Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 791. Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia

Război în Ucraina, ziua 791. Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia

Război în Ucraina, ziua 791. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 16 copii ucraineni care au fost "transferaţi forţat în Rusia" au putut "să-şi regăsească familiile", Rusia anunţând anterior un schimb între Moscova şi Kiev în care a evocat un număr mai mare de minori, relatează AFP.

de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Apr 2024   •   22:25

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia
  • Biden a promulgat legislaţia cu ajutorul pentru Ucraina. Livrările de arme către Kiev se reiau imediat
  • Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea UE, în valoare de 1,5 miliarde de euro
  • Viceministrul rus arestat pentru luare de mită a fost nominalizat acum doi ani, într-o investigație a Fundației Anticorupție lui Aleksei Navalnîi
  • Rusia și SUA se înfruntă la ONU din cauza armelor nucleare în spațiul cosmic
  • Incendiu la instalații industriale în regiunea rusă Smolensk, după atacuri cu drone ucrainene
  • Zelenski vrea să interzică soldaților accesul la păcănele online
  • Ministrul adjunct al Apărării din Rusia a fost arestat pentru luare de mită
  • Senatul american a aprobat cu o majoritate covârșitoare ajutorul pentru Ucraina
  • Forțele ruse folosesc arme chimice pentru a lua cu asalt Ocheretyne, situația este "dificilă"
  • Guvernator: Peste 20 de rachete rusești au vizat centrala hidroelectrică din Dnipro în 2024
  • SBU reține un bărbat suspectat că a dirijat atacurile rusești asupra bazei forţelor speciale ucrainene
  • O parte din ajutorul militar american pentru Ucraina a ajuns deja în Polonia şi Germania

Update 22:20 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că 16 copii ucraineni care au fost "transferaţi forţat în Rusia" au putut "să-şi regăsească familiile", Rusia anunţând anterior un schimb între Moscova şi Kiev în care a evocat un număr mai mare de minori, relatează AFP.

"Un grup de 16 copii ucraineni şi rudele acestora se află în prezent în Qatar pentru îngrijiri medicale, mintale şi sociale. Toţi au fost transferaţi cu forţa în Rusia, dar datorită eforturilor de mediere ale Qatarului, ţară prietenă, au fost eliberaţi şi au putut să-şi regăsească familiile", a spus preşedintele ucrainean.

Anterior Rusia a anunţat un acord cu Ucraina pentru schimbul a 48 de copii strămutaţi de război, la finalul unei prime întâlniri între responsabili ruşi şi ucraineni pe acest subiect care a avut loc în Qatar, ţară ce mediază între Kiev şi Moscova în acest dosar delicat.

În luna martie alţi patru copii ucraineni au fost repatriaţi din Rusia, tot cu medierea Qatarului, după o operaţiune similară desfăşurată luna anterioară şi care a implicat 11 copii.

Ucraina estimează la cel puţin 20.000 numărul minorilor din zonele ucrainene ocupate deportaţi în Rusia, dar numărul lor total ar putea fi mult mai mare, întrucât această cifră cuprinde numai copiii identificaţi oficial.

Update 21:30 - Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire miercuri cu secretarul american al Apărării, Lloyd J. Austin III, discuţiile vizând, în principal, situaţia de securitate generată de războiul de agresiune al Rusiei şi sprijinul necondiţionat pentru Ucraina, fiind reiterată importanţa menţinerii unităţii transatlantice în actualul context de securitate.

"Alături de Statele Unite şi de aliaţi, România rămâne pe deplin solidară cu Ucraina. Vom continua să oferim sprijin multidimensional pentru susţinerea efortului defensiv ucrainean împotriva agresiunii ruse.

Este important să continuăm să răspundem împreună nevoilor de sprijin", a transmis ministrul român al Apărării.

Update 19:45 - Preşedintele democrat al SUA, Joe Biden, a promulgat miercuri pachetul legislativ ce prevede un ajutor de 95 de miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, adoptat de Congres după mai multe luni de dispute între democraţi şi republicani, transmite Reuters.

