Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 794. Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții

Război în Ucraina, ziua 794. Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții

Război în Ucraina, ziua 794. Autoritățile ucrainene spună că, în timpul nopții trecute, forțele ruse au lansat asupra teritoriului țării un atac cu mai multe tipuri de rachete, 21 dintre acestea fiind doborâte

Război în Ucraina, ziua 794. Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții
Sursa foto: hepta / Sputnik / Stanislav Krasilnikov
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Apr 2024   •   20:45

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Activiștii slovaci au strâns 3,9 milioane de euro pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina
  • Prim-ministrul Poloniei: Una dintre rachetele rusești a căzut la 15 km de granița noastră
  • Rafinăria de petrol din Slaviansk și-a suspendat parțial activitatea după un atac cu zece drone
  • Rusia anunță că a neutralizat peste noapte 68 de drone ucrainene desupra teritoriului său
  • Surse: SBU a lovit rafinăriile de petrol și aerodromul militar din regiunea rusă Krasnodar
  • Trupul unei persoane, găsit printre dărâmături, după atacul din Harkov
  • Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții
  • DTEK: Rusia a avariat grav patru termocentrale ucrainene
  • Lovituri cu rachete asupra instalațiilor energetice din trei regiuni ucrainene
  • Rușii au atacat Ucraina cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată, noaptea trecută

Update 20:45 Volodimir Maibojenko, șeful administrației militare a districtului Brovarî din regiunea Kiev, a fost demis din funcție, potrivit unui decret prezidențial emis pe 27 aprilie, relatează Kyiv Independent.

Maibojenko este suspectat că a provocat un accident de mașină pe 26 aprilie în timp ce era în stare de ebrietate, rănind patru persoane, inclusiv un copil. Oficialul a fost reținut și riscă între trei și opt ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat.

Update 19:50 O dronă lansată de ruși a lovit un tir. Camionul se afla pe o șosea din Ucraina. Șoferul a supraviețuit, dar este grav rănit.

Un ucrainean în vârstă de 52 de ani a fost rănit după ce o dronă a rușilor a lovit camionul pe care îl conducea, a declarat guvernator din Harkov, Oleh Syniehubov, potrivit Sky News.

Guvernatorul a mai spus că bărbatul a fost dus la spital în stare gravă.

El a explicat că rușii au folosit o dronă FPV pentru a lovi camionul în jurul orei locale 13:00, lângă Vovchansk. Localitatea este situată la mai puțin de 10 kilometri de granița cu Rusia.

Update 18:37 Activiștii slovaci au strâns 3,9 milioane de euro în 12 zile pentru a cumpăra muniție pentru Ucraina, după ce guvernul slovac a refuzat să participe la o inițiativă cehă de a cumpăra obuze pentru Kiev, relatează Kyiv Independent.

Update 17:25. Rusia ar putea răspunde oricărei confiscări de către SUA a rezervelor valutare înghețate în Occident prin confiscarea activelor, inclusiv proprietăți și numerar, ale cetățenilor și investitorilor americani din Rusia, a declarat sâmbătă Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei, relatează Reuters.

Camera Reprezentanților SUA a adoptat un proiect de lege care permite administrației Biden să confiște activele rusești deținute în băncile americane și să le transfere în Ucraina, ceea ce Kremlinul a spus că ar fi ilegal și că va declanșa represalii.

Ca răspuns la războiul Rusiei din Ucraina, Statele Unite și aliații săi au interzis tranzacțiile cu banca centrală și ministerul de finanțe al Rusiei și au blocat circa 300 de miliarde de dolari de active rusești în Occident, majoritatea fiind în instituții financiare europene, nu americane.

Update 15:55. Prim-ministrul Poloniei: Una dintre rachetele rusești a căzut la 15 km de granița noastră

Premierul polonez Donald Tusk a precizat că una dintre rachetele rusești care au atacat Ucraina a căzut la 15 km de granița poloneză, relatează publicația Pravda.

”Zeci de bombe și rachete au căzut astăzi asupra districtului Liov. Una dintre ele la 15 km de granița noastră”, a scris Tusk sâmbătă pe rețeaua X.

În aceeași postare, Tusk l-a criticat pe predecesorul său Mateusz Morawiecki, membru al partidului de opoziție Lege și Justiție.

”În prezent, Morawiecki dezvoltă o strategie antieuropeană comună cu politicienii de extremă dreapta pro-Putin de la Budapesta. Prostie? Trădare? Ambele?”, a precizat Tusk.

Potrivit sursei citate, Tusk se referea la conferința națională conservatoare CPAC (Conservative Political Action Conference) de la Budapesta, la care au participat fostul prim-ministru Mateusz Morawiecki și șeful de cabinet al președintelui polonez Marcin Mastalerek.

