Antena 3 CNN Externe Povestea din spatele acestei imagini. Ce s-a întâmplat cu tânăra luată pe sus de forțele de ordine ruse

Povestea din spatele acestei imagini. Ce s-a întâmplat cu tânăra luată pe sus de forțele de ordine ruse

Povestea din spatele acestei imagini. Ce s-a întâmplat cu tânăra luată pe sus de forțele de ordine ruse
Sursa foto: foto: Agerpres/EPA
28 Mar 2017   •   11:17

Una dintre imaginile simbolice pentru masivele proteste anticorupție de duminică din Rusia este cea în care apare o femeie de 25 de ani, cărată de patru polițiști înarmați. Fotografia a devenit virală pe rețelele de socializare. Numele tinerei este Olga Lozina. Ea a povestit site-ului Meduza că încerca să ajungă acasă cu mama și sora ei în momentul în care a fost reținută, alături de familia ei, scrie Republica.ro.

„Mama și sora mea au venit în centrul Moscovei, la plimbare. Ne întorceam de la McDonalds. Ne-am îndreptat către stația de metrou pentru a ne întoarce acasă. Însă strada era blocată de poliție. O mulțime de oameni se îndrepta spre noi  Ne-au spus că poliția nu lasă oamenii să treacă și că trebuie să ne întoarcem. (Poliția) a creat mulțimi artificiale pe care le trimitea către grupurile de oameni ce se îndreptau către stația de metrou Belorusskaya. Dintr-o dată poliția a reținut un tânăr pe care l-a băgat într-o dubă de poliție. Mama mea care era acolo a întrebat: „De ce îl rețineți?“ Apoi au luat-o și pe ea. Apoi pe sora mea și pe mine.

La un moment dat, mulțimea m-a împins înapoi, dar m-am întors până la poliție. Și atunci m-au reținut. Aș fi mers singură dacă mi-ar fi spus de ce m-au reținut. Dar nu am avut timp nici să întreb. Apoi am fost aruncată într-o dubă de poliție, unde mai erau înghesuite 32 de persoane. După ce ne-au dus la secția de poliție Cheryomushki, nu ne-au eliberat din duba poliției timp de aproape o oră”, a povestit pentru site-ul Meduza femeia de 25 de ani.

Poliţia rusă a arestat duminică, la Moscova, peste 700 de persoane în timpul unei demonstraţii anticorupţie ce a reunit mii de persoane, la apelul opozantului Alexei Navalnâi, a anunţat organizaţia OVD-Info, specializată în monitorizarea manifestaţiilor, potrivit Agerpres.

Manifestaţiile au început în mai multe oraşe din estul Rusiei, iar la Moscova protestatarii s-au reunit la ora locală 15:00 (11:00 GMT). În capitala rusă poliţia a desfăşurat importante efective de-a lungul traseului prevăzut al demonstranţilor.

Opozantul Alexei Navalnâi a lansat un apel la organizarea acestor proteste după ce la jumătatea lunii martie a publicat un raport în care îl acuza pe premierul rus Dmitri Medvedev că deţine controlul asupra unui imperiu imobiliar, prin intermediul unui ONG.
nregistrarea video publicată de opozantul rus pe YouTube, în care descrie tacticile la care ar fi recurs premierul rus, a fost vizionată de peste 11 milioane de ori, dar Medvedev nu a reacţionat până în prezent.

De formaţie jurist, Alexei Navalnâi denunţă de câţiva ani, pe blogul său, corupţia la nivel înalt din Rusia şi şi-a anunţat deja intenţia de a candida la alegerile prezidenţiale din 2018 din Rusia.

La Novossibirsk (Siberia), circa 2.000 persoane s-au adunat în centrul oraşului, purtând pancarte cu mesajul 'Nu corupţiei', conform site-ului local Sib.fm.

Circa 1.500 de persoane au mărşăluit în oraşele siberiene Krasnoiarsk şi Omsk, iar la Vladivostok, în Extremul Orient rus, în jur de 700 de persoane au manifestat, dintre care 10 au fost arestate, potrivit site-ului de ştiri Prima Media.

Alexei Navalnâi a anunţat pe site-ul său că manifestaţii anticorupţie erau prevăzute pentru duminică în 99 de oraşe, însă în 72 dintre acestea autorităţile s-au opus desfăşurării protestelor

×
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close