Antena 3 CNN Externe Peter Tork, basistul grupului The Monkees, a murit la vârsta de 77 de ani

Peter Tork, basistul grupului The Monkees, a murit la vârsta de 77 de ani

Peter Tork, basistul grupului The Monkees, a murit la vârsta de 77 de ani
Sursa foto: Foto: Peter Tork (dreapta)
22 Feb 2019   •   08:49

Peter Tork, basistul trupei pop americane The Monkees din anii 60 şi 70 care a încercat să-i imite pe Beatles, a murit joi la 77 de ani, a declarat sora sa Anne Thorkelson ziarului The Washington Post, citat de EFE. 

Ea nu a precizat nici cauza decesului şi nici locul în care a murit muzicianul. 

În 2009, el a fost diagnosticat cu cancer oral, dar mai târziu a reuşit să se recupereze şi să cânte din nou alături de Monkees, în 2012. Însă, după patru ani, Tork a abandonat din nou grupul fără să ofere nicio explicaţie. 

The Monkees a fost considerată versiunea americană a trupei Beatles, iar Peter Tork, asemănat cu Ringo Starr, era tipul simpatic al grupului. 



Tork era un muzician şi un compozitor versatil care ştia să cânte la mai multe instrumente deşi în grupul său cânta la chitară bas şi la clape. El a fost de asemenea solistul unor piese ca 'Long Title: Do I Have to Do This All Over Again', pe care le-a compus pentru filmul 'Head' (1968). 

În serialul de televiziune 'The Monkees', în care participau membrii grupului, Tork a interpretat rolul glumeţului. 

Programul de televiziune, creat de producătorii Bob Rafelson şi Bert Schneider, a fost creat ca replică la succesul comediilor muzicale ale grupului Beatles 'A Hard Day's night' şi 'Help!'. Showul a câştigat un premiu Emmy şi a declanşat o 'Monkeemanía', care a generat vânzări record de discuri şi turnee internaţionale. 

Potrivit The Washington Post, în 1967 trupa The Monkees a vândut 35 de milioane de copii ale albumelor ce conţin hituri ca 'Daydream Believer', 'I'm a Believer' şi 'Last Train to Clarksville'; care au ajuns toate pe primul loc în topurile muzicale. 

După premiera filmului 'Head', Tork a părăsit trupa invocând diferenţe faţă de restul membrilor şi a început o carieră solo. 

În anii 70, el a înfiinţat grupul Release, care nu a avut succes. A fost arestat pentru posesie de haşiş, a lucrat ca profesor de şcoală, sau chelner şi a cheltuit mare parte din averea agonisită alături de The Monkees. 

Într-un interviu acordat ziarului britanic Daily Mail el a recunoscut că a fost alcoolic, dar a reuşit să-şi depăşească dependenţa în 1980. 

Începând cu anii 80 el s-a reîntors la trupa The Monkees cu care a susţinut concerte şi turnee de reunire.

×
Parteneri
Furtuna Renata a adus în România ploi torenţiale
x close