Primele noi livrări de echipamente militare americane vor pleca spre Kiev "în orele următoarele", a spus Biden într-o declaraţie de presă transmisă de la Casa Albă.

Ultimele livrări gratuite de arme şi muniţii americane pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia datează din decembrie, când au fost epuizate fondurile aprobate. De atunci, potrivit Kievului, Ucraina a cheltuit circa 4 miliarde de dolari pentru a achiziţiona arme şi muniţii care să compenseze întârzierea noilor ajutoare occidentale.

În declaraţia sa, Biden i-a mulţumit preşedintelui republican al Camerei Reprezentanţilor, republicanul Mike Johnson, care a acceptat în cele din urmă deblocarea acestui pachet, după atacul iranian cu drone şi rachete asupra Israelului din noaptea de 13-14 aprilie.

Update 16:50 - Ucraina a primit un nou sprijin financiar din partea Uniunii Europene, de 1,5 miliarde de euro, și speră să obțină încă 10 miliarde de euro în cursul acestui an.

Uniunea Europeană a acordat miercuri un nou sprijin financiar Ucrainei, în valoare de 1,5 miliarde de euro. Autoritățile de la Kiev speră să obțină încă 10 miliarde de euro de la UE în cursul acestui an.

Ministrul ucrainean de Finanțe, Serhyi Marcenko, a declarat că UE, care a oferit Ucrainei până acum 31 de miliarde de euro, a devenit cel mai important donator de fonduri pentru Kiev de la începutul invaziei Rusiei, în februarie 2022.

Statele Unite, care au aprobat un nou pachet de ajutor de miliarde de dolari pentru Ucraina, sunt, de asemenea, un donator important, scrie Reuters.

Update 15:30 Viceministrul rus al Apărării, Timur Ivanov, a fost trimis miercuri în arest preventiv, după ce a fost reținut în ziua precedentă pentru luare de mită, relatează presa internațională.

Un tribunal din Moscova a decis plasarea lui în arest preventiv, în închisoarea Lefortovo din Moscova, până pe 23 iunie.

În vârstă de 48 de ani, Ivanov a apărut în faţa instanței în uniforma sa de general de armată, conform imaginilor difuzate de televiziunea rusă.

Viceministrul, unul dintre cei 12 adjuncţi ai ministrului Serghei Şoigu, era responsabil cu lucrările de construcţii.

Pentru acuzațiile aduse, el riscă până la 15 ani de închisoare.

În anul 2022, Fundația Anti-Corupție a defunctului disident rus Aleksei Navalnîi dezvăluia într-o investigaţie traiul de lux pe care acest viceministru l-a dus, atât în Rusia, cât şi în Europa.

Update 14:30 Administrația Biden pregătește un nou pachet de ajutor pentru Kiev, la scurt timp după ce legea privind o asistență financiară de 61 de miliarde dolari destinată Ucrainei a fost adoptată, marți, de Senatul american, urmând să fie promulgată de președinte.

Noul pachet are o valoare de aproximativ un miliard de dolari, au declarat pentru CNN mai multe surse familiare cu acest subiect.

În ședințele de informare a Congresului din ultimele săptămâni, oficialii administrației au indicat că SUA vor trimite Ucrainei, în premieră, dispozitive ATACMS (Army Tactical Missile Systems) cu rază lungă de acțiune.

În toamna anului trecut, Statele Unite au trimis pentru prima dată Ucrainei sisteme ATACMS cu rază medie de acțiune, ce pot atinge aproximativ 160 de kilometri.

Versiunea cu rază lungă de acțiune poate ajunge până la 190 de kilometri.

Oficialii ucraineni au cerut Statelor Unite, atât în privat, cât și în public, rachete cu rază lungă de acțiune pentru a ținti mai adânc în spatele liniilor rusești.

Oficialii americani au refuzat până recent, invocând riscul escaladării conflictului, amintește CNN.