Guvernul premierului ungar Viktor Orban speră că alegerile europene vor aduce victoria forțelor critice față de ajutorul ucrainean și imigrație.

Update 15:00. Rafinăria de petrol din Slaviansk și-a suspendat parțial activitatea după un atac cu zece drone

Rafinăria de petrol Slaviansk din teritoriul Krasnodar și-a suspendat parțial operațiunile după un atac cu drone, a declarat pentru Interfax Eduard Trudnev, directorul pentru securitate integrată al grupului de companii Slaviansk ECO.

”Rafinăria și-a întrerupt parțial activitatea, zece drone au atacat rafinăria noaptea trecută. Acestea au lovit, printre altele, instalațiile de prelucrare a petrolului”, a declarat Trudnev, adăugând că nu există victime în rândul angajaților companiei.

Un reprezentant al companiei a precizat că la „este posibil să existe pagube ascunse” și „este prea devreme pentru a vorbi despre evaluarea pagubelor”.

Update 14:30. Rusia anunță că a neutralizat peste noapte 68 de drone ucrainene desupra teritoriului său

Ministerul rus al Apărării precizează că sistemele de apărare aeriană au interceptat și distrus, peste noapte, 66 de drone deasupra teritoriului Krasnodar și două deasupra Crimeei, relatează Interfax.

”66 de drone ucrainene au fost distruse și interceptate de sistemele de apărare aeriană aflate în serviciu deasupra teritoriului teritoriului Krasnodar, iar alte două drone au fost distruse deasupra peninsulei Crimeea”, se precizează într-un comunicat al ministerului de la Moscova.

Update 14:10. Surse: SBU a lovit rafinăriile de petrol și aerodromul militar din regiunea rusă Krasnodar

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a lansat atacuri cu drone împotriva a două rafinării de petrol și a unui aerodrom militar din regiunea rusă Krasnodar în cursul nopții de 27 aprilie, a declarat o sursă din cadrul forțelor de securitate și apărare pentru The Kyiv Independent.

Dronele au lovit „obiecte tehnologice cheie” la rafinăriile de petrol Ilsky și Slavyansk în noaptea de 27 aprilie, provocând incendii și evacuarea personalului, a precizat sursa.

SBU și Forțele de Apărare ale Ucrainei au lovit, de asemenea, baza aeriană militară Kushchyovskaya, ”unde erau staționate zeci de avioane militare, radare și dispozitive de război electronic”, potrivit sursei citate.

”SBU continuă să vizeze în mod eficient facilitățile militare și de infrastructură din spatele liniilor inamice, reducând potențialul Rusiei de a purta un război”, a adăugat aceasta.

De obicei, Kievul nu comentează în mod oficial loviturile pe teritoriul rusesc.

Update 13:40. Trupul unei persoane, găsit printre dărâmături, după atacul din Harkov

Echipele de intervenție au recuperat dintre ruine trupul unui bărbat, după bombardamentele din Volchansk, în regiunea Harkov, a anunțat Serviciul de Stat pentru Situații de Urgență, citat de Ukrainska Pravda.

Forțele ruse au lovit sâmbătă dimineață sectorul rezidențial al orașului Volchansk.

Update 10:55. Ucraina anunță că a doborât 21 din cele 34 de rachete lansate de Rusia în timpul nopții

Autoritățile ucrainene spun că, în timpul nopții trecute, forțele ruse au lansat asupra teritoriului țării un atac cu mai multe tipuri de rachete, 21 dintre acestea fiind doborâte, relatează Ukrainska Pravda.

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a folosit, în total, 34 de rachete aeriene, terestre și maritime.

Update 10:20. DTEK: Rusia a avariat grav patru termocentrale ucrainene

În noaptea de 27 aprilie, Rusia a atacat patru centrale termice ale DTEK, cel mai mare investitor privat din industria energetică a țării, relatează Ukrainska Pravda.

”Inamicul a bombardat din nou masiv instalațiile energetice din Ucraina. În această noapte, în urma atacului, patru centrale termice ale DTEK au fost avariate. Potrivit informațiilor preliminare, din păcate, există victime. Noi oferim toată asistența necesară”, a transmis compania, adăugând că echipamentele au suferit avarii grave.

Update 09:50. Lovituri cu rachete asupra instalațiilor energetice din trei regiuni ucrainene

Forțele ruse au atacat, în timpul nopții, infrastructura energetică din regiunile Dnipropetrovsk, Ivano-Frankivsk și Liov, a anunțat ministrul ucrainean al energiei, German Galușcenko, citat de Ukrainska Pravda.

În regiunea Dnipropetrovsk, două instalații electrice au fost avariate din cauza unei rachete, ceea ce a dus la oprirea alimentării cu apă.

