Ucraina
  • Rusia a lansat un atac masiv asupra infrastructurii energetice din Ucraina
  • Danemarca anunță un nou pachet de ajutor umanitar de 33,2 milioane de dolari pentru Ucraina
  • "Noi ne alegem președintele": Kremlinul apără Rusia "pur democratică"
  • Zelenski anunță că Ucraina și Spania au încheiat discuțiile privind textul acordului de securitate
  • Belarus anunță efectuarea unei inspecții nucleare tactice împreună cu Rusia
  • Ucraina anunță arestarea a doi agenți care plănuiau asasinarea lui Volodimir Zelenski, la ordinul Moscovei
  • UE intenționează să sancționeze oligarhul media ucrainean acuzat de trădare de către Kiev
  • Tactica folosită de Rusia pentru a influența deciziile Occidentului

Update 23:00 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunță că a avut miercuri o convorbire cu premierul ungar Viktor Orban, pe care l-a invitat să participe la summitul pentru pace care va avea loc în iunie în Elveţia.

Update 20:50 - Ucraina a arătat miercuri că a ajuns să producă drone de atac cu rază lungă de acțiune la fel ca Rusia. Moscova folosește acest tip de arme de la începutul invaziei sale în Ucraina.

Kievul s-a concentrat pe dezvoltarea și producerea de drone cu rază lungă de acțiune pentru a putea riposta Rusiei, care a atacat Ucraina pe tot parcursul invaziei cu acest tip de arme.

"În 2024, Ucraina a ajuns din urmă Rusia în ceea ce privește producția de drone kamikaze similare cu Shahed-131 și Shahed-136", a declarat Herman Smetanin, șeful producătorului de arme de stat al Ucrainei, scrie Reuters.

Update 18:45 - Parlamentul de la Kiev a adoptat miercuri un proiect de lege care permite anumitor categorii de deţinuţi să meargă să lupte pe front în schimbul unei amnistii, într-un moment în care Ucraina încearcă să mobilizeze mai mulţi soldaţi împotriva trupelor Rusiei, relatează AFP.

Pe Facebook, deputata Olena Şuliak, din partea partidului Slujitorul Poporului al preşedintelui Volodimir Zelenski, a indicat că textul a fost adoptat cu 279 de voturi "pentru", în a doua lectură.

Acesta urmează să fie de acum înaintat şefului parlamentului, iar apoi preşedintelui ucrainean.

Update 16:55 - Ucraina a avertizat miercuri în legătură cu posibile întreruperi de energie electrică la sfârşitul zilei, în urma unui nou atac "masiv" al Rusiei asupra reţelei sale energetice, care s-a soldat cu cel puţin un mort şi zece răniţi, relatează AFP şi Reuters.

Compania naţională de electricitate Ukrenergo a avertizat că întreruperi de energie electrică sunt "posibile în toată Ucraina (...) de la ora 18.00 la ora 23.00".

Aceasta le-a cerut clienţilor săi să "folosească energia electrică cu moderaţie".

Update 15:45 Autoritățile britanice au decis expulzarea atașatului militar de la Ambasada Rusiei.

"Transmit Camerei Comunelor că îl vom expulza pe atașatul militar rus, care este un ofițer de informații nedeclarat", a declarat ministrul britanic de Interne, James Cleverly.

El a anunțat, cu aceeași ocazie, și retragerea statutului diplomatic în cazul mai multor proprietăți deținute de ruși în Marea Britanie, susținând că acestea au fost folosite pentru spionaj.

"Vom impune noi restricții privind vizele diplomatice rusești, inclusiv limitarea perioadei de timp pe care diplomații ruși o pot petrece în Marea Britanie", a completat ministrul.

"Mesajul nostru către Rusia este clar: opriți acest război ilegal. Retrageți-vă trupele din Ucraina. Încetați această activitate malignă", a conchis el.