Update 12:50 Un proiect de rezoluție prin care se cere țărilor să prevină o nouă cursă a înarmărilor în spațiul cosmic este pe ordinea de zi la ONU și este anticipată o confruntare SUA - Rusia cu această ocazie, relatează presa internațională. 

Mai mulți diplomați se așteaptă ca Rusia să blocheze proiectul de rezoluție întocmit de SUA, după ce Washingtonul a acuzat Moscova că a dezvoltat o armă nucleară anti-satelit pe care vrea să o lanseze în cosmos.

Rusia a negat că are astfel de planuri, iar președintele Vladimir Putin a afirmat că este împotriva desfășurării de arme nucleare în spațiu.

Proiectul de rezoluție subliniază obligația statelor de a respecta Tratatul privind spațiul cosmic și solicită statelor "să contribuie activ la obiectivul utilizării pașnice a spațiului cosmic" și să prevină o cursă a înarmărilor în acest mediu.

Update 10:50 Un incendiu a izbucnit la instalațiile energetice şi de combustibil din regiunea rusă Smolensk, ca urmare a unui atac cu drone lansat de Ucraina.

Informația vine de la Vasili Anohin, guvernatorul regiunii ruse.

"Regiunea noastră este din nou atacată de drone ucrainene. Ca urmare a atacului inamic asupra instalațiilor civile de combustibil şi energie, au izbucnit incendii în districtele Smolensk şi Yarțevo", a scris Anohin pe Telegram.

Nu a fost clar imediat ce instalații au luat foc. Nu există rafinării mari de petrol în regiunea Smolensk, amintește presa internațională.

Separat, Igor Artamonov, guvernatorul regiunii Lipețk din sud-vestul Rusiei, a declarat că o dronă a căzut asupra unei zone industriale, fără a provoca victime.

Oficialul a menționat că locuitorii din apropiere au fost evacuați ca măsură de precauție.

Nu a existat nicio reacție imediată din partea Ucrainei care, de regulă, comentează foarte rar atacurile sale în interiorul Rusiei.

Update 09:30 Ministrul adjunct al apărării din Rusia, Timur Ivanov a fost arestat preventiv.

El este suspectat că a luat mită peste 10.000 de dolari.

Dacă va fi găsit vinovat, Ivanov ar putea primi o condamnare de 15 ani la închisoare.

Atât președintele Vladimir Putin cât şi ministrul Apărării, Serghei Şoigu, au fost informați în prealabil de arestarea ministrului.

Potrivit unui clasament publicat de revista Forbes, aproape 500 dintre funcționarii publici de rang înalt din Rusia au venituri de peste 40 de milioane de ruble (cca 430.000 de dolari, n.r.), iar dintre aceștia circa 100 sunt angajați ai Ministerului Apărării, ai serviciilor de informații şi ai Ministerului de Interne.

Update 08:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a decis să pună restricții la jocurile de noroc online în țara sa și să le interzică practicarea acestor jocuri soldaților care luptă pe front.

Noile reguli obligă operatorii de jocuri de noroc să limiteze durata sesiunilor de joc, numărul de conturi pe care un utilizator le poate înregistra, precum şi suma pe care o persoană o poate juca în fiecare zi.

Aceste reglementări, prevăzute într-un decret al Consiliului ucrainean pentru Securitate și Apărare, au fost adoptate după ce un activist ce a luptat în armata ucraineană a lansat o campanie menită să expună public dependența de jocurile de noroc în rândul soldaților.

Activistul în cauză, Pavlo Petricenko, a murit în luptă în data 15 aprilie.

Restricțiile urmează să intre în vigoare peste o lună.

Update 07:30 Senatul american a aprobat cu o majoritate covârșitoare ajutorul pentru Ucraina și Israel, trimițându-l pe masa lui Biden. Aprobarea pachetului de ajutor în valoare de 95,3 miliarde de dolari pentru Ucraina, Israel și Taiwan pune capăt unor luni de incertitudine.

Votul a reflectat un sprijin bipartizan răsunător pentru această măsură, care a fost adoptată sâmbătă de Camera Reprezentanților cu o marjă largă.