În cursul dimineții, forțele de apărare aeriană au distrus 13 rachete deasupra regiunii Dnipropetrovsk – în zonele Dniepr, Krivoi Rog și Pavlograd, a precizat, pe Telegram, șeful administrației regionale de stat, Serghei Lisak, citat de aceeași publicație.

Un bărbat în vârstă de 39 de ani a fost rănit, fiind spitalizat în stare moderată.

De asemenea, orașul Nikopol din aceeași regiune a fost atacat cu artilerie și drone, o femeie în vârstă de 82 de ani fiind rănită.

Au fost avariate șapte clădiri cu cinci etaje, o piață, peste zece magazine, o clădire administrativă și un salon de înfrumusețare.

Din cauza bombardamentului asupra comunității Marganets, care a avut loc cu o zi înainte, două sate au rămas fără alimentare cu energie electrică. Sunt afectați 600 de abonați, specialiștii lucrând la repararea rețelelor.

Update 08:20. Rușii au atacat Ucraina cu mai multe tipuri de rachete și au folosit o tactică sofisticată, noaptea trecută

Rușii au folosit patru tipuri de rachete, inclusiv temutele Kalibr, în timpul unui atac masiv asupra Ucrainei care a avut loc sâmbătă, 27 aprilie, scrie presa ucraineană.

În jurul orei cinci dimineața, rachete de croazieră lansate de bombardierele strategice rusești Tu-95 s-au îndreptat spre regiunea Kievului. Pe lângă bombardierele strategice Tu-95, rușii au mai trimis cinci bombardiere „strategice” supersonice Tu-22m3, cu rază lungă de acțiune. Acestea pot lansa rachete de croazieră Kh-22 „Storm” și rachete hipersonice Kh-47M2 Kinjal (Pumnal).

"Un grup de rachete din regiunea Jitomir s-a îndreptat spre regiunea Kiev, vectorul Makariv. Din nou, o schimbare bruscă a direcției spre Jitomir", a precizat Kyiv INFO câteva minute mai târziu. La ora 5.17, Comandamentul Forțelor Aeriene ucrainene a raportat rachete de croazieră în regiunea Hmelnitski care se îndreptau spre vest și, de asemenea, rachete de croazieră în nordul regiunii Ternopil care zburau spre vest. Armata poloneză a ridicat în două rânduri avioanele de luptă din cauza atacurilor rusești din vestul Ucrainei.

Iată care au fost armele folosite de ruși azi-noapte:

- rachete de croazieră X-101/555 lansate de pe cel puțin cinci bombardiere Tu-95 din regiunea Saratov a Federației Ruse și din Marea Caspică;

- rachete de croazieră Kalibr, care ar fi fost lansate de pe submarine din Marea Neagră;

- rachete de croazieră ghidate X-59/69/35 de pe avioane Su-34/Su-35;

- rachete hipersonice aerobalistice din complexul X-47M2 Kinjal din regiunile Riazan/Tula din Federația Rusă.

Rachetele X-101/555 au parcurs cea mai mare distanță, de peste 2000 km, înainte de a ajunge la Strîi, regiunea Liov.

Dnipro, Pavlograd, Krivoi Rog, Strîi, unele așezări din regiunile Dnipropetrovsk și Ivano-Frankivsk au fost atacate. Unele dintre rachete au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană.

Publicația „Nikolaevski Vaniok” a adăugat că rușii au lansat rachete de pe bombardiere TU-95ms în două valuri. De asemenea, au angajat cel puțin trei avioane MiG-31K de la Savasleika și avioane tactice care au lansat în principal rachete Kh-59.

„Vaniok” subliniază că agresorii au vizat infrastructura energetică și instalațiile logistice.

Noaptea trecută, rușii au demonstrat o tactică mai sofisticată pentru efectuarea unui atac cu rachete, a scris pe contul său de Telegram de jurnalistul militar ucrainean Bohdan Miroșnikov:

"Rute parțial noi, chiar mai multe manevre, sincronizarea atacului cu rachete X-101 și Kalibr".

Având în vedere toate aceste tehnici, Miroșnikov numește noaptea trecută "cea mai dificilă pentru forțele de apărare antiaeriană ucrainene" - "Băieții noștri au muncit până la limită".

Miroșnikov remarcă faptul că nu au fost la fel de multe rachete ca în decembrie și ianuarie, dar inamicul se pregătește acum foarte atent pentru fiecare atac. Jurnalistul recunoaște că, din păcate, această abordare îi oferă agresorului un oarecare succes.

Update 06:25 Rusia şi-a intensificat atacurile asupra reţelei feroviare ucrainene pentru a ”paraliza” aprovizionările militare cu material din Occident - în vederea unei noi ofensive -, declară vineri un oficial ucrainean de rang înalt în domeniul securităţii, citat de AFP.

Infrastructura feroviară este deosebit de vitală în Ucraina, atât în transportul pasagerilor şi comerţ, cât şi armatei, deoarece de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, întregul trafic aerian civil este paralizat.