Presa de stat rusă relatează că purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a anunțat că, în urma expulzării atașatului militar rus de la Londra, Kremlinul va răspunde "în mod corespunzător". 

Update 14:54 Președintele rus Vladimir Putin îşi scoate armata la paradă de Ziua Victoriei.

Pe 9 mai, la Moscova, peste 9.000 de soldați şi zeci de vehicule militare vor defila prin faţa liderului rus, la două zile după ce acesta şi-a început al cincilea mandat de președinte.

Iuri Ușakov, un consilier al președintelui rus, a declarat că președintele kazah, Kassim Jomart Tokaiev, președintele uzbec, Șavkat Mîrzioev, președintele tadjik, Emomali Rahmon, președintele kârgâz, Sadîr Japarov și președintele turkmen, Serdar Berdîmuhammedov, vor participa la evenimentul din Piața Roșie.

Ușakov a adăugat că vor fi prezenți, de asemenea, președintele cubanez Miguel Diaz-Canel, președintele statului Laos, Thongloun Sisoulith, și președintele din Guineea-Bissau, Umaro Sissoco Embalo.

Președintele armean Nikol Pașinian, care a participat la festivități anul trecut, a anunțat că nu va putea lua parte la evenimentul din acest an.

Update 13:30 Kremlinul a refuzat să comenteze informațiile difuzate de Serviciul ucrainean de securitate, SBU, care a anunțat, marți, că a dejucat un complot rusesc de asasinare a președintelui Volodimir Zelenski și a altor oficiali de rang înalt de la Kiev.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu comentează anunțul SBU.

El a adăugat că "este puțin probabil" ca informația respectivă să fie "precisă".

SBU a precizat că a arestat doi ofițeri ucraineni cu gradul de colonel, care lucrau pentru serviciul rus de securitate, FSB, și care plănuiseră atentate vizându-i pe Zelenski, pe șeful SBU, Vasil Maliuk, și pe șeful Serviciului militar de informații din Ucraina, Kirilo Budanov.

Atentatele ar fi urmat să se constituie în "cadouri" pentru Vladimir Putin, cu ocazia inaugurării celui de-al cincilea mandat prezidențial al său.

Update 11:30 Steven Seagal a răbufnit la adresa corespondentului postului britanic TV Sky News.

Seagal, prezent la ceremonia de marți, de la Kremlin, în cadrul căreia Vladimir Putin și-a început al cincilea mandat prezidenția, a fost întrebat de ce-l sprijină pe liderul rus.

"Nu pot răspunde la o întrebare atât de tâmpită. Cred că este o întrebare tâmpită și cred că știți răspunsul", a replicat el.

Seagal, în vârstă de 72 de ani, eroul a numeroase filme de acțiune în care își folosește cunoștințele de arte marțiale, este, totodată, un binecunoscut susținător al lui Vladimir Putin.

El a participat și în 2018 la precedenta inaugurare de mandat la Kremlin și a fost decorat de președintele rus cu "Ordinul prieteniei" pentru "contribuția sa majoră la dezvoltarea cooperării internaționale în plan cultural și umanitar".

Update 10:30 În ultimele trei luni, statul rus a câștigat mai mulți bani din petrol și gaze decât în orice altă perioadă similară de la începutul invaziei din Ucraina, relatează Sky News.

Sursa citată precizează că a analizat datele agenției Bloomberg și a aflat că anul acesta, în intervalul menționat, Rusia a obținut lunar, în medie, 1,2 trilioane de ruble, echivalentul a 12 miliarde de euro, sub formă de venituri din petrol și gaze.

Este cea mai mare medie pe trei luni din aprilie 2022.

Sancțiunile internaționale nu au împiedicat Rusia să exporte materii energetice, ci doar au reconfigurat geografia afacerilor globale ale Rusiei în domeniul combustibililor fosili, relatează Sky News.

Performața ultimelor trei luni, inclusiv aprilie, vine pe fondul prețurilor ridicate la țiței.