Acțiunea Senatului, cu un vot de 79 la 18, a reprezentat o victorie pentru președinte, care îi îndemnase pe legislatori să acționeze rapid pentru a putea semna legea.

„Aliații noștri din întreaga lume au urmărit Congresul în ultimele șase luni și s-au întrebat același lucru: când va conta cel mai mult, va reuși America să adune puterea de a se uni?”, a declarat marți senatorul Chuck Schumer: „În această seară, sub ochiul vigilent al istoriei, Senatul răspunde la această întrebare cu un «da» furtunos și răsunător.”

Într-o declarație la câteva minute după vot, Biden a spus că va semna legea „și se va adresa poporului american imediat ce aceasta va ajunge pe biroul meu, astfel încât să putem începe să trimitem arme și echipamente în Ucraina în această săptămână”.

Progresul legislaţiei a fost urmărit îndeaproape de industrie, firmele americane din domeniul apărării urmând să obţină contracte importante pentru furnizarea de echipamente pentru Ucraina şi alţi parteneri americani.

Afluxul de arme ar trebui să îmbunătăţească şansele Kievului de a evita o pătrundere majoră în estul ţării de către invadatorii ruşi, deşi ar fi fost mai util dacă ajutorul ar fi venit mai aproape de momentul în care Biden l-a solicitat anul trecut, au declarat analiştii.

Experţii se aşteaptă ca suplimentarea cheltuielilor să stimuleze portofoliul de comenzi al RTX Corp, împreună cu alte companii importante care primesc contracte guvernamentale, precum Lockheed Martin (LMT.N), General Dynamics (GD.N) şi Northrop Grumman (NOC.N).

Camera Deputaţilor a adoptat finanţarea pentru Ucraina cu 311-112, toate voturile "împotrivă" venind din partea republicanilor, mulţi dintre ei opunându-se cu înverşunare acordării de asistenţă suplimentară pentru Kiev. Doar 101 republicani au votat pentru, forţându-l pe preşedintele Camerei Mike Johnson să se bazeze pe sprijinul democraţilor şi provocând apeluri pentru înlăturarea sa de la conducerea Camerei.

Cu toate acestea, Camera a părăsit Washingtonul pentru o pauză de o săptămână, fără a declanşa un vot pentru înlăturarea lui Johnson.

Update 00:00 Ucraina anunţă suspendarea serviciilor consulare destinate bărbaţilor cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani

"Ministerul Afacerilor Externe a anunţat o suspendare temporară a primirii unor noi dosare de către serviciile consulare privind categoria cetăţenilor ucraineni menţionaţi”, anunţă într-un comunicat diplomaţia ucraineană, precizând că acest lucru peiveşte bărbaţii cu vârste curpinsă între 18 şi 60 de ani, relatează AFP.

Potrivit ministerului, numai furnizarea unor ”cărţi de identitate în vederea întoarcerii în Ucraina” este menţinută în cazul acestei categorii de bărbaţi. El se limitează să anunţe că ministerul ”probabil va furniza clarificări” cu privire la noile proceduri de urmat în vederea ”accesului la servicii consulare”.

Ucraina le interzice bărbaţilor aflaţi la vârsta luptei să călătorească în străinătate - cu câteva excepţii. Însă, potrivit unor estimări ale presei, zeci de mii de bărbaţi au fugit ilegal din Ucraina, pentru a evita să fie trimişi pe front.

Război în Ucraina, 23 aprilie 2024 | Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental

Război în Ucraina, 22 aprilie 2024 | Șeful spionajului militar din Ucraina: "Urmează o perioadă dificilă. Rușii vor folosi o abordare cuprinzătoare"

Război în Ucraina, 21 aprilie 2024 | Ucraina a lovit o navă de salvare rusă, în Crimeea anexată

Război în Ucraina, 20 aprilie 2024 | Forţele ruse avansează pe front din cauza degradării apărării antiaeriene ucrainene

Război în Ucraina, 19 aprilie 2024 | NATO trebuie să demonstreze Ucrainei că este aliatul ei, îndeamnă Zelenski

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close