Antena 3 CNN Externe Primarul Londrei, avertisment pentru UE

Primarul Londrei, avertisment pentru UE

Primarul Londrei, avertisment pentru UE
Sursa foto: Foto: Facebook/ Sadiq Khan
28 Mar 2017   •   14:14

Primarul Londrei, Sadiq Khan, aflat marţi într-o vizită la Bruxelles, cu o zi înaintea declanşării procedurii de ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, a avertizat că 'pedepsirea' Regatului Unit în negocierile pentru Brexit va avea consecinţe nefaste pentru ambele părţi, transmite AFP. 

'Nu este necesar pentru UE să transmită un mesaj ori să provoace teamă pedepsind Marea Britanie', a declarat Sadiq Khan într-o conferinţă de presă la Bruxelles, organizată de publicaţia Politico Europe. 

'Un acord rău asupra Brexit-ului care să penalizeze Londra ar penaliza în egal măsură UE', a subliniat el. 

Primarul Londrei va avea, la Bruxelles, întâlniri cu mai mulţi responsabili europeni, printre care preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel al Parlamentului, Antonio Tajani. 

Potrivit lui Khan, dacă firmele vor trebui să părăsească Londra, unul din principalele centre financiare din lume, ele se vor îndrepta spre New York şi Singapore, nu spre alte ţări din Europa. 

'Un Brexit rău este cu adevărat o situaţie perdantă' pentru toată lumea, a mai spus Khan. 

Pe de altă parte, el a îndemnat-o pe Theresa May, premierul britanic, să se angajeze în privinţa drepturilor cetăţenilor UE care trăiesc în Regatul Unit. 'Ar fi semnul de bunăvoinţă prin excelenţă şi ar furniza o garanţie de beton asupra drepturilor lor de a rămâne în Marea Britanie', a explicat primarul capitalei. 

Londra, unde trăiesc o treime din cele trei milioane de cetăţeni europeni instalaţi în Marea Britanie, a votat cu o largă majoritate, la referendumul din 23 iunie 2016, pentru rămânerea ţării în blocul comunitar. 

La Bruxelles, Sadiq Khan a păstrat un minut de reculegere pentru victimele atacului de săptămâna trecută din apropierea sediului Parlamentului britanic, şi a subliniat importanţa cooperării în materie de securitate după Brexit. 

La rândul său, preşedintele PE, Antonio Tajani, a declarat că va 'munci din greu pentru a obţine un divorţ corect şi ordonat între Uniunea Europeană şi Marea Britanie'. 

Parlamentul European, care va avea ultimul cuvânt în UE cu privire la orice acord pentru Brexit, urmează să voteze săptămâna viitoare, la Strasbourg, o rezoluţie prin care să-şi afirme obiectivele în negocierile cu Londra. 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Marea Britanie Brexit
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close