Update 09:12 Ministrul apărării german Boris Pistorius a pledat pentru un sprijin comun pentru Ucraina, la începutul unui turneu în Statele Unite şi Canada, transmite DPA.

În timpul unei vizite la New York, Pistorius a avut o întâlnire cu reprezentanții Comitetului Evreiesc American, ocazie cu care a insistat pe contribuția crescută a Germaniei la NATO.

"Președintelui rus Vladimir Putin nu trebuie să i se permită să scape nepedepsit pentru războiul său brutal de agresiune. Este vorba de cum și dacă democrațiile se apără, ele însele", a comentat ministrul german.

Pistoriuls urmează să discute până vineri despre situația securității globale cu oficialități din SUA și Canada.

El se va întâlni cu secretarul apărării american Lloyd Austin, joi, la Washington, și cu ministrul canadian al apărării Bill Blair, vineri, la Ottawa.

Update 08:00 Un atac aerian lansat de Rusia asupra Ucrainei a avariat mai multe instalații din infrastructura energetică din întreaga țară, potrivit mai multor oficiali ucraineni, relatează presa internațională.

"Un nou atac masiv asupra industriei noastre energetice", a scris pe Telegram ministrul ucrainean al Energiei, Gherman Galușcenko.

Au fost vizate instalațiile de generare și transmitere a energiei electrice din regiunile Poltava, Kirovohrad, Zaporojie, Liov, Ivano-Frankivsk și Vinnîțea, a precizat ministrul.

Ukrenergo, operatorul rețelei naționale ucrainene, a confirmat pe Telegram că echipamentele de la una dintre instalațiile sale din centrul Ucrainei au fost avariate, fără a oferi mai multe detalii.

În regiunea Poltava, o instalație de infrastructură energetică a fost lovită de un atac cu drone, declanșând un incendiu, a comunicat guvernatorul regiunii, Filip Pronin, pe Telegram. Potrivit informațiilor preliminare, nu s-au înregistrat victime.

Guvernatorii regiunilor Vinnîțea și Zaporojie au anunțat că au fost avariate instalații de infrastructură civilă critică, fără a oferi detalii suplimentare.

Toate rachetele care vizau Kievul au fost distruse, a declarat Serghei Popko, șeful administrației militare a orașului.

Sistemele de apărare antiaeriană au fost angajate, de asemenea, în respingerea atacului rusesc deasupra regiunii Liov, unde au fost semnalate mai multe explozii, conform responsabililor regionali.

Update 00:01 Ministerul danez de Externe a anunțat pe 7 mai un nou pachet de ajutor umanitar de 250 de milioane de coroane (33,2 milioane de dolari) pentru Ucraina, relatează Kyiv Independent.

Danemarca, unul dintre principalii susținători ai Kievului în timpul invaziei pe scară largă a Rusiei, a anunțat recent un sprijin militar suplimentar de 633 de milioane de dolari pentru Kiev.

Aproximativ 40% din populația Ucrainei are nevoie de ajutor umanitar, a spus ministerul, citând date ONU.

Război în Ucraina, 7 mai 2024 | Vladimir Putin a depus jurământul pentru al cincilea mandat prezidențial: "Vom deveni și mai puternici"

Război în Ucraina, 6 mai 2024 | Mai multe rachete de artilerie grea au lovit o centrală electrică din Donețk

Război în Ucraina, 5 mai 2024 | Volodimir Zelenski, mesaj de Paște: "Astăzi rugăciunea noastră este pentru toți ucrainenii"

Război în Ucraina, 4 mai 2024 | Șase răniți, în urma unui atac rusesc cu drone în regiunile ucrainene Harkov și Dnipropetrovsk

Război în Ucraina, 3 mai 2024 | Ucrainenii, sfătuiți să nu meargă la biserică de Paște, de teama unui atac rusesc

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Şeful Băncii Naţionale, avertisment pentru Guvern
x close