Antena 3 CNN Externe Radu Tudor: "Secretarul General al NATO, anunțuri majore. 300.000 de militari gata de intervenție. Rusia și terorismul, amenințări principale"

Radu Tudor: "Secretarul General al NATO, anunțuri majore. 300.000 de militari gata de intervenție. Rusia și terorismul, amenințări principale"

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a făcut anunțuri majore înainte de Summit-ul de la Vilnius, care se va desfășura în perioada 11 - 12 iulie.

Radu Tudor: "Secretarul General al NATO, anunțuri majore. 300.000 de militari gata de intervenție. Rusia și terorismul, amenințări principale"
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    07 Iul 2023   •   18:19

Stoltenberg a spus că vor fi 300.000 militari NATO pregătiți să intervină oriunde în spațiul aliat, pentru a proteja cele 31 de state membre și peste un miliard de oameni, semnalează analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Declarația Secretarului General al NATO, în continuare:

"Șefii de stat și de guvern NATO se vor întâlni la Vilnius săptămâna viitoare, într-un moment critic pentru securitatea noastră transatlantică.

Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei continuă. Timp de 500 de zile, Moscova a adus moartea și distrugerea în inima Europei, căutând să distrugă Ucraina și să divizeze NATO.

Summit-ul nostru va trimite un mesaj clar: NATO este unită iar agresiunea Rusiei nu va avea succes.

Stoltenberg: "Vom face Ucraina și mai puternică"

La Summit, vom face Ucraina și mai puternică și vom stabili o viziune pentru viitorul ei. Mă aștept că liderii aliați să cadă de acord asupra unui pachet cu trei elemente, pentru a aduce Ucraina mai aproape de NATO.

În primul rând, vom conveni asupra unui program de asistență pe mai mulți ani, pentru a asigura interoperabilitatea deplină între forțele armate ucrainene și NATO.

În al doilea rând, ne vom îmbunătăți legăturile politice prin înființarea Consiliului NATO-Ucraina.

Și în al treilea rând, mă aștept ca liderii aliați să reafirme că Ucraina va deveni membră a NATO.

Suntem uniți pentru a aduce Ucraina mai aproape de obiectivul său. Aliații au promis deja 500 de milioane de euro pentru nevoi critice, inclusiv combustibil, consumabile medicale, echipamente de deminare și poduri de pontoane.

Vom ajuta, de asemenea, la construirea sectorului de securitate și apărare al Ucrainei, inclusiv prin spitale militare și vom ajuta Ucraina să treacă de la echipamentele și standardele din epoca sovietică la cele ale NATO.

Stoltenberg: "Rusia și terorismul, amenințări la adresa NATO"

Președintele Zelenski ni se va alătura la reuniunea inaugurală a noului Consiliu NATO-Ucraina. Aceasta va fi o platformă pentru consultarea în criză și luarea deciziilor, pentru abordarea preocupărilor comune de securitate.

La Summit, vom face noi pași majori pentru a ne consolida descurajarea și apărarea prin trei noi planuri regionale de apărare, pentru a contracara cele două amenințări principale la adresa Alianței noastre: Rusia și terorismul.

Vor exista un plan pentru Nord, Atlantic și Arctica europeană, unul pentru Centru, care acoperă regiunea baltică și Europa centrală, și un plan sudic, pentru Marea Mediterană și Marea Neagră.

Stoltenberg:  "Plasăm 300.000 de militari în stare operațională ridicată, cu putere de luptă aviatică și navală"

Pentru a executa aceste planuri, NATO pune 300.000 de militari într-o stare operațională ridicată, care include putere de luptă aeriană și navală substanțială.

Mă aștept ca liderii să susțină un Plan de acțiune pentru producția de apărare, pentru a agrega cererea, a crește capacitatea și a crește interoperabilitatea.

Pentru a face toate acestea, trebuie să investim mai mult.

La Summit, Aliații vor stabili un angajament mai ambițios de investiții în apărare, de a investi anual minimum 2% din Produsul Intern Brut în acest sector.

Astăzi, lansăm noi estimări ale cheltuielilor pentru apărare.

În 2023, va exista o creștere reală de 8,3% a bugetelor Apărării la Aliații europeni și Canada. Aceasta este cea mai mare creștere din ultimele decenii.

De asemenea, este al nouălea an consecutiv de creșteri ale cheltuielilor noastre pentru apărare.

Așadar, Aliații europeni și Canada au investit peste 450 de miliarde de dolari americani în plus de când am convenit asupra angajamentului nostru de investiții în apărare în 2014.

Anul acesta, 11 aliați ating – sau depășesc – ținta și ne așteptăm că acest număr va crește substanțial anul viitor.

Stoltenberg: "Primul Summit cu Finlanda în calitate de membru. Așteptăm Suedia în curând"

La Summit ni se vor alătura liderii din Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud, pentru că securitatea noastră nu este regională, este globală.

Așadar, lucrăm mai îndeaproape pe probleme precum securitatea cibernetică, securitatea maritimă și noile tehnologii.

De asemenea, vom saluta Uniunea Europeană la Vilnius. Parteneriatul nostru a atins niveluri fără precedent și ne angajăm să facem și mai mult împreună.

Acesta va fi primul Summit al Finlandei ca aliat al NATO și așteptăm cu nerăbdare ca Suedia să se alăture cât mai curând
posibil.

Ieri, am găzduit o întâlnire constructivă a înalților oficiali din Turcia, Suedia și Finlanda. Ca pas următor, mă voi întâlni cu președintele Erdogan și cu prim-ministrul Kristersson la Vilnius, luni după-amiază.

Timp de aproape 75 de ani, NATO a fost cea mai puternică Alianță din istorie. Deciziile pe care le vom lua la Summit-ul de la Vilnius ne vor garanta, în continuare, faptul că ne protejăm oamenii și valorile."

Foto: Avioane din state NATO în timpul unui exercițiu militar în Polonia, octombrie 2022

×
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close