”Este vorba aici despre măsuri clasice înaintea unei ofensive” de amploare, aşteptată în următoarele săptămâni, a declarat sub protecţia anonimatului o  sursă de rang înalt din sistemul securităţii ucrainene, intervievată de AFP cu privire la aceste atacuri.

Scopul ”este să paralizeze livrările, transportul încărcăturilor militare”, a adăugat aceasta.

Reţeaua de căi ferate este vizată cu regularitate în bombardamente ruse de doi ani.

Atacuri au atins recent gări, ca cea din Kramatorsk, în est, unde zeci de persoane, în esenţă civili, care încercau să fugă din calea confruntărilor armate, au fost ucise în aprilie 2022.

Însă, în ultimele săptămâni, s-a constatat o intensificare a bombardamentelor care vizează infrastructuri feroviare.

Numai joi, atacuri au atins aceste infrastructuri în trei regiuni ucrainene.

În regiunea Doneţk (est), împărţită de linia frontului, trei angajaţi ai societăţii de căi ferate Ukrzaliznîţia au fost ucişi într-un atac vizând o instalaţie feroviară.

În aceeaşi zi, zece civili au fost răniţi într-un atac cu rachetă la Gara din Balaklia, în regiunea Harkov (nord-est), iar infrastructuri feroviare au fost avariate la Smila, în regiunea Cerkasî (centru).

Un bombardament masiv împotriva unor instalaţii feroviare la Dnipro şi în regiune (centru-est) a ucis o angajată a Ukrzaliznîţia şi a rănit alţi şapte la 19 aprilie.

Cu o săptămâna mai înainte, Gara din Sumî (nord) a fost atinsă într-un atac.

Armata rusă a revendicat vineri că a atacat un ”tren cu armament occidental şi echipament militar” în localitatea Udacine, în egiunea Doneţk, şi ”trupe şi echipamente” militare la Balaklia.

Deşi nu a prezentat date, aceste afirmaţii par să corespundă atacurilor evocate cu o zi mai înainte de către autorităţile ucvrainene.

Începând din martie, Rusia şi-a multiplicat atacurile vizând infrastructuri ucrainene mai ales asupra instalaţiilor energetice, dintre care a distrus o mulţime, iar mai recent asupra infrastructurii feroviare.

Aceste atacuri asupra unor căi ferate intervin în momentul în care Statele Unite şi-au reluat ajutorul militar acordat Ucrainei, după luni de paralizie din cauza unor rivalităţi politice interne.

Alte trei persoane au fost ucise în atacuri ucrainene în două regiuni ruseşti, Kursk şi Briansk, dar şi în regiunea ucraineană Lugansk, ocupată aproape în întregime de Rusia, au anunţat autorităţile ruse.

Primăria din Kiev a anunţat evacuarea a două spitale - unul de pediatrie - din capitala ucraneană, de teamă că Rusia le poate ataca, deoarece o înregistrare video care circulă online spune că militari se află în aceste instituţii.

Acest lucru ”anunţă de facto un atac”, afirmă Primăria, care insistă asupea faptului că aceste centre spitaliceşti nu sunt instalaţii militare.

Update 00:00 SUA anunţă o nouă tranşă de şase miliarde de dolari de ajutor pentru Ucraina

Este vorba de o a doua tranșă de bani, în urma unui ajutor în valoare de un miliard de dolari destinat Kievului, dezvăluit miercuri.

Aceste două sume fac parte din bugetul unei asistenţe a Kievului în valoare de 61 de miliarde de dolari, adoptat prin vot săptămâna aceasta în Congres şi promulgat miercuri de către preşedintele Joe Biden, în contextul în care Ucraina se confruntă cu dificultăți în războiul împotriva Rusiei.

Ajutorul în valoare de un miliard de dolari provine din stocuri americane de armament, iar cel anunţat vineri din contracte cu industria apărării sau cu parteneri. Acest lucru înseamnă că necesită mai mult timp pentru a ajunge pe câmpul de luptă.

Război în Ucraina, 26 aprilie 2024 | Ucraina retrage tancurile americane Abrams de pe linia frontului

Război în Ucraina, 25 aprilie 2024 | Statele Unite au trimis Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune ATACMS

Război în Ucraina, 24 aprilie 2024 | Volodimir Zelenski salută revenirea a 16 copii ucraineni "transferaţi forţat" în Rusia

Război în Ucraina, 23 aprilie 2024 | Rusia anunță că va bombarda "mai intens" bazele ucrainene cu armament occidental

Război în Ucraina, 22 aprilie 2024 | Șeful spionajului militar din Ucraina: "Urmează o perioadă dificilă. Rușii vor folosi o abordare cuprinzătoare"

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Florin Piersic, transferat cu avionul SMURD, la București
x close